Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ο αποστάτης που έγινε πρωθυπουργός


Τα γεγονότα που έμειναν στην Ιστορία ως Αποστασία ή Ιουλιανά, έβλαψαν ανεπανόρθωτα τη χώρα και την κράτησαν δέσμια της καθυστέρησης, της οπισθοδρό­μησης, του παλαιοκομματισμού, με συνέπεια ο λαός να καταβάλει ένα βαρύτατο τίμημα, του οποίου οι δύσοσμες συνέπειες επιβαρύνουν ακόμα το κλίμα του σύγχρονου πο­λιτικού μας συστήματος.

Έχοντας στενούς δεσμούς με την Ιστορία αυτού του τόπου, το «Π» δεν ξεχνά ποτέ την επέτειο της με­γάλης Αποστασίας, μιας συνειδητής πολιτικής πράξης, η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα λαθών ή πολιτικών συ­γκυριών, αλλά μεθοδευμένη υπονό­μευση της νομιμότητας, της οποίας τα αποτελέσματα είχαν τραγική κα­τάληξη για τον τόπο και στιγμάτισαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη Ιστορία.
Το δίχως άλλο η θλιβερή Αποστα­σία της 15ης Ιουλίου 1965 αποτε­λεί αποφράδα ημέρα της σύγχρο­νης Ιστορίας του τόπου. Παράλληλα, κατά τραγικό τρόπο μας θυμίζει, στους χαλεπούς καιρούς που περνά η χώρα κι ο λαός, την κατάδηλη αήθη λειτουργία του σαθρού πολιτικού μας συστήματος, που για λόγους κομματικούς – προσωπικούς θυσιά­ζει κατά τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας, ζημιώνοντάς την κατά ανυπολόγι­στο τρόπο.
Πολιτική θρασύτητα
Τότε, στις 15 Ιουλίου 1965, μέσα από μια σειρά χαμερπών και άθλι­ων διαβουλεύσεων, όπου εξαγο­ράστηκαν πολιτικές συνειδήσεις σε μια στημένη και πρωτοφανούς θρα­σύτητας πολιτική συναλλαγή μετα­ξύ του παλατιού και μιας δράκας αποστατών, με προεξάρχοντα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ανετρά­πη η νόμιμη κυβέρνηση του Γεωρ­γίου Παπανδρέου, μια κυβέρνηση εκλεγμένη με το σαρωτικό ποσοστό του 52,72%, γεγονός που ζημίωσε ανεπανόρθωτα την πολιτική ζωή της χώρας, συνεργώντας στην απα­ξίωση της πολιτικής και των πολι­τικών και ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για τα τανκς της 21ης Απρι­λίου 1967. Ο τραγικός επίλογος αυ­τής της άθλιας πολιτικής προδοσίας γράφτηκε με την κατοχή της Κύ­πρου το 1974 από τους Τούρκους. Ο νεαρός τότε και περιορισμένης ευφυΐας κάτοχος του θρόνου Κων­σταντίνος, με την αδιαλλαξία του – βασικό χαρακτηριστικό των βλακών και ανίκανων ηγετίσκων – ήρθε σε ρήξη με τον αρχηγό της Ενώσεως Κέντρου παραβιάζοντας κατάφωρα τις αρχές του Συντάγματος. Τα γε­γονότα του καλοκαιριού του 1965 έμειναν χαραγμένα στη συνείδη­ση των νεότερων γενεών ως η πιο άθλια συνωμοσία κατά του δημο­κρατικού πολιτεύματος της χώρας. Ο βασικός ενορχηστρωτής της Απο­στασίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναδείχτηκε σύμβολο της πιο απο­τρόπαιης προσωποποίησης του πο­λιτικού μας συστήματος.
Στιγματισμένος και υπόλογος
Ως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1965, ο Μητσοτάκης και η παρέα του «καθά­ρισαν» με την υπόθεση Αποστασία, αλλά όχι και με την Ιστορία, η οποία τους στιγμάτισε άγρια. Έκτοτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρά τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές του, είναι στιγματισμένος στη συνεί­δηση του ελληνικού λαού και θα πα­ραμείνει ιστορικά υπόλογος για το πολιτικό έγκλημα, στο οποίο πρωτα­γωνίστησε, σε βάρος της πατρίδας του. Παρά το απύθμενο θράσος του να μιλά έκτοτε για συνταγματική νο­μιμότητα και να αρέσκεται να υπερασπίζεται τους θεσμούς παριστά­νοντας τον Κιγκινάτο, καλύτερα θα ήταν, έστω και την ύστατη γι’ αυτόν στιγμή, να ζητήσει συγγνώμη από την πατρίδα, την οποία τόσο έβλαψε η πολιτική του παρουσία. Μετά την «επιτυχία» Μητσοτάκη στα γεγονό­τα της Αποστασίας, οι Αμερικανοί αγαλλιούν. Όταν η κυβέρνηση Στεφανόπουλου παίρνει, τελικά, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Bουλή, στις 24 Σεπτεμβρίου 1965, ο νέος Αμερικα­νός πρεσβευτής στην Αθήνα Φίλιπ Tάλμποτ δεν κρύβει την ικανοποίη­σή του για την επιτυχία «αυτής της τραγικής για την Ελλάδα επιχείρη­σης βασιλικού κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος». «Aκόμη κι αν οι Παπανδρέου επι­στρέψουν στην εξουσία κατά τη δι­άρκεια του 1966, η κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται τότε, θα φανεί ίσως λιγότερο ενοχλητική για την Ελλάδα και τις δικές μας σχέσεις με την Ελλάδα, από όσο αν εκτοξεύο­νταν στην εξουσία υπό τις σημερινές φορτισμένες συνθήκες», αναφέρει σε τηλεγράφημά του ο Τάλμποτ, με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 1965. Η Δεξιά χρόνια αργότερα θα επι­βραβεύσει τον Κωνσταντίνο Μητσο­τάκη με την ακατανόητη συνδρομή της Αριστεράς, η οποία για πρώτη και μοναδική φορά ενώθηκε προ­κειμένου να εκπληρώσει ο μέγας αποστάτης Κωνσταντίνος Μητσοτά­κης το όνειρο της ζωής του: να γίνει με οποιονδήποτε τρόπο και τίμημα πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ωστόσο η Ιστορία, αποδεσμευμέ­νη από ταπεινές μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν είχε πει ακό­μα την τελευταία της λέξη και τον γκρέμισε από το πρωθυπουργικό αξίωμα με πανομοιότυπο τρόπο. Το πώς, το γνωρίζει ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ., της πατριωτι­κής αυτής παράταξης, που πάντα στην ιστορία της προτάσσει το πα­τριωτικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Αυτό το πολιτικό σύ­στημα και ο τρόπος που λειτούργη­σε ως και τις μέρες μας είναι υπεύ­θυνο κατά κύριο και αποκλειστικό λόγο για τη σημερινή αδιέξοδη κα­τάσταση της χώρας.
Πηγη

