Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Αποδέσμευση της περιουσίας στο Βατοπέδι επιθυμεί η Ρωσία - Στήριξη από τον κ. Πούτιν στον Εφραίμ




Tου ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα - Σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν στην «κατάψυξη», ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ εδώ και μια εβδομάδα πραγματοποιεί επίδειξη «θρησκευτικής ισχύος» στη Ρωσία. Συνοδεύοντας την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, ο... ηγούμενος Εφραίμ πριν από μία εβδομάδα έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σημειωτέον ακόμα και ως πρόεδρος, που το δικαιολογούσε και το πρωτόκολλο, σπανίως υποδεχόταν ομολόγους του. 


Με τον διαυγή αυτόν τρόπο, ο «τσάρος» έδειξε για πολλοστή φορά τη δημόσια στήριξή του προς το πρόσωπο του Εφραίμ, για τις διώξεις της ελληνικής Δικαιοσύνης που εκκρεμούν εναντίον του για τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Βατοπεδίου κ.λπ. Συμπτωματικά την ίδια ημέρα με την άφιξη του Εφραίμ στη Ρωσία, στις 20 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της Επιτροπής για την Παγκόσμια Κληρονομιά και πρέσβειρα της Ρωσίας στην UNESCO, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, με απόρρητο τηλεγράφημα το οποίο βρίσκεται στα χέρια της «Κ» προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO, Θεόδωρο Πασσά, αφού περιγράφει λεπτομερώς την αξία, αλλά και την κατάσταση των κειμηλίων της Μονής, αναφέρεται στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων εξαιτίας των οποίων η περιουσία του μοναστηριού είναι δεσμευμένη.

Αγωνία για κειμήλια
Η κ. Μιτροφάνοβα διατυπώνει στην ελληνική πλευρά την αγωνία που της μετέφεραν ο ηγούμενος Εφραίμ και οι μοναχοί για τις συνθήκες συντήρησης των κειμηλίων, με σκοπό να παρέμβει η ίδια στο ελληνικό κράτος, όπως και έπραξε, προκειμένου να απεμπλακούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Παρόλο που η Ρωσίδα διπλωμάτης παραδέχεται στο έγγραφο πως η Μονή Βατοπεδίου δεν έχει ανακηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητάει την αφύπνιση της ελληνικής δικαιοσύνης προκειμένου να διασωθούν τα κειμήλια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Ρωσία, η οποία δικαίως διαμαρτύρεται για ανάμειξη ξένων κρατών σε εσωτερικές της δικαστικές υποθέσεις (π.χ. Χονταρκόφσκι), πράττει ακριβώς το ίδιο, θέλοντας να «προστατεύσει» τον Εφραίμ και το Βατοπέδι. Στις περισσότερες μάλιστα συναντήσεις που έχουν Ελληνες υπουργοί στη Μόσχα, έμμεσα και ενίοτε όχι, οι ομόλογοί τους ζητούν την απεμπλοκή των κονδυλίων αλλά και των διώξεων. Τελευταίο «θύμα» διακριτικής ενόχλησης έπεσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Η εύλογη ερώτηση είναι με ποιον τρόπο ο γέροντας Εφραίμ έχει κατορθώσει να βλέπει «κατά βούληση» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ και για όσες ώρες χρειαστεί και γιατί το Κρεμλίνο έχει εντάξει την προστασία του Βατοπεδίου και του Εφραίμ στη διμερή ατζέντα με την Ελλάδα.
Υστερα από τις επισκέψεις που έκαναν προς ετών ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ στο Αγιον Ορος και τη γνωριμία τους με τον κ. Εφραίμ, έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Αρκετά χρόνια πριν και συγκεκριμένα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ η Ρωσία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ιδεολογικού κενού, το οποίο με την άνοδο του Πούτιν βρήκε ιδεολογικό υποκατάστατο στην ορθοδοξία. Με αυτή τη βάση και δεδομένου πως πάντοτε η Ρωσία αναζητούσε διέξοδο στον Αθω, στο πρόσωπο του Εφραίμ βρήκαν τον ιδανικό άνθρωπο. Εναν ιεράρχη που είναι χαρισματικός, άριστος… επιχειρηματίας, εχέμυθος και φιλορώσος. Εχοντας τον Εφραίμ ως άτυπο πρέσβη της, η Ρωσία πετυχαίνει την ιδεολογία της ορθοδοξίας που έχει ως σημαία να της δώσει διεθνή υπόσταση με τη δημιουργία ενδεχομένως στο μέλλον ενός ορθόδοξου τόξου. Πάντως, το αίσθημα δικαιοσύνης του ρωσικού κράτους, αλλά και του ρωσικού Πατριαρχείου, φαίνεται πως αρχίζει και σταματάει στο Βατοπέδι, καθώς μέχρι σήμερα επιμένει να συνεχίζει να κωφεύει στο απολύτως δίκαιο αίτημα της Ι.Μ Ιβήρων να της επιστραφεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Κόκκινη Πλατεία, καθώς και μια τεράστια έκταση πλησίον του ναού. Ηταν η τελευταία κατάσχεση που έγινε επί Στάλιν, το 1932, και η αξία της χωρίς ίχνος υπερβολής αγγίζει περίπου όσο το ελληνικό χρέος…

Πάνω από 700.000 προσκυνητές σε 3 ημέρες
Aπό τις 20 Οκτωβρίου η Αγία Ζώνη ταξιδεύει σε όλες τις γωνιές της αχανούς Ρωσίας, με τους Ρώσους να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων. «Μόνο» στην Αγία Πετρούπολη, σε διάστημα τριών ημερών εκτιμάται πως την προσκύνησαν περισσότεροι από 700.000 πιστοί. Στις πόλεις όπου συνεχίζει το ταξίδι της η Αγία Ζώνη, η λατρεία των πιστών δεν έχει προηγούμενο, όπως και οι τιμές προς το πρόσωπο του ηγούμενου Εφραίμ, που όμοιες τους δεν έχουν δει ούτε στο όνειρό τους Ρώσοι υπουργοί… Εκτός από το θρησκευτικό σκέλος, και το οικονομικό θα είναι εξωπραγματικό. Μάλιστα, ο πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος με κείμενό του διαφημίζει τα αντίγραφα της Αγίας Ζώνης που φτιάχνουν μοναχοί στο Βατοπέδι, τα οποία, όπως υποστηρίζει, όταν τις φορούν γυναίκες που έχουν προβλήματα υγείας, αρκετές φορές θεραπεύονται. Το ταξίδι της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου με την άφιξή της στη Μόσχα όπου ενδέχεται ο γέροντας Εφραίμ να τη μεταφέρει στις οικίες των Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντιμίρ Πούτιν για να τους δώσει φώτιση. Ιδίως τώρα που τα «ποσοστά. της «Ενιαίας Ρωσίας» έχουν κατρακυλήσει, ίσως η Αγία Ζώνη να κάνει το θαύμα της.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ολα αυτά καλά και άγια και η Χάρις της θεοτόκου καλόν είναι να διαδίδεται. Αλλά τα περί προστασίας της Βατοπεδίου απο την Ρωσία, εννοόντας των κειμιλίων της παρά είναι τραβηγμένο.... Ο λαός της Ελλάδας έχει σε πολλά στοιχεία ανέχειας φθάσει την Ρωσία. Ο Πούτιν καραδοκεί να κερδίσει έδαφος στην Ελλάδα δεν μπορούν οι άνθρωποι της εκκλησίας να κάτσουν στ΄ αυγά τους πια; Πρέπει ν ακολουθούν την πολιτεία κατά πόδας; Ελεος!