Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή (τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας)


Φανταστείτε την Ελλάδα να έχει βουτήξει στη θάλασσα, να πνίγεται και κάποιοι από το καράβι να της ρίχνουν ένα σωσίβιο. Παραδόξως, όμως, το σωσίβιο έχει… βαρίδια και ο παρ’ ολίγον πνιγμένος μόλις και με τα βίας βγάζει το κεφάλι του από το νερό.

Κάπως έτσι είναι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Σύνοδο Κορυφής, οι κρυφές λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αλλά θα πάρει μέρες για να καταλάβουμε τι υπάρχει από πίσω. Διότι είναι ωραίο να ακούς ότι θα πάρουμε 109 δισ. ευρώ, ότι ακολουθεί ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ότι μειώνονται τα επιτόκια και κερδίζουμε 3 δισ. το χρόνο, ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία κι εκεί πάνω θα παίξει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό της χαρτί. Τα βαρίδια όμως θα παραμένουν και θα οδηγούν την Ελλάδα προς το βυθό.

Έχουμε και λέμε:

Μας μίλησαν για αναπτυξιακό πακέτο, ούτε ξέρουμε πόσα δις ευρώ. Μα αν δεν κάνουμε λάθος το ΕΣΠΑ αναπτυξιακό πακέτο είναι, πάνω από 20 δισ. έχει συμφωνηθεί, είναι δικά μας λεφτά δεν μας τα χαρίζουν και μπορούμε μόνοι μας να τα διαχειριστούμε. Ξαφνικά λοιπόν παίρνουν το ΕΣΠΑ, προσθέτουν και μερικά άλλα και μας το παρουσιάζουν ως σχέδιο Μάρσαλ. Τα λεφτά που δικαιούμαστε μας τα παρουσιάζουν ως δική τους παραχώρηση.
Μάλιστα, ενώ το ΕΣΠΑ το διαχειριζόμαστε μόνοι μας, καθορίζαμε ποιους κλάδους θα αναπτύξουμε σύμφωνα με τις δικές ανάγκες, ξαφνικά μας βάζουν…γκαουλάιτερ. Η επιτροπή για την τεχνική βοήθεια θα έχει επικεφαλής έναν Γερμανό ο οποίος και θα κάνει το κουμάντο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως αυτός θέλει.
Οι ξένοι που μας δίνουν το αναπτυξιακό πακέτο θα έχουν λόγο στο που θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Αν π.χ. η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και αυτό το πρόγραμμα δεν συμφέρει τους ξένους, δε θα υπάρχει πρόγραμμα. Αν ο Γερμανός επιχειρηματίας έρθει και κάνει επενδύσεις στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες κ.λπ. Θα θελήσει να πάνε εκεί τα λεφτά του αναπτυξιακού πακέτου ώστε και ο ίδιος να βγάλει κέρδος από μια αγορά που πάει μπροστά. Ό,τι δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές θα μείνει χωρίς λεφτά.
Η χορήγηση νέων δανείων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει ότι το Μνημόνιο θα υπάρχει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 40 χρόνια. Κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται τακτικός έλεγχος των δημοσιονομικών, θα καθορίζουν οι Βρυξέλλες την οικονομική πολιτική, θα απαιτούν και θα παίρνουν νέα μέτρα, θα καθορίζουν αν και πότε θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό κι αν είναι βαρίδι. Μας ρίχνουν το σωσίβιο για να σωθούμε με αντάλλαγμα την εκχώρησης τη εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή.
Μας είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλό, σίγουρα κάτω από 5%. Μα τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%. Επομένως, έχουμε μια καθαρά τοκογλυφική σύμβαση η οποία μάλιστα ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί στις λεπτομέρειές της. Π.χ. το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο, σταθερό και ποια θα είναι η “μίζα” που θα πάρει ο EFSF για την χορήγηση του δανείου; Μιλάμε για νόμιμη μίζα.
Πάμε τώρα στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών. Για να υπάρχουν εθελοντές σημαίνει ότι θα βγάλουν κέρδος, αυτό είναι σίγουρο. Θα δώσουν 37 δισ. και μαζί με ένα κούρεμα θα φτάσει τα 50 δισ. Αν καταλαβαίνουμε καλά από οικονομικα, πρόκειται για μια μετακύλιση του χρέους, ένα εθελοντικό roll-over στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου. Είναι δηλαδή μια παράταση ζωής για να φτιάξει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της, πράγμα πολύ δύσκολο σύμφωνα με τα ελλείμματα και τις μαύρες τρύπες που διαρκώς διευρύνονται. Επομένως, ποιες είναι οι εγγυήσεις που παίρνουν οι καλοί Σαμαρείτες ιδιώτες (δηλαδή τράπεζες) για να συμμετέχουν στο roll-over;
Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η συμφωνία υποκρύπτει μια επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default όπως αρέσκεται στον κ. Βενιζέλο να λέει. Θεωρείται σίγουρο ότι οι ξένοι οίκοι θα μας υποβαθμίζουν με άγνωστα αποτελέσματα και συνέπειες. Πόσο θα κρατήσει, πόσο θα μς στηρίξουν οι ξένοι και τι κακό θα γίνει, κανείς δε μας το λέει.
Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ή το 12% του ΑΕΠ. Δεν μας είπε όμως σε τι ποσοστό θα φτάσει το χρέος μετά τα νέα 109 δισ. ευρώ. Γιατί αν από 170% φτάσει 250%, τότε το 12% είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Κανείς δε μιλά για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα από την πλευρά των Ελλήνων. Εκτός από τις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία που πνέουν τα λοίσθια; Ποιος ρώτησε τους ασφαλισμένους για τα λεφτά που θα χάσουν τα ταμεία τους και ποιος διαπραγματεύεται γι’ αυτούς; Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.

Αυτές κι άλλες πολλές είναι οι κρυφές πτυχές αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο όνειδος: Μας έλεγε μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση ότι είναι κόκκινη γραμμή της να μη δεχθεί απόφαση που δε θα λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης. Και ξαφνικά συμφώνησε σε μια λύση μόνο για την Ελλάδα. Έχουν άραγε να απαντήσουν κάτι επ’ αυτού;
Πηγη 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΤΣΑΟΥΡΙΑ....

Ανώνυμος είπε...

Α ΡΕ ΦΙΔΙ ΚΟΛΟΒΟ ΜΕ ΜΟΥΡΗ ΓΛΟΙΩΔΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΨΥΧΗ! ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΙ ΑΤΙΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΑΙΞΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ , ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΣ ΑΝΕΛΕΗΤΑ. ΣΚΟΡΠΙΣΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΤΑ ΥΠΟΥΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΑΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΟΥ. ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ, ΜΟΛΙΣ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ... ΣΚΟΥΛΙΚΙ !!!

Ανώνυμος είπε...

10:31 ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΛΑΚΙΑΣ.......

Unknown είπε...

Το τελευταίο μεγάλο κόλπο
http://koinonikieksegersi.blogspot.com/2011/07/blog-post_3750.html

Ανώνυμος είπε...

Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και κυρίως στο πολιτικό της προσωπικό.Γνωρίζουν ότι λεηλάτησαν επι χρόνια τα κοινοτικά κονδύλια και δε θέλουν ακόμη μια φορά να πέσει χρήμα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι δεν διαπραγματεύτηκαν καθόλου επειδή τους έχουν στο χέρι και τους έχουν εγκλωβίσει με υπογραφές έκαναν τη πάπια και υποτάχτηκαν.

Ανώνυμος είπε...

10.31 ΚΑΙ 11.01 ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΦΙΛΕ 12.26 ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΜΑΣ ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ . ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΟΥΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΜΕ, ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ , ΘΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΔΙΧΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ...ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΜΑΣ...ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΘΩ.

Ανώνυμος είπε...

Η μεγάλη ντροπή συντελέστηκε μόλις χθες.Την αποκάλεσαν σωτηρία,ακόμη και σχέδιο Μάρσαλ,αλλά είναι στυγνό αποικιοκρατικό σύστημα και συμφωνία με τη συμφωνία δυστυχώς εκείνων που φέρουν τεράστια ευθύνη για το κατάντημα.Πήραν αποφάσεις ερήμην του Ελληνικού λαού δεσμεύοντας τον για 40 χρόνια με χειροπέδες και σιδερένιες αλυσίδες στα πόδια.Τελικά τα λεφτά υπήρχαν,οι Έλληνες από τώρα και στο εξής θα ζουν σα βασιλιάδες Βαλκάνιοι!!

Ανώνυμος είπε...

αυτο το μεγαλυτερρο καταραμενο καθαρμα τησ ανθρωποτητασ ο γαπ μασ τυλιξε σε μια κολα χαρτι και μασ πουλησε στουσ φιλουσ του! και εκλαιγε οτι παλευε κολασ μονοσ του για την ελλαδα και ο μουροχαβλοσ πανηλιθηωτεροσ λαοσ του κοσμου τον επεφιμουσε! ο γιωργοσ παλευει να βγαλει τη χωρα απο το χαοσ ελεγαν! αλι και τρεισ αλι σαυτον τον ερμαιο τοπο......!!! αφου μασ κοροιδεψε τοσο πολυ αυτο το ζαβο και τα καταφεραι τοσο απολυτα τι να πω....