Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011
Στη Χάγη οι "γκρίζες ζώνες"
Επίτευξη συμφωνίας για το Αιγαίο με δέσμη τεσσάρων μέτρων, προτείνει η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων, ώστε να επιλυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές για τα χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την ομάδα η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και η γειτονική μας χώρα να δεσμευτεί για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ όποιο άλλο θέμα προκύψει να παραπεμφθεί στη Χάγη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Βήμα, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (International Crisis Group-ICG), υποστηρίζει πως έχει έρθει η στιγμή, που οι δύο χώρες μπορούν να φθάσουν σε επιτεύξιμη συμφωνία σχετικά με το Αιγαίο.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα που προκαλεί ανάγκη για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, η νέα επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η ανεπίσημη άρση των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά εντός του 2011 συνθέτουν ένα σκηνικό ώριμο για λύση, υπογραμμίζει η ΔΟΚ.
Οι τέσσερις δέσμες μέτρων της ΔΟΚ
1. Η επισημοποίηση της άρσης των υπερπτήσεων σε κατοικημένα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Παράλληλα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου, βάσει δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από παλαιότερες διεθνείς συνθήκες, εφόσον μία συνολική λύση για το Αιγαίο γίνει πραγματικότητα. Η Άγκυρα θα πρέπει να διαλύσει ή να μεταφέρει στην ενδοχώρα την επονομαζόμενη "Στρατιά του Αιγαίου".
2. Και οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν να διαπραγματευθούν ειδικές ρυθμίσεις για το Αιγαίο, βάσει των όσων προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδιαίτερα βάσει των προβλέψεών της για ευθιδικία και ειδικές περιστάσεις. Η Ελλάδα, κατά το ICG, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία, ως παράκτιο κράτος, έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. Η Άγκυρα θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα επικυρώσει τη Σύμβαση και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν στη διατήρηση θαλασσίων διαδρόμων στην ανοιχτή θάλασσα προς διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοϊας.
3. Βάσει του κανόνα των 12 μιλίων, οι δύο χώρες πρέπει να ορίσουν τα χωρικά τους ύδατα. Για να γίνει αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέση γραμμή, αλλά και η μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων ώστε να διευκολυνθεί η διεθνής ναυσιπλοϊα. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν εκ των προτέρων ότι θα παραπέμψουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όποια διαφορά προκύψει σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων - μία πρόταση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραπαμφθεί στη Χάγη ακόμη και το θέμα των "γκρίζων ζωνών".
4. Όποιο άλλο θέμα - και ειδικά η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - δεν επιλυθεί διμερώς, θα πρέπει επίσης να παραπεμφθεί στη Χάγη. Και αυτή η πρόταση κλίνει ελαφρώς υπέρ των θέσεων της Αγκυρας που επιμένει να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών περισσότερα του ενός ζητήματα.
cosmo.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ, Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, Η ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ!!!
ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΧΟΝΤΡΟ ΠΟΥΤΣΟ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ...
Δημοσίευση σχολίου