Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Περιοδικό Forbes: "Η πραγματική λύση για την Ελλάδα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα"



Toυ Tim Worstall για το περιοδικό Forbes

Ένα όχι και τόσο αστείο ανέκδοτο κυκλοφορεί στoυς κύκλους των οικονομικών αγορών το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το ανέκδοτο αυτό, η πραγματική λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αντί, λέει, να προσπαθεί η Γερμανία να χρηματοδοτήσει το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα πραξικόπημα στην...

Ελλάδα.

Απόσπασμα από τη βρετανική ιστοσελίδα του Telegraph:

"Είναι κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτό που ακούμε να λέγεται περιστασιακά, ότι δηλαδή η καλύτερη χρήση για τα γερμανικά ποσά που διοχετεύονται σε έναν οχετό που οδηγεί σε περαιτέρω μηχανισμούς στήριξης θα ήταν η οικονομική στήριξη ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, για να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή..."

Ο λόγος που χαρακτηρίζεται σαν δήλωση μεταξύ σοβαρού και αστείου είναι ότι στρατιωτική δικτατορία δεν μπορεί να υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, εάν όντως γινόταν στρατιωτικό πραξικόπημα, η Ελλάδα θα έπρεπε αμέσως να φύγει από την ΕΕ και, συνεπώς, ό,τι και αν συμβαίνει στην οικονομία της, θα γινόταν απλά το πρόβλημα κάποιων άλλων.

H λυπηρή, ή πικρή ή αν προτιμάτε, αλήθεια στο ανέκδοτο είναι ότι, αν αγνοήσουμε το κάποιων διαστάσεων πρόβλημα για τη χώρα που θα προκύψει από μια στρατιωτική δικτατορία, στην πραγματικότητα μάλλον θα ήταν μια καλή λύση για την τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Είναι φύσει αδύνατον η χώρα αυτή να αποπληρώσει τα σημερινά χρέη της, πράγμα που σημαίνει ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη. Αλλά η χρεοκοπία από μόνη της δεν θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την παγίδευση της χώρας σε μια νομισματική ένωση, η οποία καθιστά το ελληνικό εργατικό δυναμικό μη ανταγωνιστικό.

Αυτό σημαίνει, με τη σειρά του, ότι οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο, αν είναι να γίνει η εργασία των Ελλήνων ανταγωνιστική. Ή, αν προτιμάτε, η παραγωγικότητα των Ελλήνων εργαζομένων θα πρέπει να αυξηθεί πάρα πολύ και τάχιστα. Και οι δύο εναλλακτικές λύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες και επώδυνες. Η τρίτη εναλλακτική λύση είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη νομισματική ένωση και να ακολουθήσει αμέσως η υποτίμηση της νέας δραχμής.

Ωστόσο, ο τρόπος που οργανώθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη είναι τέτοιος, ώστε η έξοδος μιας χώρας από την νομισματική ένωση να θεωρείται αναγκαστικά ως δραματική ήττα για το σύνολο του "ευρωπαϊκού ιδεώδους". Αυτό που θα επέτρεπε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα (πάντα χωρίς να ληφθεί υπόψιν η μικρή λεπτομέρεια που τόνισα και πριν, δηλαδή το γεγονός ότι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συμβαίνει ποτέ χωρίς συνέπειες) είναι να επέλθει μια αλλαγή που θα ισοδυναμεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της: χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

Τέλος, και μόνο το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να κάνουμε χιούμορ με τόσο φρικτά πράγματα, όπως είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αποδεικνύει τελικά πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν θέλει να συζητάει για μια δικτατορία ως λύση σε ένα σχετικά απλό οικονομικό πρόβλημα, όπως αυτό της Ελλάδας, αλλά αυτό μας αναγκάζουν κάποιοι να κάνουμε, αφού το σημερινό σύστημα αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψιν οποιαδήποτε απλή λύση.

πηγή