Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Goldman Sachs: Η τράπεζα που κυβέρνησε τον κόσμο


Το αληθινό μυθιστόρημα μιας τράπεζας που είναι στα χείλη όλων των πολιτών και… πωλητών του πλανήτη, έγραψε ο Γάλλος δημοσιογράφος Μαρκ Ροσέ, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο: "Η τράπεζα- πως η GOLDMAN SACHS κυβερνά τον κόσμο".


Με αφηγηματικό ύφος πεζογράφου ο συγγραφέας, ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στο Σίτι του Λονδίνου, έχοντας κάνει βαθιά έρευνα...
στα άδυτα των αγορών, στα υψίπεδα των νεοουρκέζικων ουρανοξυστών και στα στενάκια των οικονομικών παρασκηνίων της Γουόλ Στριτ, αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά μιας τράπεζας που, ενώ καλείται από κυβερνήσεις να μεθοδεύσει την ανταλλαγή χρεών του κράτους, παράλληλα επιδίδεται στο να τζογάρει πάνω στη χρεοκοπία του… Ένα διεισδυτικό ρεπορτάζ 346 σελίδων με γράμματα και αριθμούς, ονόματα και διευθύνσεις, γεγονότα και κρίσεις, ντοκουμέντα και αναλύσεις, περιστατικά και στατιστικά.
Λες και παρακολουθείς ένα οικονομικό θρίλερ στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και όπου γης υπάρχει κέρδος. Στο έργο πρωταγωνιστούν χαρισματικοί οικονομολόγοι, υποτακτικοί αξιωματούχοι, εξωνημένοι πολιτικοί, ανήμποροι ηγέτες κρατών, επιτήδειοι ανταγωνιστές, εξοντωμένοι απλοί πολίτες, αλλά και αποφασισμένοι δικαστικοί που δεν… χαμπαριάζουν ρίχνοντας βαριές "καμπάνες".
Από την ανάγνωση του βιβλίου ο αναγνώστης αποκομίζει πληθώρα στοιχείων, αλλά και χαρακτηριστικές εικόνες για το life style των goldman boys :
Στη Goldman Sacs, σημειώνει ο συγγραφέας, μπαίνει κανείς λες και πρόκειται να φορέσει το μοναχικό σχήμα. Σκούρο κοστούμι, άσπρο πουκάμισο με φαρδύ άσπρο γιακά και ουδέτερη γραβάτα, κοντοκομμένα μαλλιά και φρέσκο ξύρισμα.
Το πρώτο άρθρο των καταστατικών αρχών της ισχυρότερης στο κόσμο τράπεζας τονίζει ότι "το συμφέρον των πελατών μας είναι το πρώτιστο μέλημά μας" και μετά διαβεβαιώνει ότι "η τιμιότητα και η ακεραιότητα είναι στην καρδιά της επιχείρησής μας". Διαθέτει 30.000 εργαζόμενους και η έδρα της είναι στην οδό Brood Street 85.
Από τα πονηρά χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα στημένα στοιχήματα, τις μεθοδευμένες συγχωνεύσεις, τις πονηρές ανταλλαγές χρεών και το άνοιγμα με το κόλπο των ακινήτων, η τράπεζα ευθύνεται για τη δημιουργία της μεγαλύτερης κρίσης μετά το κραχ του 1929.
Ο πρόεδρος και διευθυντής της, Λόιντ Μπλανκφέιν, δήλωσε σε ερευνητική επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου ότι με τα μπόνους και τα διάφορα τζογαρίσματα εισέπραξε, το 2008, 60 εκατομμύρια δολάρια από τα οποία τα 40% τα πήρε μετρητά, ενώ η αμοιβή του το 2009, μετά την κατακραυγή από τις μεθοδεύσεις του, ήταν… μόνο 9,6 εκατομμύρια δολάρια.
Η τράπεζα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως σύμβουλος σε τραπεζικά θέματα και αγοραπωλησίες μετοχών του πετρελαϊκού μεγαθηρίου της BP, η οποία γέμισε τον Κόλπο του Μεξικού με μαζούτ.
Στην έκρηξη της φούσκας των ακινήτων έχασε 75 εκατομμύρια δολάρια και, μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η ίδια παρασύροντας ολόκληρη τη Γουόλ Στρίτ, ζήτησε την οικονομική στήριξή της από το αμερικανικό δημόσιο.
Μετά από την οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε αυτήν και σε άλλες τράπεζες, επανήλθε με απίστευτα κέρδη προκαλώντας την οργή του προέδρου Ομπάμα, οποίος φέρεται να είπε σ' ένα φίλο του πως η μεγαλύτερη οργή που ένοιωσε στην προεδρία του ήταν "όταν άκουσα τον Μπλανκφέιν να λέει ότι ποτέ δεν κινδύνεψε να καταρρεύσει".
Μάλιστα, ο Ομπάμα συνέκρινε τους μεγάλους τραπεζίτες με τους… Αφγανούς πολέμαρχους, αναφερόμενος στη δολιότητα και μαχητικότητα του κέρδους και της απληστίας τους.
Το όνομα της τράπεζας προέρχεται από το όνομα του Βαυαρικής καταγωγής μεσίτη Μάρκους Γκόλντμαν, που έφθασε στην Αμερική το 1884. Η μικρότερη κόρη του παντρεύτηκε τον Σάμουελ Σακς, Βαυαρικής επίσης καταγωγής και με το γαμπρό του ξεκίνησαν την εταιρεία προβάλλοντας τα επώνυμά τους ως φίρμα της εταιρίας.
Η επιχείρηση αναπτύχθηκε αλματωδώς για να μετατραπεί σήμερα, από μια αξιοσέβαστη τράπεζα, σε ένα παγκόσμιο κερδοσκοπικό οργανισμό, συνώνυμο ενός καζίνο! Που, πάντως, αντιμετωπίζει την αμερικανική δικαιοσύνη μετά από αγωγή για απάτη της Επιτροπής Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς. Η οποία "δεν αστειεύεται"…
Μετά απ' όλα αυτά, στους οικονομικούς κύκλους των ΗΠΑ κυκλοφορεί η… "νέα" ονομασία της. Μιλάνε για την Goldman … Sack. Από το ρήμα sack που σημαίνει "λεηλατώ". Ίσως αυτή η… μετονομασία να συνιστά την πιο βαριά τιμωρία της…
Πηγη 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι, σκέτο βαυαρικής ήταν...ξέχασε το: εβραιο-...
Και σίγουρα ο Μπαράκ τράβαγε τα μαλλιά του όταν ο κακός Μπλακφέιν είπε ότι δεν κινδύνευσε ποτέ η κωλοτράπεζα του...

Ανώνυμος είπε...

Όταν ένα όνομα περιέχει τη λεξούλα GOLD, που σημαίνει ΧΡΥΣΟΣ, είναι εβραικής προέλευσης...
Ας μη ξεχνάμε ποιος έχει και διαχειρίζεται το χρυσό όλου του κόσμου, πώς και ποιοι ξεκίνησαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους και ποιοι έχουν συμφέρον από τον οικονομικό πόλεμο που ζούμε στις μέρες μας!