Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κτίζουμε σχολεία με τουρκικά μάρμαρα


Με έγκριση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας!Οι Κύπριοι έμποροι παραπονιούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα.

Κατακλύστηκε η αγορά των ελευθέρων εδαφών με οικοδομικά υλικά από εταιρείες των κατεχομένων. Μετά τα τούβλα, που ξεσήκωσαν θύελλα ....

αντιδράσεων από τις κυπριακές εταιρείες τουβλοποιίας, στην αγορά εμφανίζονται γρανίτες, μάρμαρα και πέτρες με προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές. Ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής είναι σαφής και δεν επιτρέπει την αμφίδρομη εμπορία των ειδών αυτών.

Οι ελεύθερες περιοχές θεωρούνται πύλη προς την Ε.Ε. και επεβλήθη υποχρέωση να στηριχθεί η οικονομία των κατεχομένων με απελευθέρωση της αγοράς όλων των ειδών που παράγονται στην κατεχόμενη περιοχή ή τυγχάνουν επεξεργασίας πέραν του 50% του κόστους τους. Όπως δημοσίευσε στην τελευταία της έκδοση η τοπική εφημερίδα της Πάφου «Επιλογές», σε εργοτάξιο ανακαίνισης - επέκτασης δημόσιου σχολείου (Τεχνική Σχολή Πάφου) χρησιμοποιούνται μάρμαρα, τα οποία φτάνουν κατευθείαν από τα κατεχόμενα. Η εφημερίδα δημοσιεύει και το σχετικό πιστοποιητικό κατασκευής καθώς και την έγκριση ότι τα μάρμαρα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Επιλογών», τα μάρμαρα μεγάλης αξίας έχουν ήδη φτάσει στην Πάφο με άδεια των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, που έθεσαν και τις προδιαγραφές. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, μεγάλες ποσότητες αυτών των οικοδομικών υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί και για άλλα σχολεία. Οι εργολάβοι που ανέλαβαν την επέκταση των σχολείων παραπονιούνται ότι με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, φωτογραφίζονται αυτά ακριβώς τα υλικά και παραμερίζονται ανάλογα υλικά που βρίσκονται στους εισαγωγείς των ελευθέρων εδαφών. Ζητήσαμε τη γνώμη εμπορευομένων με το είδος και ήταν κατηγορηματικοί ότι κάποιοι βάλθηκαν να προωθήσουν τα τουρκοκυπριακά μάρμαρα και τις πέτρες εξωτερικής επένδυσης στην κυπριακή αγορά. Ζητώντας ανωνυμία, επισήμαναν ότι οι ίδιοι ούτε με σφαίρες δεν δέχονται να εισάγουν είδη από τα κατεχόμενα, έστω κι αν προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πατριωτισμός μας, είπαν, δεν μας το επιτρέπει, κι ας έχουμε χάσει πολύ σημαντικές παραγγελίες από την εσωτερική ελεύθερη αγορά.

Οικολογικός βιασμός
Στα κατεχόμενα επιτελείται οικολογικός βιασμός με την κοπή της πέτρας του Πενταδακτύλου και της Καρπασίας. Οι τουρκικές κυρίως εταιρείες με τη βοήθεια Τουρκοκυπρίων, που δανείζουν τα ονόματά τους για να μπορεί να γίνει εμπόριο με τα ελεύθερα εδάφη, έχουν επιδοθεί σε πλιάτσικο. Κόβουν την πέτρα χωρίς προδιαγραφές, χωρίς επαναφορά του τοπίου και χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Εκτός από τα ελεύθερα εδάφη, πωλούν πέτρες και γρανίτες στην Τουρκία και αλλού, με αποτέλεσμα στην περιοχή της Κυθρέας μια ολόκληρη κορυφή του βουνού να έχει κοπεί. Η μία πλευρά αφαίρεσης του πετρώματος έφτασε στην άλλη. Το τοπίο γέμισε σκόνη και μοιάζει σεληνιακό. Την ίδια ώρα, εισαγωγές μαρμάρου που γίνονται από την Τουρκία παρουσιάζονται ως τουρκοκυπριακή μεταποίηση, για να μπορέσουν να μεταφερθούν στα ελεύθερα εδάφη.

Το λεγόμενο τουρκοκυπριακό επιμελητήριο, αφού πήρε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνει κάθε αίτηση αποστολής στα ελεύθερα εδάφη υλικών. Σε όλα λέγει ότι είναι εντός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην ουσία δεν πραγματοποιεί, ούτε μπορεί να πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο.
Αυτό που κάνει το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο Λευκωσίας είναι να καταγράφει ποσότητες και προϊόντα, βαφτίζοντάς τα ευρωπαϊκά.

Τούβλα-χαλβάς
Τουρκοκυπριακής παραγωγής τούβλα-χαλβάς πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και έχουν χρησιμοποιηθεί στις οικοδομές. Τα τούβλα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί από την πλευρά της Δημοκρατίας και οι εργολάβοι που τα αγόρασαν, λόγω διαφοράς τιμής, λένε ότι σκάνε μόλις τα αγγίξει κάποιος με πίεση. Δεν έχουν ευστάθεια και η οικοδομή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κινδυνεύει να καταρρεύσει ή να υποστεί ρωγμές με το πρώτο κούνημα του Εγκέλαδου. Οι εικόνες της Νικομήδειας είναι πολύ παραστατικές όσον αφορά τις οικοδομές που κτίζουν με τα υλικά της Τουρκίας και των κατεχομένων. Πέρα απ' όλα αυτά, είναι άδικο οι εταιρείες μας που μαστίζονται από την οικονομική κρίση να αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των κατεχομένων, επισημαίνουν παράγοντες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Το θέμα έχει και τις πολιτικές του προεκτάσεις. Στο παρελθόν περνούσαν μόνο ελάχιστες ποσότητες τουρκοκυπριακών υλικών, τελευταία, όμως, το κακό παράγινε.

Τι φοβάται η Κυβέρνηση
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση φοβάται ότι αν εφαρμοστούν αυστηροί έλεγχοι, θα έχει να αντιμετωπίσει τη δαμόκλειο σπάθη του εμπορίου των κατεχομένων. Το απευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τις κατεχόμενες περιοχές επικρέμαται ως μπαμπούλας και οδηγεί σε πιο συγκρατημένη στάση αντίδρασης.

Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη απορία σε όλους πώς οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας συνομολογούν κανονισμούς τέτοιους από τους οποίους περνούν τόσο εύκολα οικοδομικά υλικά των κατεχομένων. Κύκλοι στο χώρο της εμπορίας μαρμάρων και πετρών δικαιολογημένα διερωτώνται κατά πόσον υπάρχουν προμήθειες και συμφέροντα. Προκαλείται μεγάλη απορία σε όλους πώς μια κατεχόμενη περιοχή της χώρας, που δουλεύει με εποίκους και τουρκικά κεφάλαια, που δεν έχει οικολογικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, μπορεί να εφοδιάζει τις κυπριακές εταιρείες κατασκευής με τόσο ευαίσθητα και σημαντικά υλικά κατασκευής.
http://www.sigmalive.com/

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλύτερα να κάνουμε μάρμαρο τα τούρκικα σχολεία πουνε σαν κωλοχανεία