Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ολλανδός τουρίστας επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 60 χρόνια κλεμμένο θραύσμα από την Ακρόπολη



Στο μέρος όπου ανήκει επιστρέφει σήμερα ένα θραύσμα από την Ακρόποληπου τα τελευταία 60 χρόνια βρισκόταν στην Ολλανδία και αποτελούσε κομμάτι ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων.
Το γωνιακό τμήμα κιονόκρανου ή γείσου φτιαγμένο από πεντελικό μάρμαρο είχε αφαιρέσει από τον αρχαιολογικό χώρο, τη δεκαετία του ’50, ένας Ολλανδός τουρίστας.
Ο Ολλανδός, (που θέλησε να....
διατηρήσει την ανωνυμία του), συμφώνησε να μεσολαβήσει το ολλανδικό Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Leiden προκειμένου το ελληνικό μάρμαρο να επιστρέψει στον ιερό βράχο.
Το θραύσμα θα παραδοθεί αύριο σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία.
Απομένουν τώρα, ανάλογες κινήσεις να γίνουν και από τη Βρετανία, για την επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείου του Λονδίνου, στην Αθήνα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ελληνας ειναι οποιος εχει την ελληνικη παιδεια αργα αλλα εγινε ελληνας ο ολλανδος μπραβο.......

Ανώνυμος είπε...

Τιμωρία δεν υπάρχει?
Αν το είχε κάνει κάποιος Ελληνας τι θα είχε γίνει τώρα?
Ε ρε καραγκιόζηδες.

Ανώνυμος είπε...

καλα ενα πραγμα δεν καταλαβαινω. μονο οι Αγγλοι βουτηξαν΄; Στο Λουβρο δεν υπαρχει τιποτα Ελληνικο; Στου Μοναχου τιποτα; γιατι η μονομερεια τι πολιτικα παιγνιδια παιζονται με βιτρινα τον Αρχαιο μας πλουτο; η μηπως κρυφα καποιες κυβερνησεις τα εχουν πουλησει και γι αυτο κανουμε τις παπιες;

Ανώνυμος είπε...

τωρα πρεπει να του πουμε ευχαριστω και να τον πληρωσουμε που το συντηρουσε και το φυλουσε τοσα χρονια απο μας .μας αγαπανε τελικα οι ξενοι.

Ανώνυμος είπε...

οι φυλακες κανουν σωστα την δουλεια τους??? η οπως παντα παιρνουν ματι τα κωλαρακια απο τις τουριστριες, και καποιοι κουβαλανε οτι γουσταρουν απο τους αρχαιολογικους χωρους.

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΆ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ. ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

6:30 εισαι λαθος. ο Ισοκρατης δεν ειπε αυτο. αλλο ειπε. βγηκε στην αγορα των αθηνων και απευθυνθηκε στους Αθηναιους πολιτες λεγοντας με απλα λογια:
τι τους εχουμε ολους αυτους τους λαθραιους εδω στην Αθηνα; μαθανε λιγα ελληνικα και θελουν να λεγονται ελληνες; ελληνας γεννιεσαι δεν γινεσαι. και εγωσυμπληρωνω οτι οι ξενοι μπόρουν να ειναι φιλελληνες αν θελουν. Ελληνες ομως δεν προκειται να γινουν ποτε...
σκεφτειτε οτι σε καμμια αλλη γλωσσα δεν υπαρχουν εννοιες οπως: κεφι,παλληκαρι,φιλοτιμο.....ειμαστε εθνος αναδελφον και μισητο απ ολους. Αυτοι που λενε οτι μας αγαπανε,(βλεπε σερβοι, ρωσοι, κ.λπ.)θελουν να μας τσαλακωσουν πολυ...κι αυτοι που δε μας αγαπανε...να μας εξαφανισουν απο το χαρτη. Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΑ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ...ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ- ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Σημασία έχει να είσαι άνθρωπος.