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και επισης το 1964 υπεγραψε ως υπουργος οικονομικων επι Γ. Παπανδρεου του παππου την αναγνωριση ολων των προπολεμικων χρεων απο το 1881 και μετα στο 100%, αν και ειχαμε χρεοκωπησει 2 ή 3 φορες επισημα. Αναγνωρισε
ολους τους τοκους και ολα τα πανωτοκια με τρεχουσες τιμες εποχης και 71% καππαρο για ψυχικη οδυνη, επειδη δεν πληρωθηκαν οι δανειστες, τραπεζες, ελληνικες, ξενες, το παλατι και οι πλουσιοοικογενειες της εποχης απο το τελος του Β Παγκοσμιου πολεμου μεχρι το 64 λογω διαπραγματευσεων για διαγραφη, με οριζοντα αποπληρωμης 45 χρονια.
1964 συν 45 χρονια, ισον 2009.
Ποση μιζα πηρε αραγε για την υπογραφη;

ΦΙΛΕΛΕΥΤΕΡΗ ΚΡΗΤΗ είπε...

Ένωσις Κέντρου είχε νικήσει στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1964 με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία των ελληνικών εκλογών (52,72%) και ο Γ. Παπανδρέου είχε σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση με 171 βουλευτές. Αφορμή για την παραίτησή του από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 1965 υπήρξε η διαμάχη του με τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο για το πρόσωπο του υπουργού Εθνικής Άμυνας και την αλλαγή του αρχηγού ΓΕΣ. Ο Παπανδρέου επιθυμούσε να αντικαταστήσει τον ως τότε υπουργό Πέτρο Γαρουφαλιά και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Γεννηματά, οι οποίοι κατά την άποψή του ελέγχονταν από το παλάτι, με ανθρώπους της εμπιστοσύνης του. Συγκεκριμένα είχε επιλέξει ως νέο υπουργό Άμυνας το γιό του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος την ίδια περίοδο εφέρετο αναμεμιγμένος στην υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ». Ο βασιλιάς αρνούνταν να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, αν δεν ενέκρινε πρώτα τους αντικαταστάτες τους. Ο Γαρουφαλιάς παρά την αποπομπή του αρνούνταν να εγκαταλείψει το υπουργείο, βέβαιος για τη βασιλική υποστήριξη, ακόμα κι αφού ο Γ. Παπανδρέου τον διέγραψε από την Ένωση Κέντρου.

Τελικά ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε, επιθυμώντας να τοποθετηθεί πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης, και τότε ο Παπανδρέου θεώρησε ότι είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να μην μπορεί να αναλάβει όποιο υπουργείο επιθυμεί («πρωθυπουργός υπό απαγόρευσιν») και παραιτήθηκε.

Στο χρονικό διάστημα 8-14 Ιουλίου είχε προηγηθεί ανταλλαγή πέντε οξύτατων επιστολών μεταξύ του Κωνσταντίνου και του Παπανδρέου, σχετικά με την υπογραφή του διατάγματος για την αντικατάσταση του Γαρουφαλιά, καθώς και μία μεταξύ τους συνάντηση στην Κέρκυρα. Ο βασιλιάς βρισκόταν στο διάστημα αυτό εκεί, στο ανάκτορο Μον Ρεπό, όπου επρόκειτο να γεννήσει η βασίλισσα Άννα Μαρία το πρώτο τους παιδί, την Αλεξία.

Οι επιστολές του βασιλιά συνιστούσαν αντισυνταγματική επέμβασή του στη διακυβέρνηση της χώρας. Στις 7:00 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα (σημερινό Προεδρικό Μέγαρο, στην οδό Ηρώδου Αττικού) η τελευταία συνάντηση του Κωνσταντίνου με τον Παπανδρέου. Διήρκησε μόνο δέκα λεπτά και επιβεβαίωσε την προδιαγεγραμμένη ρήξη. Όταν ο βασιλιάς αρνήθηκε και πάλι να υπογράψει το διάταγμα, ο Παπανδρέου δήλωσε ότι επρόκειτο να υποβάλλει εγγράφως την παραίτηση της κυβέρνησης την επομένη.

ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΕΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 47% ΤΟΥ 1993 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ
ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΝΑΠΑΓΓΕΛΤΟΥ ΑΡΧΙΠΡΟΔΙΤΗ'ΜΑΚΕΔΟΝΑΜΑΧΟΥ'ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ...

Ανώνυμος είπε...

ΨΑΧΝΩ ΤΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ...
ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;;;;;;;;;
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!