Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

«Ο λαβύρινθος της Χάλκης-Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής»



ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που οι τουρκικές Αρχές έκλεισαν τη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Η υπόθεση της επαναλειτουργίας της έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα «λαβύρινθο», το μίτο του οποίου επιχειρεί να ξετυλίξει ο εδώ και 22 χρόνια δημοσιογράφος στην Τουρκία και συγγραφέας Άρης Αμπατζής, μέσα από το καινούριο του βιβλίο «Ο λαβύρινθος της Χάλκης-Η περιπέτεια της Θεολογικής Σχολής», που .....
κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα. Με καυστικό τρόπο, ο συγγραφέας καταγράφει το ρόλο όλων όσοι συμμετείχαν στο να εξελιχθεί σε «γόρδιο δεσμό» και αντικείμενο πολιτικής κατανάλωσης ένα ζήτημα ανθρώπινου δικαιώματος, ενώ στο τέλος παρουσιάζει τις απόψεις και τις θεωρήσεις του σχετικά με την επαναλειτουργία της Σχολής.


Το 450 σελίδων βιβλίο αποτελεί το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο για την πορεία της Θεολογικής Σχολής μετά τη σύσταση του τουρκικού κράτους, το 1923. Πραγματεύεται την πορεία της υπόθεσης της Θεολογικής Σχολής μέχρι τις ημέρες μας. Η προσπάθεια των τουρκικών Αρχών για απαλλοτρίωση της Σχολής στη δεκαετία του '30, η «περίεργη» διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας το 1951, το ξαφνικό κλείσιμό της το 1971 και η περιπέτεια που συνεχίζεται...

Περιλαμβάνει σε τρία κεφάλαια την πορεία της Σχολής και ακολουθεί ένα κεφάλαιο με την παρουσίαση των τουρκικών θέσεων και απόψεων για τη Θεολογική Σχολή.

Στο Παράρτημα του βιβλίου περιλαμβάνονται σπάνια κείμενα και έγγραφα σχετικά με τη Σχολή. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στο βιβλίο, «...η Τουρκία ως επίσημη ιδεολογία και κρατικό σύστημα ποτέ δεν είδε το θέμα των θρησκευτικών και άλλων ελευθεριών των εθνοτικώς μη Τούρκων και θρησκευτικώς μη σουνιτών μουσουλμάνων πολιτών της, ως μέρος του συνόλου που λέγεται Τουρκία. Με αποτέλεσμα, να κρίνει και να αντιμετωπίζει τη λατρεία, την εκπαίδευση και άλλα ιδιαίτερα ζητήματα των μη μουσουλμάνων, σαν να πρόκειται για υποθέσεις τουρκογενών σουνιτών...». Παραγγελίες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:

lavyrinthoshalkis@gmail.com

http://www.sigmalive.com/