Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι Πορτογάλοι τιμώρησαν το σοσιαλιστικό κόμμα του μνημονίου


Στους Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν, σύμφωνα με τα exit poll, οι Πορτογάλοι την εντολή να εφαρμόσουν το Μνημόνιο, τιμωρώντας στις πρόωρες εκλογές για το Κοινοβούλιο τους Σοσιαλιστές του Σόκρατες. Πριν από λίγο το σοσιαλιστικό κόμμα παραδέχθηκε την ήττα του.
O Πέδρο Πάσος Κοέλιου και οι Σοσιαλημοκράτες φαίνεται να συγκεντρώνουν μεταξύ 38% και 42,5% των ψήφων στις πρόωρες εκλογές για το Κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω τους Σοσιαλιστές με προβάδισμα περίπου 12%.

Την ήττα τους ομολόγησαν οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης: «Υπάρχουν σαφή αποτελέσματα που αναγνωρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, και δείχνουν νίκη για το PSD και ήττα για εμάς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ζοζέ Βιέιρα ντα Σίλβα.
Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι Σοσιαλιστές υφίστανται τη σημαντικότερη πολιτική ήττα τους: Στη Λισαβόνα επαναλαμβάνεται έτσι ένα «ιρλανδικό» εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και στις δύο χώρες η προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης οδήγησε σε συντριπτική ήττα την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να καλείται να διαχειριστεί το σκηνικό μετά τη διάσωση.
Η νέα πορτογαλική κυβέρνηση θα κληρονομήσει τις προβλέψεις για οικονομική ύφεση της τάξης του 4% για τα επόμενα τρίμηνα, με την ανεργία να βρίσκεται στο ρεκόρ του 12,6% -και όλα αυτά, ενώ θα είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να αυξήσει τη φορολογία για να βάλει σε τάξη το έλλειμμα και το χρέος.
Και τα τρία μεγάλα κόμματα στηρίζουν τη συμφωνία με την τρόικα, βάσει της οποίας η Λισαβόνα θα λάβει δάνειο στήριξης 78 δισ. ευρώ έναντι δεσμεύσεων για σκληρή λιτότητα, αλλά προεκλογικά διέφεραν οι δεσμεύσεις τους τόσο για το πώς θα την εφαρμόσουν όσο και το ποια θα είναι στάση τους απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.
Πηγη