Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Οι Αμερικανικές Εταιρείες Όπλων, οι Νικητές των Πολέμων!



Στη διάρκεια των πολέμων του Αφγανιστάν και της Λιβύης, τέσσερις μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες όπλων, κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, είχαν τεράστια κέρδη από πωλήσεις των προϊόντων τους.

Οι μεγαλύτεροι νικητές των πολέμων αναδείχτηκαν, τελικά, οι γνωστές αμερικανικές εταιρείες όπλων,  οι οποίες  θησαύρισαν από.... τις πωλήσεις  όπλων και πυρομαχικών.

Στην κορυφή  όλων των αμερικανικών εταιρειών βρίσκονται: η Lockheed-Martin,  η Northrop Grumman, η  General Dynamics και κατόπιν η Boeing.

Ο μεγάλος αριθμός παραγγελιών για μαχητικά αεροσκάφη  F-16, για βομβαρδιστικά όπως το Β-2, τα τάνκς Abram, τα ελικόπτερα Chinook και πολλά άλλα έκαναν τις εταιρείες να εργάζονται, στη διάρκεια του έτους,  με πυρετώδη ρυθμό.

Οι τέσσερις βιομηχανίες, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη που είχαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,  ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Από τον πόλεμο του Αφγανιστάν και της Λιβύης σημειώθηκε τεράστια  αύξηση κερδών, κυρίως από τις πωλήσεις των μαχητικών F-16 και F-22 της Lockheed-Martin η οποία αναδείχθηκε πρώτη εταιρεία στα κέρδη.

Περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο κέρδισε η Lockheed, ενώ όλο το περσινό έτος είχε φθάσει στα 560 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μπομπ Στήβενς, επικεφαλής της Λόκχιντ δήλωσε ότι «το τελευταίο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών  της εταιρείας,  ήταν, απροσδόκητα,  πολύ μεγάλος από ό, τι αναμενόταν».

 Η εταιρεία General Dynamics κέρδισε τους τελευταίους τρεις μήνες 652 εκατομμύρια δολάρια ανεβάζοντας τον τζίρο της από το περασμένο έτος κατά 2 εκατομμύρια δολάρια. Η General Dynamics κατασκευάζει  κυρίως, τα  αμερικανικά τανκςAbrams και αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Η Lockheed και η Dynamics είναι δύο μεγάλου βεληνεκούς  εταιρείες όπλων που κατασκευάζουν επίσης και τα ιδιωτικά τζετ «Gulfstream».

Ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα κυρίως στις ΗΠΑ έχει ο γίγαντας  της Boeing. Η βιομηχανία όπλων Boeing, παράγει τα μεταγωγικά ελικόπτερα  CH-47 Chinook καθώς επίσης και ένα είδος τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

Ο κύκλος εργασίας της βιομηχανίας αυτής ήταν αυξημένος το τελευταίο τρίμηνο και ανήλθε στα 824 εκατομμύρια δολάρια ενώ το περασμένο έτος είχε φθάσει στα 684 εκατ. δολάρια.

Η εταιρεία Northrop παράγει τα μη επανδρωμένα  αναγνωριστικά αεροσκάφη «Global Hawk» και τα βομβαρδιστικά Β-2. Η εταιρεία αυτή καθώς και η θυγατρική της Northrop Grumman  κέρδισαν 520 εκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο , ενώ πέρσι είχαν φθάσει τα 497 εκατ. δολάρια.

Οι τέσσερις αυτές βιομηχανίες αποτελούν  τις μεγαλύτερες  εταιρείες,  παγκοσμίως , πώλησης οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. 
Αν και η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιδεινωθεί τελευταία, εντούτοις οι εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη 
τους.


--
Πηγή: Dünya Bülteni (Τουρκία)