Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Eπιλεκτική χρεοκοπία με την «πλάτη» του Τρισέ


Η επιλογή της επιλεκτικής χρεοκοπίας φαίνεται πως «προκρίνεται» για την Ελλάδα, με την έγκριση του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στον απόηχο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον γάλλο πρόεδρο, η οποίοι τον ενημέρωσαν για τη γαλλογερμανική θέση.
Eπαναγορά χρέους, χαμηλότερο επιτόκιο και επιμήκυνση στο «τραπέζι» της Συνόδου. Στις Βρυξέλλες Προβόπουλος και Ράπανος.

Παρά τη συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας που συνοδεύθηκε από αποκλιμάκωση των spreads, η μέρα θα είναι «μεγάλη». Αξιωματούχοι των εμπλεκομένων κυβερνήσεων αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θυμίζουν μάχη «σώμα με σώμα» και πολλά πράγματα θα κριθούν στις λεπτομέρειες, καθώς οι διαπραγματεύσεις και οι συναντήσεις για την οριστικοποίηση του τελικού κειμένου απόφασης συνεχίζονται.

Στις 14.35 ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνοδου, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές δήλωσαν νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποδεχόταν την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσε να συντελεστεί εάν για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) χρησιμοποιείτο για την χρηματοδότηση της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης «συνολικής λύσης για τη στήριξη της Ελλάδας από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης» επισημαίνοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών θα γίνουν γνωστές αργότερα σήμερα. Ο κ. Γιουνκέρ θεωρεί ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής τραπεζικού φόρου και ζήτησε να αποφευχθεί μία «στάση πληρωμών» της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί να αποκλεισθεί ως ενδεχόμενο.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ μιλώντας στη βουλή της χώρας του δήλωσε ότι Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας. Ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Στις Βρυξέλλες θα παρευρεθούν ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, και ο προέδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασ. Ράπανος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο πρώτος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη, όπου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δεύτερος αναχώρησε από την Αθήνα, για την Βελγική πρωτεύσα. Η παρουσία τους εκεί κρίνεται αναγκαία, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση που η λύση οδηγήσει στην επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας. Πάντως, τόσο ο κ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Ράπανος δεν προβλέπεται να παρακολουθήσουν τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και αργότερα των Ευρωπαίων ηγετών.

Προσερχόμενη η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την αισιοδοξία της για επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά από επτάωρες διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έφτασαν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η γαλλογερμανική θέση, το σχέδιο της συμφωνίας συνδυάζει την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων (ποσοστό 20% του χρέους) σε τιμές αγοράς και με πόρους από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSF), ενώ η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα παραμένει αδιευκρίνιστη. Το σχέδιο για επιβολή τραπεζικού φόρου στο οποίο ήταν αντίθετο το Βερολίνο, τελικά, εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones Newswire το σχέδιο περιλαμβάνει σύνθεση διαφόρων ενεργειών, αφού εκτός από την επαναγορά εθνικών ομολόγων, προβλέπει και επιμήκυνση του χρέους (15 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, με τον πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, να βρίσκεται ανάμεσά τους.
Πηγη 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το οτι ερχεται στο μελλον κατι πολυ δυνατο για την ελλαδα η την ανθρωποτητα αυτο ειναι κατι παραπανω απο σιγουρο.