Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Περίεργη φωτιά στον Έβρο αναγκάζει σε εκκένωση ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας



Πριν τέσσερις μόλις ημέρες γράφαμε για την παράξενη αύξηση της επισκεψιμότητας τούρκων τουριστών στην Θράκη. Στο σημείωμα εκείνο λακωνικά τοποθετηθήκαμε στον πιθανό κίνδυνο οι τούρκοι τουρίστες να μην είναι απλοί τουρίστες. Αποφύγαμε, μάλιστα, να κινδυνολογήσουμε απέναντι στο "φαινόμενο" των δραστηριοτήτων των επισκεπτών στις παραλίες της Θράκης, εν μέσω Ραμαζανιού (μεγάλης και ιερότατης μουσουλμανικής νηστείας).


Χθες είχαμε την έναρξη μιάς παράξενης πυρκαγιάς στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Μάκρης (στην ευρύτερη περιοχή, αλλά ευτυχώς μακριά, βρίσκονται ισχυρότατες εγκαταστάσεις ραντάρ της πολεμικής αεροπορίας). Αν και ο κίνδυνος της πυρκαγιάς ήταν δεδομένος (αλλά ελπίζαμε πως θα μπορούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να την αντιμετωπίσουν, όπως και έγινε τελικά), ευελπιστούσαμε πως το φαινόμενο δεν θα αποκτούσε "πολλαλασιαστικές τάσεις".

Σήμερα, δυστυχώς, ανακοινώθηκε πως μία άλλη ισχυρή πυρκαγιά (πάλι στον Έβρο) εξαναγκάζει στην εγκατάλειψη εγκαταστάσεων ραντάρ της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκεται στην περιοχή... με αποτέλεσμα να γίνεται ασθενέστερη η άμυνα της χώρας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για την τρίτη φωτιά που ξεσπά στην περιοχή μέσα σε δύο ημέρες.

Ποιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε η εκκένωση του 1ου Σταθμού Αναφοράς (ΣΑ) της ΠΑ η οποία περιελάμβανε τόσο την άμεση αποχώρηση των 24 ατόμων που επάνδρωναν τον σταθμό όσο και των υλικών του Σταθμού. Από το ΓΕΕΘΑ διατάχθηκε άμεσα η εφαρμογή του σχεδίου Δευκαλίων η οποία προβλέπει την άμεση εμπλοκή δυνάμεων από τις ΕΔ για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι σταθμοί αναφοράς της ΠΑ έχουν ραντάρ MBDR-90 με εμβέλεια 100 χλμ. έντεκα εκ των οποίων αγοράστηκαν την περίοδο 1991-1992. Η ανάπτυξη των ΣΑ της ΠΑ ξεκινά από την Κάρπαθο μέχρι τον Έβρο και ως σκοπό έχει την κάλυψη των κενών στο δίκτυο αεράμυνας των κύριων μονάδων αεράμυνας ΚΕΠ και ΜΣΕΠ.

Δεν γνωρίζουμε τι θα αφήσουν πίσω τους οι φλόγες όταν υποχωρήσουν. Όμως, το αίσθημα της υψηλής επικινδυνότητας για προσβολή σημαντικότατης αμυντικής υποδομής αυξάνεται μέσα από το συγκεκριμένο περιστατικό. Ως πολίτες ευελπιστούμε πως η πολιτεία και οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα (όχι μόνο πυρασφάλειας) προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση έκθεσης των εγκαταστάσεων του ραντάρ σε παρόμοιο κίνδυνο στο μέλλον.

Όμως, είτε λόγω της οικονομικής πολιτικής (ιδιαίτερα στον χώρο της άμυνας της χώρας), είτε λόγω των ακατάλληλων προσώπων στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας της χώρας, που αποδεικνύεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, είτε λόγω των μειωμένων αντανακλαστικών πολιτικών κινήσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου, φοβούμαστε πως δεν θα καταστεί δυνατόν να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποτροπής παρόμοιου κινδύνου στο μέλλον.

Πώς, άλλωστε, μπορεί να συμβεί αυτό όταν ακούγεται (και δεν έχει υπάρξει σχετική τοποθέτηση από την πολιτεία) πως ένας αλκοολικός έχει την ευθύνη της εθνικής ασφάλειας στην Θράκη;

Πώς θα μπορέσουμε ως χώρα να ανταπεξέλθουμε στην επανάληψη του γεγονότος, όταν η ΕΥΠ είναι ανύπαρκτη στελεχειακά (και όχι μόνο αριθμητικά) στην Θράκη;

Δυστυχώς, οι εξελίξεις προοιωνίζουν νομοτελειακές καταλήξεις, διόλου ευχάριστες εθνικά. Και οι υπεύθυνοι αρκούνται στο να κρύβονται ή να τυρβάζουν περί άλλων... τη στιγμή που μία φωτιά είναι δυνατόν να μειώσει τα αμυντικά αντανακλαστικά της Ελλάδας...!

Κωνσταντίνος

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι ότι είναι εκ των έσω οι εμπρησμοί.
Εντολές απ'τον Αρχιπροδότη!

Ανώνυμος είπε...

Σαμποταζ είναι όπως και το άλλο στον Άραξο.
Πολλά μαζεμένα όμως...
Σαν κάτι να ετοιμάζουνε...

Ανώνυμος είπε...

tous prodotes tous ehoume ke mas kivernan min tous psahnete sto exoteriko. den ehoun katalavi oti an afisoume ta sinora ta tous kanoun koritsakia ta katikia

Ανώνυμος είπε...

γεια σας απο Αλεξανδρουπολη δεν ειναι ετσι οπως τα λετε.
Συλλαβανε τρεις οι οποιοι μεταφερανε απο το χωριο Λευκιμη Εβρου στην Σιδηρω Εβρου ενα τρακτερ ανατολικου μπλοκ μαρκας BELARUSE. ηταν παλιο και καθως ανεπτυξε ταχυτητα δεν ειχε στην καθετη εξατμιση σπινθιροπαγιδα και για δυο τρια χιλιομετρα οι σπιθες που πετουσε δημιουργησαν ενα μετωπο φωτιας το οποιο γιγαντωθηκε.
ΟΙ ιδιοι τηλεφωνησαν σε πυροσβεστικη και αστυνομια κανοντας γνωστη την ακριβη θεση τους μεσα στον δασικο δρομο
Φυσικα τους συλλαβανε....
ΕΤσι ακριβως εχουν τα πραγματα

να ειστε ολοι καλα........

Ανώνυμος είπε...

Για την προηγούμενη φωτιά φίλε 9.34 έχεις καμμιά καλύτερη εξήγηση?

Ανώνυμος είπε...

για οσους δεν το γνωριζουν η ρωσια στελνει 2 πυρηνικα υποβρυχια στη μεσογειο και δεν εχει δωσει καποια συγκεκριμενη απαντηση γιατι το κανει αυτο,λετε να τα στελνει για βολτα?δεν νομιζω.κατι παραπανω ξερουν αυτοι.

Ανώνυμος είπε...

ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΙΕΣ ΩΣ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΞΑΛΟΥ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ.ΘΕΩΡΩ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΑΝΑΤΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΙΑ