Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

«Νύχτα» πέρασε τροπολογία στη Βουλή για την επιβολή 13% ΦΠΑ και στο αγροτικό νερό!




«Νύχτα» πέρασε στη Βουλή τροπολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου...

με την οποία προβλέπεται η επιβολή 13% ΦΠΑ και στο αγροτικό νερό! Η ρύθμιση, αλλά και ο τρόπος που επέλεξε η κυβέρνηση να την «περάσει», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος με προσωπικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ε. Βενιζέλο, όσο και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, και ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφέρει ότι «σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Π. Οικονόμου, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό» και σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις 38 αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο, που κατέθεσε το βράδυ της 20ης Ιουλίου ο αναπληρωτής Υπουργός, σε ΦΠΑ θα εντάσσονται πλέον κάθε τύπου υδρεύσεις και αποχετεύσεις σε όλη τη χώρα».

Συγκεκριμένα, διαπιστώνει πως «επιβάλλεται ΦΠΑ 13% στην παροχή νερού μη εμφιαλωμένου και αποχέτευσης από τους δήμους ή συνδέσμους αυτών, χωρίς να μεσολαβούν δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και στις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλουν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων -ΟΕΒ, Ειδικοί Οργανισμοί ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ- στα μέλη τους για την παροχή αρδευτικού ύδατος και τις λοιπές παροχές που συνδέονται με αυτή».

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «η απόφαση αυτή επιφέρει πολύ σημαντική επιβάρυνση στους αγρότες, μειώνοντας επιπλέον το εισόδημά τους», ενώ υπογραμμίζει ότι «οι αλλαγές εισάγονται μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου και περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις ΦΠΑ στους αγρότες για την άρδευση και τις ανταποδοτικές εισφορές που επιβάλλονται από Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, που μέχρι σήμερα απαλλασσόταν από το φόρο(!)».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «στην παρούσα συγκυρία, παρόλο που καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ δεν έχει ληφθεί, τέτοιες ρυθμίσεις φιμώνουν περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα, επιβαρύνουν τους αγρότες, αυξάνουν τις τελικές τιμές των προϊόντων και πλήττουν καίρια την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο αυτό, και ενώ «είναι αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του πρωτογενή τομέα και όχι η περαιτέρω επιβάρυνσή του», ο κ. Αυγενάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν έχουν «εξετάσει αναλυτικά τις αρνητικές επιπτώσεις για τους αγρότες της απόφασης για την επιβολή ΦΠΑ 13% στο αγροτικό νερό, αλλά και για την τελική τιμή των προϊόντων». Κλείνοντας τους ζητά «να αποσύρετε τις συγκεκριμένες διατάξεις που επιβάλλουν νέους Φόρους στην αγροτική οικονομία και εξουθενώνουν ακόμα περισσότερο τον Έλληνα παραγωγό».

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής Ηρακλείου