Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το Google+ διαθέτει δύο νέες λειτουργίες κοινωνικού διαμοιρασμού για YouTube και Chrome



Η Google συνεχίζοντας την ενοποίηση του Google+ με τα υπόλοιπα προϊόντα της, διέθεσε σήμερα δύο νέες λειτουργίες κοινωνικού διαμοιρασμού. Η πρώτη λειτουργία έχει να κάνει με τη δημιουργία Λίστας Αναπαραγωγής YouTube μέσα από το Google+ λογαριασμό σας ενώ η δεύτερη λειτουργία με την προσθήκη του κουμπιού +1 στον Chrome.


Οι χρήστες έως τώρα μπορούσαν να προσθέτουν YouTube βίντεο στις δημοσιεύσεις τους. Η Google προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, προσθέτει το κουμπί YouTube στην δεξιά πλευρά του Google+ για άμεση πρόσβαση στην αναζήτηση του YouTube με σκοπό τη δημιουργία Λίστας Αναπαραγωγής (Playlist) και δημοσιεύσης της στο Google+ λογαριασμό σας.

Πατώντας το κουμπί YouTube, ξεδιπλώνεται ένα πεδίο αναζήτησης το οποίο σας ρωτάει " Τι θα θέλατε να παίξετε; " όπου πληκτρολογείτε σχετικά με το βίντεο που θέλετε να βρείτε. Κατόπιν ανοίγει ένα συμπληρωματικό παράθυρο το οποίο σας παρουσιάζει μια Λίστα Αναπαραγωγής σχετική με την αναζήτηση που έχετε κάνει.

Κάνοντας κλικ στο πράσινο κουμπί "Κοινή Χρήση" (Sharing) το οποίο βρίσκεται επάνω στο βίντεο, μοιράζεστε το συγκεκριμένο βίντεο αλλά και όλη τη Λίστα Αναπαργωγής (Playlist) με τους Google+ Κύκλους σας (Circles). Παρόλα αυτά η Λίστα Αναπαραγωγής σας θα εμφανίζεται όχι μόνο στους φίλους σας αλλά και σε αποτελέσματα αναζητήσεων από τους υπόλοιπους χρήστες του Google+, εφόσον την έχετε ορατή δημόσια. Επίσης υπάρχει και το κουμπί +1.

Ένα ίσως αρνητικό σημείο της νέας λειτουργίας του Google+, είναι πως η Λίστα Αναπαραγωγής δημιουργείται αυτόματα βάσει της αναζήτησης που έχετε κάνει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να την τροποιήσετε. Ενώ αυτό ίσως έχει μια λογική όταν ψάχνετε για τραγούδια κάποιου τραγουδιστή, δε δείχνει να λειτουργεί το ίδιο λογικά όταν ψάχνετε βίντεο για κάποιο πρόσωπο αφού υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παραλάβετε μια Λίστα Αναπαραγωγής που θα περιέχει αρκετό άσχετο υλικό ως προς την αναζήτηση σας. Ενδεικτικά, αναζητώντας "Αϊνσταϊν" πήρα μία λίστα που περιέχει και άσχετα βίντεο όπως φαίνεται και στην εικόνα που σας παραθέτω.

Η νέα λειτουργία του Google+ δεν προτοτυπεί ιδιαίτερα καθώς ήδη θυμίζει τη δυνατότητα που έδινε το MySpace να δημοσιεύει ο χρήστης τη δική του Λίστα Αναπαραγωγής. Επίσης το άνοιγμα επιπλέον παράθυρου στον browser ίσως να μην είναι ότι πιο βολικό για το χρήστη ενώ κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να λειτουργεί σε επιπλέον χώρο μέσα στην ίδια σελίδα του Google+ .

Τέλος, η Google δημιούργησε ένα νέο Extension για τον Chrome το οποίο θα εμφανίζει το κουμπί +1 δίπλα στη μπάρα διευθύνσεων. Αυτό θα σας δίνει τη δυνατότητα να δίνετε +1 στην ιστοσελίδα που ήδη βρίσκεστε χωρίς να χρειαστεί να το κάνετε από τα αποτέλεσματα αναζήτησης της Google όπως κάνατε έως τώρα.
πηγη