Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Χάος στο Όσλο από τη βομβιστική επίθεση -Μακελειό με 10 νεκρούς σε κατασκήνωση (vids)



Μακελειό με 10 νεκρούς σε κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια από πυροβολισμούς λίγη ώρα μετά την έκρηξη βόμβας  που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, πολύ κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.Από τη βόμβα, υπάρχουν μέχρι στιγμής 7 νεκροί και 16 τραυματίες. 

Από την έκρηξη έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17ο όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Στόλτενμπεργκκαθώς και σε κοντινά υπουργεία, περιλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. 

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώθηκε και ο κεντρικός σταθμός μετρό που βρίσκεται κοντά στο σημείο της έκρηξης, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως θα σημειωθεί και δεύτερη έκρηξη. 

Η αστυνομία συνιστά στους πολίτες να μην κυκλοφορούν κοντά στην περιοχή, ενώ έχει ασφαλίσει ένα ευρύτερο χώρο γύρο από το κυβερνητικό κτήριο. 

Όσον αφορά την κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως ένας άνδρας με στολή αστυνομικού εισέβαλε στο χώρο που βρίσκεται στο νησάκι Ουτόγια, κοντά στο Όσλο και άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Στην κατασκήνωση βρίσκονταν περίπου 500 άτομα, ηλικίας 14 έως 18 ετών. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τουλάχιστον 10 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στη θάλασσα γύρω από το νησάκι. 

Ο δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με την αστυνομία ήταν ψηλός και ξανθός  με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η θεωρία ότι επρόκειτο για επίθεση από ισλαμιστική οργάνωση. 

Πάντως, κατά πληροφορίες η αστυνομία υποπτεύεται ακροδεξιά οργάνωση

Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης μερικοί έφηβοι βούτηξαν στη θάλασσα από τον πανικό τους κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, προσπαθώντας να κολυμπήσουν όσο πιο μακριά γίνεται.  
 
Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος που συνελήφθη μετά τους πυροβολισμούς στο νησί συνδέεται χωρίς αμφιβολία με την έκρηξη που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα στο κέντρο του Οσλο κοντά στην έδρα της νορβηγικής κυβέρνησης. 

Όπως δήλωσαν δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ είναι σώος και ασφαλής.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Πετρελαίου -- όπου νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά -- και η σύνταξη της εφημερίδας Verdens Gang.

Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα έκανε λόγο για μία «πολύ σοβαρή έκρηξη», ακόμα όμως δεν μπορεί να διασταυρωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή όχι. 

Πάντως η Νορβηγική Αστυνομία αναμένεται σε λίγη ώρα να δώσει συνέντευξη τύπου για το θέμα. 



Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με το Νορβηγό ομολογό του

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πρωθυπουργός εξέφρασε στον νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Stoltenberg ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

Καταδίκασαν την επίθεση ΗΠΑ - ΕΕ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης της Νορβηγίας στο κέντρο του Όσλο δηλώνοντας έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στη χώρα αν αυτό είναι αναγκαίο. 

"Καταδικάζουμε αυτές τις απεχθείς πράξεις βίας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χάιντι Μπρόνκι Φούλτον. "Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του. Έχουμε επικοινωνήσει με τη νορβηγική κυβέρνηση για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας". 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τα γεγονότα στη Νορβηγία.

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι καταδίκασε την "άνανδρη" επίθεση. 

"Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις άνανδρες πράξεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία", δήλωσε ο βαν Ρομπάι προσθέτοντας ότι είναι "βαθιά σοκαρισμένος".

Επεσήμανε επίσης ότι "έστειλα μήνυμα αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ και τον λαό της Νορβηγίας".

Καταδίκη και από το ΝΑΤΟ
 
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε τις "ειδεχθείς" πράξεις βίας στη Νορβηγία, μετά από την έκρηξη μιας ή δύο βομβών και ενός μακελειού που είχαν ως στόχο την κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας. "Εξ ονόματος του ΝΑΤΟ, καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ειδεχθείς πράξεις βίας στη Νορβηγία", δήλωσε ο γ.γ. Αντερς Φο Ράσμουσεν. 

"Η αλληλεγγύη μας με τη Νορβηγία παραμένει ακλόνητη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες στη μάχη ενάντια σε αυτές τις πράξεις βίας", τόνισε. 




8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Νορβηγια ηταν υποδειγμα ειρηνικης και ευνομουμενης χωρας και η CIA θελει να την μετατρεψει σε αστυνομικη και φασιστικη με δικαιολογια την κατασκευασμενη τρομοκρατια.
Ελπιζουμε να ξεφυγει απο την επιρροη του ΝΑΤΟ και να συνδεθει με την Ρωσια.

Ανώνυμος είπε...

Ανθρωποι πεθαναν και ο μαλακας χτενιζεται. Ναι η cia κρυβεται, το βρηκες.

Ανώνυμος είπε...

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ.

ANTI-NEA TAΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. είπε...

1:06 είναι εμφανές οτι h cia έχει συμφέροντα, και να εκφράζεσαι καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

1:06 pies to galataki sou kai nani grigora.. Gnwsti twn pantvn..

Ανώνυμος είπε...

κλεισανε συνορα μαζι με τους δανους οι νορβηγοι...και μαλλον ανοιξαν τους ακους της παγκοσμιας ¨"αγαπης"

Ανώνυμος είπε...

elate re stimeno eitane kai bgenoun aftoi pou to kanane, kai lene kai kala katadikazoume kai na bohthisoume ,nai entaksi kurie ompama kai kurie ths EE pos se lene, ta kserate kai mi mou pite oxi afou eseis eistai apo piso alites

Ανώνυμος είπε...

Εχετε σκεφτει την πιθανοτητα να μην βρισκεται παντα η cia πισω απο ολα;

Θα σας δωσω εγω μια αλλη εκδοχη: Η νορβηγια ηθελε να μπλοκαρει την 'σωτηρια' της Ελλαδας και ο ΓΑΠ εστειλε τα κομαντο.