Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Bloomberg: Όχι του Τρισέ για συμμετοχή της ΕΚΤ σε σχέδιο διάσωσης με ιδιώτες


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απέρριψε οποιαδήποτε άμεση συμμετοχή της ΕΚΤ σε ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας
ερχόμενος σε απευθείας σύγκρουση με τις κυβερνήσεις που βιάζονται να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα περιλαμβάνει ιδιώτες επενδυτές.


Ενώ οι πολιτικοί προσπαθούν να βρουν ένα σχέδιο διάσωσης μέχρι τις 24 Ιουνίου που θα μοιράζει το κόστος μιας νέας διάσωσης με κατόχους ομολόγων, ο Τρισέ χτες απέκλεισε την συμμετοχή της ΕΚΤ (με έδρα την Φρανκφούρτη) με δικά της κεφάλαια. Ενώ η τράπεζα είχε δηλώσει πως θα δεχόταν ένα σχέδιο στο οποίο οι επενδυτές θα δεχόντουσαν εθελοντικά να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν, ο Τρισέ είπε πως η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι τέτοιο.

Συνεχιζόμενη αντίδραση από την ΕΚΤ θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις κυβερνήσεις καθώς θα πρέπει να ζητήσουν από τους φορολογούμενούς τους να χρηματοδοτήσουν μια ελληνική αστοχία στα έσοδα που μπορεί να φτάσει τα 90 δις ευρώ μέχρι το 2014. Ο Τρισέ προειδοποίησε πως η προσέγγιση του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόγφγκανγκ Σόϊμπλε να πιέσει τους ιδιώτες επενδυτές να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε πιστωτικό επεισόδιο και θα είναι ένα «τεράστιο λάθος» για την Ευρώπη.

Ο Τρισέ δήλωσε χτες πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό, με την Ελλάδα να βρίσκεται ακόμα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ σκοπεύουν να δανείσουν ακόμα 45 δις στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς αυτήν, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επίσης 30 δις από ελληνικές αποκρατικοποιήσεις και περίπου 30 δις από επαναγορές ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές.

Με την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους να κερδίζει ολοένα και περισσότερη υποστήριξη από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν σημειώσει πως μπορεί να θεωρήσουν κάτι τέτοιο ως αναδιάρθρωση χρέους, καθώς η απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας θα πίεζε τους επενδυτές να την δεχτούν.

«Αποκλείουμε όλες τις λύσεις που δεν είναι εθελοντικές», δήλωσε ο Τρισέ. Όταν τον ρώτησαν αν η ΕΚΤ θα επαναγόραζε τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει σε περίπτωση που ιδιώτες επενδυτές συμφωνούσαν σε μια τέτοια λύση, ο Τρισέ δήλωσε: «Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι η πρόθεσή μας».