Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Άρχισε το ξεπούλημα η ΔΕΗ: στο σφυρί οι πρώτες μονάδες λιγνίτη



Πωλητήριο σε δύο ή τρεις μονάδες της ΔΕΗ, με επικρατέστερες αυτές του σταθμού της στο Αμύνταιο Φλώρινας, θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες.Πρόκειται, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, για εκκρεμότητα, την οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωσταντίνου δεσμεύθηκε προ μηνός απέναντι στους κοινοτικούς επιτρόπους Ενέργειας και Ανταγωνισμού να έχει τακτοποιήσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το ζήτημα αυτό η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.


Εκτός από την πώληση μονάδων, η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα περιλαμβάνει άλλα δύο μέτρα: τη μακροχρόνια ενοικίαση σε ιδιώτες ενός ορυχείου λιγνίτη του Δημοσίου στη Βεύη του Νομού Φλώρινας, καθώς και ανταλλαγές ενέργειας μονάδων της ΔΕΗ με ισόποσης ποσότητας ενέργεια από άλλες πηγές (π.χ. φυσικού αερίου), εταιρειών ηλεκτρισμού γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία. Αρχικά η Κομισιόν ζητούσε οι ανταλλαγές να αφορούν το 40% του συνόλου της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, θέση από την οποία φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει.

Γιατί το Αμύνταιο. Το πλεονέκτημα που διαθέτουν οι δύο μονάδες του Αμυνταίου (καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η καθεμία), είναι ότι τροφοδοτούνται από «δικό τους» ορυχείο, το οποίο προφανώς σε περίπτωση πώλησής τους θα τις συνοδεύσει, πιθανότατα μέσω μακροχρόνιας σύμβασης εκμετάλλευσης. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και οι δύο χρειάζονται επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αλλιώς θα πρέπει να αποσυρθούν περί το 2013 – 2014, λόγω των ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπουν.

Στο «σχήμα» θα ενταχθεί και η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια είναι τεράστιο (στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα).

Υπενθυμίζεται ότι η προκάτοχος του κ. Παπακωσταντίνου Τίνα Μπιρμπίλη, μαζί με τον ίδιο ως υπουργό Οικονομικών τότε, είχαν αποστείλει προ μηνών επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας της να παγώσει η διαδικασία ανταλλαγών ενέργειας ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται προς πώληση, να αποδυναμωθεί παραχωρώντας το 40% της λιγνιτικής της παραγωγής. Η Κομισιόν έδωσε πράγματι στην κυβέρνηση περίοδο ανοχής μερικών μηνών, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία κατέληξε στο σημερινό μοντέλο. Ακόμη λοιπόν και αν πουληθούν οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, στις προθέσεις Παπακωσταντίνου είναι η αποκρατικοποίηση να προχωρήσει κανονικά, όχι μέσω του Χρηματιστηρίου όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά μέσω της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.
πηγη

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να πουληθούν μπας και μετατραπούν σε μονάδες αεριοποίησης με μηδενικούς ρύπους για να ξεβρωμίσει ο τόπος από τον καρκίνο.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

Ανώνυμος είπε...

προδότες θα πεθάνετε

Ανώνυμος είπε...

να πεθάνουν να ξεβρωμίσουμε από τα καρκινώματα της πολιτικής κύριε υπέρ του ξεπουλήματος 6.54

Ανώνυμος είπε...

Από το 1960 και 70 έκανε ένας καθηγητής μελέτη αεριοποίησης λιγνίτη και η ΔΕΗ βαρούσε μ....... Φταίω εγώ τώρα που από αντίδραση υποστηρίζω το ξεπούλημα; Καλά τους κάνουν.

Ανώνυμος είπε...

Σε λιγο καιρο αν θα σουρχετε 3πλασιος ο λαγαριασμος αποτι πληρωνεις τωρα θα σου πω εξυπνακια τι θα λες.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι λέγαν και για τα τηλέφωνα αλλά τώρα πληρώνω το μισό με την ιδιωτική σε σχέση με τον Π-ΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Τα τηλεφωνα δεν έχουν καμία σχέση με την ενέργεια!!! Όταν μπήκαν οι ιδιώτες στα τηλέφωνα, η αγορά ήταν ξανά υπό ανάπτυξη (βλέπε ψηφιακά δίκτυα, internet, κλπ) και το προϊόν διαφοροποιημένο (βλέπε διαφορετικές ταχύτητες internet). Yπήρχε πρόσφορο έδαφος για ανταγωνισμό και, άρα, μείωση των τιμών.
Η ενέργεια, από την άλλη, είναι ώριμη αγορά και το προϊόν ομοιογενές.
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ισοδυναμεί με έτοιμο καρτέλ...

East είπε...

