Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τα υπέρ και τα κατά του νέου πακέτου- μαμούθ


Τα υπέρ και τα κατά του νέου πακέτου- μαμούθΣημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η χθεσινή...


απόφαση-σταθμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να βάλει φρένο στη μετάδοση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη και να θωρακίσει το ευρώ από τους κερδοσκόπους.


Την απόφαση υποδέχτηκαν θετικά και οι αγορές, καθώς έπεσαν τα spread και ανέβηκαν τα χρηματιστήρια και το ευρώ.

Η απόφαση προβλέπει νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 109 δισ. ευρώ. Τα 37 δισ. θα προέρχονται από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα θα αφορούν δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%.

Ακόμη προβλέπεται η επιμήκυνση από 15 έως και 30 χρόνια των ομολόγων που λήγουν από τώρα έως το 2020. Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα δανείσει στην Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά στην τρέχουσα τιμή τους.

Παράλληλα δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στον EFSF να παρεμβαίνει προληπτικά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για να υψώσει τείχος προστασίας στις χώρες της ευρωζώνης που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους.

Η χθεσινή απόφαση-σταθμός προβλέπει ακόμα την αναδιάταξη κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να ενισχύσουν τη αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας με ένα ευρωπαϊκό «Μάρσαλ πλαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

ΥΠΕΡ

- Η Ελλάδα θα λάβει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάνει τα 109 δισ. ευρώ.

- Τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους - και αυτά που θα λάβει μέσω του EFSF - εφεξής θα έχουν μειωμένο επιτόκιο (αντί για 4,5% στο 3,5%) και επιμήκυνση από 7 χρόνια σε 15 έως και 30 χρόνια.

- Θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των στόχων των κοινοτικών κονδυλίων και παροχή τεχνικής βοήθειας.

- Ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF αποκτά νέες εξουσίες, οι οποίες του επιτρέπουν να συμβάλλει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών της ευρωζώνης - περιλαμβανομένων των ελληνικών.

- Ο EFSF αποκτά τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά - υποχώρηση της κ. Μέρκελ - ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκτά τη δυνατότητα να εξακολουθεί να δέχεται ελληνικά ομόλογα, χάρη στην εγγύηση που δίνουν οι εταίροι.

- Το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί με τις νέες ρυθμίσεις από 154% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 130% ενώ θα πάρει μεγάλη ανάσα για την αποπληρωμή των δανείων της, τα οποία θα της επιτρέψουν να προχωρήσει με γρηγορότερα βήματα στην ανάπτυξη.
ΚΑΤΑ

- Κάποιοι εταίροι απαιτούν «εγγυήσεις» για τη βοήθεια που θα παράσχουν. Οι εγγυήσεις αυτές μπορεί να είναι είτε εμπράγματες είτε από τη λίστα προς ιδιωτικοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό κράτος.

- Όλη η συμφωνία θα «κλειδωθεί» με μια νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και διεθνούς παράγοντα - ένα νέο Μνημόνιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο - και το οποίο αναμένεται να είναι πιο σκληρό από το πρώτο.

Τράπεζες

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι στις αποφάσεις της Συνόδου περιλαμβάνεται η εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός νέου πακέτου 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, εάν αυτό χρειασθεί. Το πακέτο αυτό οχυρώνει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηριστούν από τους οίκους αξιολόγησης με τον βαθμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας
πηγη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΣΑΙ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΩΘΗΚΕ ... Ο ΛΑΟΣ ΧΡΕΟΚΩΠΗΣΕ .... ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !!!!