Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣEI ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΟ ΓΟΥΔH


Θα υπερψηφiσει τη συμφωνiα της συνοδου η νδ; Πυκνώνουν οι επαφές υψηλόβαθμων στελεχών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη Ν.Δ. με στόχο μια ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Τα ρεπορτάζ και τα πρωτοσέλιδα με έντονη κριτική προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά δίνουν τη θέση τους σε μία σειρά ιδιαίτερων συναντήσεων...
. Αποτίμηση από τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Ζοζέφ Ντολ: «Στείλαμε μία αντιπροσωπεία στην Αθήνα πριν από μία εβδομάδα περίπου, για να κάνουμε μία συζήτηση στα πλαίσια της πολιτικής μας οικογένειας. Ακόμη αναλύουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, παίρνουμε και από εκεί τις απαραίτητες πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι ότι.... και η τρόικα θα χρειαστεί δυο ή τρεις εβδομάδες μέχρι να ολοκληρώσει κάποια τεχνική προεργασία. Όταν γίνει αυτό, τότε θα δείτε και τη δική μας πολιτική αντίδραση».

«Ελπίζω να εγκριθούν οι αποφάσεις της Συνόδου»


Μεταξύ των στελεχών που βρέθηκαν στην Αθήνα ήταν και ο αντιπρόεδρος της
κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ Ότμαρ Κάρας. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής δηλώνει ότι σε καμία συνάντησή του δεν διαπίστωσε κατηγορηματική άρνηση και διαβλέπει διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση, αλλά «όχι με οποιοδήποτε αντίτιμο». Σημαίνει αυτό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να εγκρίνει τις όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής;

«Το ελπίζω αυτό. Γιατί εδώ το ζήτημα δεν είναι τα κόμματα, είναι η τύχη της Ελλάδας. Και μάλιστα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά κρίνεται και ο μελλοντικός ρόλος της Ε.Ε. και η κοινή απάντηση αλληλεγγύης απέναντι στην κρίση και απέναντι στους κερδοσκόπους», δηλώνει ο Ότμαρ Κάρας στην Deutsche Welle.

Επισημαίνουμε στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι δημοσιογραφικά σενάρια στην Ελλάδα κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές, τις οποίες μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι επιδιώκει ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Δεν επιδιώκει νέες εκλογές. Του είπα κι εγώ ότι οι εκλογές μπλοκάρουν. Μέχρι την ημέρα των εκλογών μπλοκάρουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μετά την ημέρα των εκλογών προκαλούν παράλυση μέχρι να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Αποκόμισα την εντύπωση ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί και να στηρίξει μία πιο γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», λέει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου πιστεύει ότι το κλίμα αλλάζει στις μέχρι πρότινος ψυχρές σχέσεις της Ν.Δ. με την υπόλοιπη «πολιτική οικογένεια» του ΕΛΚ.

«Ο κ .Σαμαράς πήγε τον Μάιο στη Σύνοδο Κορυφής και είναι αλήθεια ότι βρήκε απέναντί του όλους τους ισχυρούς. Είπε την άποψή του, παρά τις πιέσεις που υπήρξαν. Κι εγώ άκουσα ανθρώπους που συμμετείχαν στη Σύνοδο που μίλησαν πάρα πολύ θετικά. Η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει και να βελτιώνεται».

«Ζητείται εποπτεία και διαχείριση»


Το σίγουρο είναι ότι το αργότερο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αυστριακός ευρωβουλευτής απέκτησε πληρέστερη εικόνα της νεοελληνικής πραγματικότητας:

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, εδώ και δεκαετίες η ιστορική παράδοση στην Ελλάδα δεν ευνοεί τη συνεργασία. Σε αντίθεση με την Αυστρία, η Ελλάδα είχε τον δικό της εμφύλιο μετά και όχι πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες εναλλάσσονταν συνεχώς μεταξύ τους στην διακυβέρνηση της χώρας σε μία λογική σύγκρουσης. Και αυτό είχε συνέπειες, όπως τη διόγκωση του δημοσίου τομέα με τον διορισμούς κομματικών οπαδών».

Τί θα γίνει όμως από δω και πέρα; Σε υπόμνημά του προς τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αυστριακός Ότμαρ Κάρας προτείνει μέτρα, όπως την εποπτεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την Ε.Ε., την κατάρτιση νέου φορολογικού συστήματος επίσης από Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, αλλά και την κατάργηση της ομοφωνίας για όλες τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Δεν ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει αιτιάσεις για «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας;»

«Σήμερα δίνουμε συνεχώς περισσότερα χρήματα, θέτουμε συνεχώς περισσότερες προϋποθέσεις, αλλά δεν ελέγχουμε όσο χρειάζεται, δεν έχουμε αρκετό μάνατζμεντ. Και σε άλλες χώρες η συζήτηση περί εθνικής κυριαρχίας είναι συνηθισμένη όταν προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Θεωρώ λανθασμένη αυτή τη συζήτηση. Το θέμα είναι αν θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βγούμε από την κρίση ή αν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει» λέει ο Ότμαρ Κάρας στην Deutsche Welle .

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15491080,00.html
lalipouli.blogspot.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ ΤΟ ΦΟΥΜΟ ΣΕ ΓΥΡΕΥΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΓΕΙΣ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΟ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΜΠΑΤΣΟΚ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ. ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ Τ'ΑΚΟΥΣ ΘΑ ΣΕ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΚΕΦΑΛΑ.