Το άγνωστο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά
Η ιστορική πια προσωπικότητα του Ιωάννη Μεταξά είναι περισσότερη γνωστή για το περίφημο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Η μίζερη νεοελληνική νοοτροπία που θυμίζει τη χειρότερη περίοδο των Σαβιέτ (Σοβιέτ - ρωσ. cове́т ) προσπαθεί να το αμφισβητήσει και αυτό ισχυριζόμενη πως το ΟΧΙ το είπε ο λαός. Όσο βεβαίως είπε όχι ο ελληνικός λαός στην κρίση των Ιμίων το 1996, άλλο τόσο το είπε και το 1940 αλλά και σήμερα στο ΔΝΤ.
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο Μεταξάς, ο λαός, το όχι και το ΔΝΤ; Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από το 1936.
Η τότε κυβέρνηση με επικεφαλής το Μεταξά βλέποντας την οικονομική κατάσταση αλλά και συνεκτιμώντας τις διεθνείς εξελίξεις, τακτοποιεί τις οικονομικές τις εκκρεμότητες προς την Αγγλία αλλά ταυτοχρόνως προβαίνει σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα τότε παγκόσμια δεδομένα. Αρνείται την αποπληρωμή του δανείου που είχε συνάψει με τη βελγική τράπεζα "Societe Commerciale de Belgique". Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση του Βελγίου καταφεύγει στο Δικαστήριο του Διεθνούς Δικαίου της τότε Κοινωνίας Των Εθνών. Η Ελλάς ισχυρίζεται πως λόγω ειδικών συνθηκών αδυνατεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς ταυτοχρόνως να διαταραχθεί η κοινωνική ομαλότητα στο εσωτερικό της χώρας. Και βεβαίως μεταξύ της εύρυθμης λειτουργίας της πολιτείας και των υποχρεώσεων της απέναντι στους τραπεζίτες, επιλέγει το πρώτο. Το Δικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα και το σκεπτικό της απόφασης θα το δούμε παρακάτω.
Στο σημείο αυτό όμως γεννιούνται κάποια ερωτήματα. Ο Μεταξάς ήταν Φασίστας, πραξικοπηματίας και δικτάτορας. Δεν διορίστηκε από τον ελληνικό λαό αλλά από τον τότε Βασιλέα.
Ένας Φασίστας ηγέτης που δεν εκφράζει, θεωρητικά τουλάχιστον, τη λαϊκή βούληση πώς βρήκε τη δύναμη να πει ΟΧΙ στους τραπεζίτες;
Πώς είναι δυνατόν οι σημερινοί Δημοκράτες πολιτικοί που έχουν εκλεγεί από το λαό και συνεπώς τον εκφράζουν αλλά έχουν και τη στήριξη του να μη μπορούν να πουν το ίδιο ΟΧΙ;
Πώς είναι δυνατόν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από δύο Αριστερά κόμματα να παραχωρεί Εθνική Κυριαρχία; Να υπενθυμίσουμε πως την παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας την είχε αρνηθεί ακόμα και η κυβέρνηση Τσολάκογλου και μάλιστα αυτή την άρνηση την χρησιμοποίησε στην υπερασπιστική της γραμμή όταν δικαζόταν για δωσιλογισμό.
Αν ο Τσολάκογλου καταδικάστηκε για δωσιλογισμό και Εθνική Αναξιότητα, ενώ αρνήθηκε να παραδώσει Εθνική Κυριαρχία, ποια θα πρέπει να είναι η τύχη των σημερινών πολιτικών σε μια ανάλογη δίκη; Να σημειώσουμε βεβαίως πως ο Τσολάκογλου ήταν και πρωθυπουργός μια χώρας υπό κατοχή και ηττημένη σε πόλεμο ενώ οι ταγοί του σήμερα βρίσκονται σε ένα ανεξάρτητο κράτος και σε περίοδο ειρήνης...
Η διάκριση των εξουσιών είναι απλώς ένα θεωρητικό σχήμα άνευ σημασίας;
Μήπως τελικά η Δημοκρατία έχει αδιέξοδα; Εκτός αν βεβαίως δημοκρατική διέξοδος θεωρείται η υποδούλωση μιας χώρας σε Τραπεζίτες...
Ας σημειωθεί πως η τότε απόφαση του Δικαστηρίου της Κοινωνίας των Εθνών δημιούργησε νομολογία. Τη νομολογία αυτή χρησιμοποίησε σήμερα η Αργεντινή για τη διαγραφή των χρεών της και όχι η Ελλάδα παρόλο που συντρέχουν και άλλοι λόγοι για την άρνηση πληρωμών. Πέρα απο τις ειδικές συνθήκες (Παγκόσμια Κρίση) το χρέος είναι πιθανότατα τοκογλυφικό και προιόν απάτης αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί μας αλλά και σύσσωμος ο τύπος αναφέρεται σε μίζες.
Ας δούμε και την τότε απόφαση και το σκεπτικό του Δικαστηρίου:
19. The Societe Commerciale de Belgique case {ibid.,
paras. 28-31) had been brought before the Permanent
Court of International Justice. By the terms of two
arbitral awards, Greece had been required to pay a
sum of money to the Belgian company in repayment of
a debt contracted with the company. The Greek
Government had not contested the existence of its
obligations, but had argued that it had been under an
"imperative necessity" to "suspend compliance with
the awards having the force of res judicata" (ibid.,
para. 29), maintaining that a State had a duty not to
execute an international obligation if public order and
social tranquillity might be disturbed by carrying out
the award or if the normal functioning of public
services might be jeopardized thereby. The entire
discussion had then centred on whether or not such an
"imperative necessity" had in fact existed. In the end,
the two parties themselves and the Court had
recognized the principle that, in international law, a
duly established state of necessity constituted a
circumstance precluding the wrongfulness of State
conduct not in conformity with an international
financial obligation.
Πηγές-Βιβλιογραφία
YEARBOOK OF THE INTERNATIONAL LAW COMMISSION, 1980 (σελ. 158, παρ. 19)
πηγη
6 σχόλια:
Ημιμαθεις και ανεγκεφαλος ηταν παντα ο Ελληνας και δει ο ΝεοΕλληνας!!Ποτε δεν εκατσε να διαβασει την Ιστορια του τοπου του.Οτι εμαθε στο Γυμνασιο η το Λυκειο και αυτο ειναι ολο.Δεν εκατσε να μελετησει,αλλα δεχτηκε οτι του πλασαρανε.Θεωρησε πατριωτες τους "αντιστασιακους" που του πλασαρανε τα τα λαμογια της "Δημοσιογραφιας" η αυτα που του ελεγε ο μπατσανακης του που ηταν στο κομμα και "ηξερε"απο αυτα..
Συμφωνω απολυτα μαζι σου φιλε και επικροτω το αρθρο σου..Ο Μεταξας ηταν αληθινος πατριωτης οπως εχει αποδειξει η Ιστορια και οχι τα φεραιφωνα του καθε κομματος μετα την μεταπολιτευση..Ειδαμε και νοιωθουμε τωρα στο πετσι μας την καθε Δημοκρατια που μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ τοσα χρονια οι οικογενειες των κυβερνωντων οι οποιοι παντα επαιρναν την "λαικη" εντολη του ημιμαθη και βολεψοματια Ελληνα πολιτη..
Μας αξιζουν αυτα που παθαινουμε και θα ειμαστε υπολογοι για παντα απεναντι στις επομενες γενιες στις οποιες κατακρεουργησαμε το μελλων τους!!
> ποια θα πρέπει να είναι η τύχη των σημερινών πολιτικών σε μια ανάλογη δίκη;
η ποινή είναι ΘΑΝΑΤΟΣ και ΜΟΝΟ ΘΑΝΑΤΟΣ
Ετεός
και δεν είναι μόνο το οικονομικό έγκλημα το οποίο μόνο αυτό συγκινεί τους νεοΈλληνες δυστυχώς !!! Όλες οι απεργίες δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των βρωμοκαθηγητών ήταν με αιτήματα μόνο της ΤΣΕΠΗΣ τους. Κανένα αίτημα για την αλλοίωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ η οποία δημιούργησε συμπλέγματα στους νεογενίτσαρους να θεωρούν φασίστα τον Μεταξά για να δηλώνουν την δημοκρατικότητά τους!!!
