Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Ρίξτε με στην Βουλή



«Ξεκαθάρισμα» στο ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ο ΓΑΠ με όσα κάνει με τις ψήφους εμπιστοσύνης και το δημοψήφισμα.
Ποια ήταν η εσωκομματική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ πριν ξεκινήσουν όλα αυτά;
- Γενικευμένη αμφισβήτηση της....
ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας από δεκάδες βουλευτές
- Απειλή ότι δεν θα ψηφίσουν άλλο νομοσχέδιο με εισπρακτικά μέτρα
- Αίτημα για πολιτικές πρωτοβουλίες
- Διαφωνία με διενέργεια δημοψηφίσματος για τα θέματα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων και των εφαρμοστικών νόμων.
- Αίτημα για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΓΑΠ και μετά εκλογές
- Αίτημα για εκλογές
- Συγκρότηση εσωκομματικών ομάδων για την επόμενη ημέρα (π.χ. Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου)
- Μόνιμη σύγκρουση με τον Βενιζέλο.
Πως αντέδρασε ο ΓΑΠ: έριξε το γάντι σε όλους αυτούς. Είπε:
α) δημοψήφισμα για κάτι που του είχαν πει ότι δεν θέλουν, και
β) ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή άμεσα να δηλώσουν υποταγή άνευ όρων στα σχέδιά του.
Με αυτό το εκβιαστικό δίλημμα οι επιλογές στους ΠΑΣΟΚους που δεν θέλουν τον Γιώργο (ή τον θέλουν στην δική τους πολιτική πλατφόρμα) είναι δύο: ή δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης αποδεχόμενοι το δημοψήφισμα ή τον ρίχνουν τώρα.
Αν τον ρίξουν, ο ΓΑΠ τους διώχνει από το ΠΑΣΟΚ και πάει σε εκλογές, χωρίς αυτούς. Έτσι θα χάσει με τις εκλογές, αλλά θα μείνει με το ΠΑΣΟΚ στην οικογένεια. Στη συνέχεια θα «κερδοσκοπήσει» πολιτικά στον χώρο τους, όσο αυτοί θα είναι ανοργάνωτοι, χωρίς ηγεσία, χρήματα και παράγοντες που θα τους στηρίζουν.
Άρα ο Γιώργος μένει με το ΠΑΣΟΚ στα χέρια, αλλά χωρίς την εξουσία. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή.
‘Ηδη όπως λέγεται ο Καρχιμάκης καλεί παπανδρεϊκούς βουλευτές και τους δίνει οδηγίες...
Tελικά δεν παραιτείται και πάει στις Κάννες! Μήπως πρέπει να βγει κάποιο... απαγορευτικό;
Ο Παπανδρέου ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μέχρι σήμερα το βράδυ. Φαίνεται όμως ότι του άλλαξαν πάλι την γνώμη και διαρρέουν τώρα από το Μαξίμου ότι θα πάει αύριο στις Κάννες για τους G-20, με πρόσκληση του Σαρκοζί. Και αφού επιστρέψει θα δώσει την μάχη στην Βουλή “για να ξεμπροστιάσει τους αποστάτες.
Μια πρώτη παρατήρηση: Ο Σαρκοζί είναι βέβαιος ότι ο ΓΑΠ θα είναι και αύριο πρωθυπουργός;
Κατά τα άλλα, πάλι τα μπέρδεψαν στο Μαξίμου. Για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης πρέπει να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Τελικά ύστερα από επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά, κανονίσθηκε η συζήτηση να ξεκινήσει την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, αλλά με ομιλίες υπουργών και βουλευτών. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν την Πέμπτη.
Ο ΓΑΠ πρότεινε να αρχίσει νωρίτερα η συζήτηση την Τετάρτη, αλλά ο Σαμαράς του είπε ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Έτσι οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την «πρωτότυπη» διαδικασία…
Στο μεταξύ σύσκεψη αυτή την ώρα έχουν οι Λοβέρδος – Διαμαντοπούλου – Ραγκούσης, με τον πρώτο να δηλώνει ότι είναι “κάθετα” (α, ρε Λαλιώτη) εναντίον του δημοψηφίσματος.
“Θα έχουμε πέσει μέχρι το βράδυ”!!!
Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε στην Βουλή ότι “θα έχουμε πέσει μέχρι το βράδυ”. Σε κατάσταση σοκ το Μαξίμου αντιγράφει τον μπαμπά Παπανδρέου και μιλάει για αποστασία.
Συγκαλείται εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα (αν προλάβουν…)
Αυξάνουν ώρα με την ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που λένε ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Η δήλωση της Β. Παπανδρέου για κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” είναι λένε τώρα στο ΠΑΣΟΚ “το πρόσχημα για να πούνε όχι στον Παπανδρέου”. Όμως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητάνε και η Ντόρα με τον Καρατζαφέρη. Κι αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις είναι εκλογές.
Ο Βενιζέλος μπήκε στο νοσοκομείο και διαρρέει από εκεί ότι δεν ήξερε για το δημοψήφισμα.
Φήμες ότι μετά την Αποστολάκη θα ακολουθήσουν και οι ανεξαρτητοποιήσεις άλλων βουλευτών.
Κινήσεις βουλευτών των ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από τον Κ. Σημίτη να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες.
Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα». Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη, που υπογράφουν κοινή επιστολή. «Η παρούσα κυβέρνηση», αναφέρουν, «δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας».
Η συνολική εικόνα αυτήν την στιγμή δείχνει μια κυβέρνηση ένα βήμα πριν την κατάρρευση της. Ο Γ. Παπανδρέου και οι συνεργάτες του είναι απομονωμένοι στο Μαξίμου και με την πλάτη στον τοίχο και κάποιοι δεν αποκλείουν στην έκτακτη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής το απόγευμα να υπάρξουν εξελίξεις, δηλαδή αλλαγή της απόφασης για το δημοψήφισμα και προσφυγή στις κάλπες.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με 153 βουλευτές, τώρα έμεινε με 152, αλλά κι ο αριθμός αυτός είναι πλαστός αφού κι άλλοι βουλευτές είναι έτοιμοι να παραιτηθούν ή να ανεξαρτητοποιηθούν.
Επισφαλής για τον πρωθυπουργό κρίνεται και η ψήφος εμπιστοσύνης την Παρασκευή το βράδυ καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουμε ως εκεί.
Πάντως, στην ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη φαίνεται να υπάρχει πολύ παρασκήνιο που να συνδέεται με τον Β. Βενιζέλο. Η Μιλένα είναι εδώ και χρόνια κοντά στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον στήριξε στην εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι δεν αποκλείουν δηλαδή να υπήρξε συνεννόηση με τον Β. Βενιζέλο (πριν αυτός μπει στο νοσοκομείο) για να φύγει από την Κ.Ο. και να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η διαρροή από το Μαξίμου περί αποστατών και προφανώς δεν απευθύνουν την κατηγορία μεμονωμένα στην Μ. Αποστολάκη.
Οπότε, είναι όπως όλα δείχνουν θέμα χρόνου η αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης. Είτε ο κ. Παπανδρέου θα περιθωριοποιηθεί από τις εξελίξεις στο ίδιο του το κόμμα, είτε θα επιχειρήσει ηρωϊκή έξοδο καταγγέλλοντας αποστασία και θέλοντας να μοιάσει στον… παππού του.