Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απετράπη η χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα CDS;


Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών στην Ευρώπη, την ώρα που όπως φάνηκε αποφεύχθη η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το φόβο να μην πληρωθούν τα ελληνικά CDS. Η παρέμβαση για τρίτη φορά μέσα σε επτά μήνες της αμερικανικής κυβέρνησης με σκοπό να βρεθεί από τους Ευρωπαίους μία οριστική λύση στο....

ελληνικό πρόβλημα, μόνο τυχαία δεν κρίθηκε από τους παράγοντες της αγοράς. Οι αμερικανικές τράπεζες είναι σημαντικά εκτεθειμένες σε ευρωπαϊκά CDS, επομένως πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης έθετε σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα τους.
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, στις 14 Ιουλίου είχε δηλώσει ότι η συνολική έκθεση της τράπεζας σε κρατικό χρέος και άλλα παράγωγα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν 100 δισ. δολάρια. Η καθαρή έκθεση ήταν μόλις 15 δισ. δολάρια. Γιατί αυτή η διαφορά; Το πρώτο ποσό αφορούσε την έκθεση της τράπεζας σε περίπτωση που κάποια χώρα χρεοκοπούσε με αποτέλεσμα να θέσει την τράπεζα σε διαδικασία πληρωμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χώρας, δηλαδή των CDS.
Αν και τα CDS είναι η αιτία που ο Dimon πρέπει να είναι υπερήφανος, αφού η τράπεζα του τα δημιούργησε το 1990 και από τότε παραμένει η κυρίαρχος εκδότρια. Όμως ο Dimon είχε αναφερθεί και σε κάτι πολύ σημαντικό όταν ανέλυε την έκθεση της τράπεζας στα CDS. “Τα CDS είναι όπως κάθε ασφάλιστρο. Είναι σίγουρη η αποπληρωμή τους μέχρι εκεί που το υπόσχεται ο εκδότης. Εάν η τράπεζα που τα εκδίδει και πρέπει να τα πληρώσει δεν μπορεί, τότε είναι σαν ένας πνιγμένος άνθρωπος να προσπαθεί να σώσει κάποιον που πνίγεται”.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα:
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS ανέρχεται στα 5,8 με 6 δισ. δολάρια και αν θεωρητικά πληρώνονταν όλα αυτά μετά από πιστωτικό γεγονός, το κέρδος που θα αποκόμιζαν οι κάτοχοι και αντίστοιχα και η ζημία που θα είχαν υποστεί οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι των CDS θα ήταν της τάξης των 30 δισ. δολαρίων. Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2,2 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2200 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 22%.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ότι η τελευταία έκθεση της Financial Policy Committee (Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής) της Bank of England, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αν και η άμεση έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκδόσεων CDS από το citi του Λονδίνου. Αυτή η «λεπτομέρεια» καθιστά πλέον τεράστια την έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα μέσω γαλλικών τραπεζών. Σε περίπτωση που προκληθεί επομένως κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στη χώρα, δηλαδή χρεοκοπήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών, τότε η αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου είναι βέβαιη, πλήττοντας σημαντικά τον βρετανικό και τον αμερικανικό κλάδο.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
πηγη