Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πολλοί θα ήθελαν σήμερα να έχουν πέσει κάποιες «ψιλές» την πρώτη ημέρα.


Το αποψινό έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να  ελέγχεται από μηχανισμούς προπαγάνδας. Τα blogs, τα social media και το facebook έκαναν συστηματικά σκόνη την προπαγάνδα. Αυτό που φοβόντουσαν τα κλασικά ΜΜΕ συνέβη. Χάθηκε πλήρως ο έλεγχος της πληροφορίας και άρχισαν οι «ροές» της να κυκλοφορούν παντού ανεξέλεγκτες.  Και αυτές οι ροές ρίχνουν τα καθεστώτα γύρω μας.
 Τα blogs τα social media και το facebook -εργαλεία επικοινωνίας κατά βάση- λειτούργησαν όπως οι παλιές προκυρήξεις και έφεραν κοντά και στο φως, ένα κόσμο που μέχρι χθες ζούσε πιεσμένος κάτω από το χαλί. Διάβαζε τα νέα από την εφημερίδα, ενημερώνονταν από την TV και βούλιαζε στην απάθεια και στην μεμψιμοιρία.
Αυτός ο κόσμος σηκώθηκε από τον καναπέ του και βγήκε στο δρόμο όπως όλοι ονειρεύτηκαν κάποτε. Αυτός ο κόσμος σήμερα  ζητά αληθινή Δημοκρατία και για αυτό τον λόγο προβάλει ως ωμή απειλή για τα πάντα. Για κάθε εγχώριο ή διεθνές διαπλεκόμενο μικρό ή μεγάλο συμφέρον. Για κάθε λαμόγιο τελικά.
Με μιας τα ΜΜΕ και το σύστημα βρέθηκαν πίσω από τα γεγονότα. Αρχισαν να τρέχουν προσπαθώντας να ελέγξουν, να απειλήσουν, να γελοιοποιήσουν ή να τρομάξουν. Το σίγουρο είναι ότι η γραμμή «αγνοήστε τους» γιγάντωσε την αγανάκτηση. Λειτούργησε σαν θεσμική άδεια από τις αρχές.
Την τελευταία εβδομάδα τα ΜΜΕ ανέβασαν τους τόνους καθώς θέλουν να δείξουν ότι ασκούν κάποιον έλεγχο ή ότι καθοδηγούν. Τσίμπησε και το πολιτικό προσωπικό και επιτέθηκε στα ΜΜΕ για να φανεί ότι όλοι τους είναι μακριά νυχτωμένοι.
Εγκλωβισμένοι σε ένα μικρόκοσμο «ληγμένο» από 5ετίας όπου,  αγνοούν ότι ελάχιστοι από τους αγανακτισμένους βλέπουν πλέον TV.
Όμως το μάθημα είναι πολύ απλό. Κυβέρνηση που χάνει τα blogs τα social media και το facebook χάνει την κοινωνία.  Μπορεί να έχει τον Καψή και άλλους υποχείρια,  μα χάνει  τα πιο δυναμικά κομάτια της πόλης.  Ρωτήστε  αυτο και θα το δείτε στις δημοσκοπήσεις σας.
Πολλοί θα ήθελαν σήμερα να έχουν πέσει κάποιες «ψιλές» την πρώτη ημέρα.
Την πάτησαν όμως όπως η χούντα στο πολυτεχνείο, οι κινέζοι στην Τιεν α μεν,  ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και αλλού.
La vita è bella