Ως «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» χαρακτηρίζεται το νέο πακέτο διάσωσης που δόθηκε στην Ελλάδα με τους παραλληλισμούς με το σχέδιο του 1947 να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το σχέδιο που προώθησε ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν (αριστερά στη φωτό) το 1947, λίγο μετά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και πήρε το όνομά του από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Μάρσαλ (δεξιά) προέβλεπε την οικονομική βοήθεια ευρωπαϊκών χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- υπό τον φόβο να περιέλθουν τα κράτη υπό την επιρροή των κομμουνιστών της Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά η βοήθεια δόθηκε και για την ανοικοδόμηση των χωρών που επλήγησαν από τη θηριωδία του πολέμου. Η αμερικανική πλευρά δεν είχε...
κάποια έκλαμψη φιλανθρωπίας, αλλά θέλησε να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα, μπαίνοντας για τα καλά μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πολλοί χαρακτηρίζουν ως «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ» τη νέα «στήριξη» προς την Ελλάδα. Μόνο που 64 χρόνια μετά από το αρχικό σχέδιο, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Πλέον, δεν υφίσταται σοβιετική απειλή και ψυχρός Πόλεμος, αλλά απ' ότι φαίνεται υφίσταται ένας επικίνδυνος εχθρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος δεν είναι άλλος από το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας. Στην Ελλάδα, το κοινωνικό κράτος ήταν ανέκαθεν ισχυρό, ασχέτως αν πολλές από τις ρίζες του είχαν πελατειακό πρόσφορο έδαφος. Στη λογική των ψυχρών αγορών και των τεχνοκρατών οι αριθμοί υπερισχύουν των ατόμων και αυτό πρεσβεύει ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το Σχέδιο Μάρσαλ οι ΗΠΑ μπήκαν και τυπικά στην Ευρώπη. Με το νέο σχέδιο Μάρσαλ η Ευρώπη (αλλά και οι ΗΠΑ) μπαίνουν βαθύτερα στην Ελλάδα...
Β.Β.
ΠΗΓΗ
1 σχόλια:
Ο Τζέφρι βλέπεις!!!!!!!!!!!!!!Εκανε το θαύμα του...................Αυτό δεν ήθελε απ΄την αρχή???????Τ Αμερικανάκια εδώ!!!!!!!!!!!!!!!
Δημοσίευση σχολίου