ΜΙΑ λέξη ΕΝΑ όνομα αυτό του ΜΕΤΑΞΑ , απαγορευμένα στην καταραμένη νεοΕλληνική κοινωνία όπως όλων των μη αριστερών ηρώων της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Όταν μπήκε το ΛΑΟΣ στη βουλή σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις αναφέρθηκε το όνομα του ΜΕΤΑΞΑ νομίζω από τον βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη
και έγινε ο χαμός από τους καταραμένους αριστερούς και μόνο στο άκουσμα του ονόματος του ΜΕΤΑΞΑΣ! Τον Στάλιν ,το δολοφόνο τόσων Ελλήνων του Πόντου , το όνομά του περιχαρείς το αναφέρουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν οι αριστεροί δολοφόνοι της Ελλάδας.
Ετεός
Έτσι δυστυχώς ή ευτυχώς τα σημαντικότερα καλά έγιναν επί δικτατοριών στην Ελλάδα όσο και να θέλουν να το κρύψουν κάποιοι. Ο Μεταξάς είπε το περίφημο ΟΧΙ, αν ήταν κανένας Γιωργάκης δημοκρατικά εκλεγμένος θα έλεγε περάστε όπως κάνει τώρα. Ο Παπαδόπουλος χάρισε τα χρέη στις τράπεζες των αγροτών και των απανταχού χωρικών, οι ΜΟΜΑ έφτιαχναν δρόμους χωρίς νταβατζήδες μεγαλοεργολάβους με διόδια. Αλλά σε παρακαλώ προπάντων η δημοκρατία, ε μη χάσουμε το κελεπούρι, αλλά έχει πλάκα γιατί την ίδια στιγμή σου περνάνε την πιο σκληρή δικτατορία τεχνηέντως και εσύ κάθεσαι και τρως το παραμύθι. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα πόσο αμόρφωτος λαός έχουμε καταντήσει.
Καταρχάς, να σας ευχαριστήσουμε για την αναδημοσίευση. Να ξεκαθαρίσω και κάτι για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις.
Όταν γράφουμε πως ο λαός δεν είπε όχι στα Ιμία, δεν το κάνουμε για να κατηγορήσουμε το λαό. Απλώς για να τονιστεί πως τα πάντα ξεκινούν απο τον ηγέτη που προετοιμάζει και το στρατό και το λαό. Τι να έκανε ο λαός στα Ίμια; Να έπαιρνε τα δίκανα και να πήγαινε κολυμπώντας; Θα το κάναμε και αυτό αλλά όταν οι ηγέτες σου λένε πως ο "αέρας πήρε τη σημαία" τι να κάνεις; Ακόμα και ο Α. Παπανδρέου με τα πολλά τραγικά λάθη του, το '87 στην κρίση (όσοι το θυμάστε) προετοιμαζε το λαό. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις έπαιζαν πατριωτικά τραγούδια για να ανεβάσουν το ηθικό του κόσμου.
ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ...
Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΗΤΑΝ "ΑΡΧΙΔΑΤΟΣ" ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ...
ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ,
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ
ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΧΙ,
ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ
ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ "ΓΕΜΑΤΟΣ", ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΙ
ΦΟΡΤΗΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ...
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΕΦΡΥ...
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΣ, ΛΥΓΕΡΟΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ, ΕΥΘΥΤΕΝΗΣ,
ΚΩΠΗΛΑΤΗΣ-ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ(ΧΩΡΙΣ ΣΕΛΑ) ΜΠΑΤΜΑΝ ΜΕ ΚΟΛΑΝ...
ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΗΣ, ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΗΣ,
YESMAN, ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΟΛΥΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ...
Δημοσίευση σχολίου