1.Όλες οι εταιρίες ενέργειας και πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να κρατικοποιηθούν και ενωθούν σε 1 κοινή, η οποία να ελέγχεται από το κράτος(κι όχι από σωματεία εργαζομένων), να χρησιμοποιήσει και αλλοδαπούς, και να αναλάβει επιχειρήσεις/έργα και σε φτωχότερες χώρες.

2.Για να έχουμε ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχουμε και ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Είναι αδιανόητο λοιπόν να χρεωκοπούμε και ταυτόχρονα να κάνουμε “πράσινη ανάπτυξη” και να πληρώνουμε για την “πράσινη” ενέργεια 12 φορές περισσότερο από τον εγχώριο λιγνίτη.

Ανώνυμος είπε...

Να πουληθει η δεη και οι δεητζιδες να πληρωνουν ολοκληρο τον λογαριασμο της πουλημενης δεη. Κουφαλες εχετε μαθει στο καθησιο.

EVAGGELOS SIACHALOS είπε...

το ηλεκτρικο και το νερο ειναι κοινωνικα αγαθα!!!
βγαζοντας στην ακρη τους συνδικα-ληστες, εργατοπατερες που "εκαψαν" τα παντα στο διαβα τους, κοιταζοντας μονο την παρτη τους, "λαμογιαροντας" με τους εκαστοτε κυβερνωντες...
πρεπει νερο και ηλεκτρικο να ειναι υπο τον ελεγχο του κρατους, γιατι μονο ετσι μπορει να εξασφαλιστει η "κοινωνικοτητα" τους,
για τον απλο λαο...
ολα τα αλλα που ακουγονται ειναι να 'χαμε να λεγαμε...
και επειδη εδω και καιρο δραστηριοποιουνται και ιδιωτικες εταιριες στην ηλεκτρικη ενεργεια,
"ψαρευοντας" μεσω τηλεφωνου οικιακους καταναλωτες...
εχω να σας προτεινω το εξης:
επειδη οι πωλητες λενε στους υποψηφιους πελατες (οικιακους καταναλωτες), πως ειναι μεχρι και 20%
φτηνοτεροι απο τη ΔΕΗ...
αν σας τυχει κατι τετοιο πριν υπογραψετε συμβολαιο...
ζητηστε το εγγραφο της συμβασης ετσι ωστε να το διαβασετε με την ησυχια σας, καθως και ενα καταλογο στον οποιο να αναγραφεται ποσο χρεωνουν την κιλοβατωρα...
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΑΛΙ...

Ανώνυμος είπε...

Τα καρτέλ δημιουργούνται μόνο όταν το κράτος βαράει μ....... Όταν υπάρχει σοβαρό κράτος "μοιράζει" δίκαια τις δουλειές. Οι ιδιωτικές τηλεφωνικές δουλευουν πολύ καλύτερα από τον Π-ΟΤΕ και σε καλυτερες τιμές και προσφορες double play κτλ. και με μηδαμινή γραφειοκρατία. Στην ΔΕΗ για να βγάλεις χελώνα πρέπει να παρουσιάσεις βεβαίωση από τον παππού σου οτι είχε γκόμενα την Μπουμπουλίνα...

Ανώνυμος είπε...

1.Όλες οι εταιρίες ενέργειας και πλουτοπαραγωγικές πηγές πρέπει να κρατικοποιηθούν και ενωθούν σε 1 κοινή, η οποία να ελέγχεται από το κράτος
----------------------------------------------------------

Δηλαδή να φτιάξουμε ένα τεράστιο κρατικό καρτέλ το οποίο θα το ελέγχει μία μικρή ολιγαρχία. Άρα λοιπόν East είσαι καπιταλιστής ολιγάρχης. Μπορεί και φεουδάρχης...

Ανώνυμος είπε...

καλα τα σχολια σας μεχρι εδω αλλα δεν συμφωνω στο οτι πρεπει να πουληθει τιποτα ουτε μια κολονα και οτι ουτε ειμαστε τεμπεληδες ναι υπαρχουν και αυτοι οπως σε ολες τις υπηρεσιες που κολυσιεργουνμιλατε ετσι για καποιους που ετυχε να δειτε που να δειτε κι εμας πυ ειμαστε στην πρωτη γραμμη-ορυχεια-σταθμους-μεταφορα και αν αξειζει τα λεφτα που περνουμε αλλα καποια πικροχολα σχολια ειναι ισως απο ζηλεια και το καταλαβαινω αυτο ισως λογω ανεργειας αλλα δεν συμφερει κανεναν μας να πουληθει να γινει αναδιοργανωση ναι και αυτοι που πραγματι αξιζουν να παραμεινουν ναι σε αυτο συμφωνω.

Ανώνυμος είπε...

φιλε 12:00... εισαι βαθια νυχτωμενος...
απ' οτι βλεπω το διαιρει και βασιλευε...
ζει και βασιλευει...
πολλοι εδω μεσα μου θυμιζουν την ιστορια ενος φτωχου, που τον ρωτησαν τι θα ηθελε...
και αυτος απαντησε: να ψοφησει η γιδα του γειτονα!!!
οχι το φυσιολογικο, να αποκτησει δηλαδη κι αυτος μια γιδα...
στις περισσοτερες των περιπτωσεων βαζουμε μονοι μας τα χερια μας και βγαζουμε τα ματια μας...
χαιρετε...
ε.σ.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί που πάθανε καρκίνο και άλλες βλάβες στην Πτολεμαίδα και οι συγγενείς τους, αν μαζευτούν όλοι μαζί και καταθέσουν μια ομαδική μήνυση θα τιναχθεί η ΔΕΗ στον αέρα και θα κλείσει από μόνη της.

Ανώνυμος είπε...

Όταν βλέπω αυτόν τον μουσάτο της ΔΕΗ που βγαίνει στην τηλεόραση και παριστάνει τον δουλευταρά μου ανεβαίνει η πίεση. Μου έρχεται να πάρω ένα τασάκι και να το πετάξω στην τηλεόραση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι καθόλου ώριμη η αγορά ενέργειας. Είναι πολλά που δεν έχουν γίνει. Η Greenpeace έκανε μια μελέτη για τη Ελλάδα και είπε οτι το 86% της ενέργειας μπορεί να γίνει από ανανεώσιμες. Όπως καταλαβαίνεις έχουμε πολύ δρόμο μέχρι το 86%. Επίσης υπάρχουν οι καρτο-μετρητές. Δηλαδή όπως τα καρτοκινητά αγοράζεις μια κάρτα από το περίπτερο και την περνάς στον μετρητή και έχεις ρεύμα όσο χρειάζεσαι χωρίς λογαριασμούς. Αυτά πότε θα τα κάνει η ΔΕΗ; Γι αυτό καλύτερα να πουληθεί να ησυχάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Κουφαλες δημοσιοι κοιτατε ολοι την παρτη σας, δεν βλεπετε το 1.000.000 κοσμο που εχουν απολυσει στον ιδιοτικο τομεα και ζουν κατω απο τα ορια της φτωχιας.

Ανώνυμος είπε...

πιοσ ειναι δημοσιοσ υπαλληλοσ ο δεητζησ καλα δεν σου ειπαν για το μεσωπροθεσμο δεν ειδεσ αυτο το σαιτ που ξεπουλιονται μοναδεσ αρον-αρον ακοπμα στο δημοπσιοσ υπαλληλοσ εισαι!εδω εχουν ξεπουλησει τα παντα!! αρε κωλημα που εχει ο κοσμοσ....

Ανώνυμος είπε...

καλα 6.54 η ολοι δουλεια εγινε να παρουν οι ξενοι τουσ λυγνιτεσ γιατη ειναι πολυ κερδοφορο καυσιμο εσενα θα σου φτιαξουν μοναδεσ υγραεριου???? ειναι παρα πολα τα λεφτα αρη.....! και να δειτε που βγαιναν κατη δημοσιογραφοι και λεγανε για την μολυνση αυτοι θα παρουν πεντε φραγκα και τσιμουδια ολοι τουσ τοτε να δουμαι τη θα μπορειται να πειτε δεν θα τυολμαει να μιλησει κανεισ!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα...το δημοσιοι υπαλληλοι μα αρεσε!!!

Ανώνυμος είπε...

καλα θα τρελαθουμαι τελειωσ εδω εγινε σφαγη για το λιγνιτη θα το γυρισουν οι ιδιωτεσ σε φυσικο αεριο που ειναι πολυ ακριβοτερο καυσιμο!!!απλωσ θα ταρπαξουν τοπιοκη φορεισ και δημοσιογραφοι και μουγκα στη στρουγκα....θα ξεχαστει το θεμα τησ μοληνσεισ

Ανώνυμος είπε...

καλκα πριν το μεσωπροθεσμω η δεη ηταν ταυτεκο και οχι δεκο στουσ λογαριασμουσ εγραφε δεη αε δηλαδη ανωνημοσ επειχηρισει απλωσ τωρα με το μεσωπροθεσμο δεν αφησαν τιποτα!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ποιό φυσικό αέριο βρε; Μιλάω για την μετατροπή του λιγνίτη σε syngas με την μέθοδο της αεριοποίησης. Είναι μία μέθοδος που πρότεινε το 1960 ένας καθηγητής αλλά τον γράψανε στα α....ια τους. Τα καυσαέρια είναι σχεδόν μηδενικά.

Ανώνυμος είπε...

ενω τωρα οι ιδιωτεσ θα ακολουθησουν αυτην την μεθοδο ρε μη μασ παραμυθιαζεται αλλο ρε...

Ανώνυμος είπε...

ανωνημε κατα καιρουσ εχουν προταθει πολλεσ λυσεισ αλλα απο την στιγμη που εχουν κοστοσ γιατη ετσι δεν γινονται αυτα μενουν στο ραφη και περιμενουμε μελετεσ και μελετεσ!