Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Παρακολούθηση με κάμερες παντού, ακόμη και στα σχολεία • "Όποιος ανταλλάσσει ελευθερία για ασφάλεια, στο τέλος χάνει και τα δύο"
Β. Φραγκλίνος

Τη βιντεοεπιτήρηση ακόμη και σχολικών συγκροτημάτων μεγάλης έκτασης κατά τις ώρες λειτουργίας τους νομιμοποιεί, υπό όρους, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια προσώπων και αγαθών, η Αρχή δίνει, κατ' εξαίρεση, το δικαίωμα στις ....διοικήσεις των σχολείων, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων, να λειτουργούν κάμερες που εστιάζουν σε απομακρυσμένα σημεία, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, όπου υπάρχουν.

Καταρχήν προτείνει τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής των μαθητών, ενώ παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που συλλέγονται.

Με πολυσέλιδη οδηγία της, που καταργεί προηγούμενη του 2000, επιχειρεί να καθορίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη χρήση καμερών από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες για την παρακολούθηση χώρων προσβάσιμων στο κοινό ή ιδιωτικών χώρων. Επισημαίνει ότι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρέπει να υπακούουν στην αρχή της αναλογικότητας, να εγκαθίστανται, δηλαδή, μόνον όταν έχουν αποκλειστεί άλλα ηπιότερα μέσα, όπως είναι οι έλεγχοι από προσωπικό ασφαλείας, συστήματα συναγερμού, καλύτερος φωτισμός.

Τα δεδομένα πρέπει να καταστρέφονται το αργότερο μέσα σε 15 ημέρες και υπό προϋποθέσεις για 3 μήνες, ενώ εμφανείς πινακίδες πρέπει να ενημερώνουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Οι πολίτες για να ασκήσουν δικαίωμα αντίρρησης καταβάλλουν χρηματικό ποσόν, το οποίο επιστρέφεται σε περίπτωση που το αίτημά τους κριθεί βάσιμο. Ειδικότερα προβλέπεται για τη βιντεοεπιτήρηση:
 • Πολυκατοικίες ή γραφεία. Η εγκατάσταση γίνεται σε κοινόχρηστο χώρο με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του συγκροτήματος (π.χ.της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας) σύμφωνα με τον Κανονισμό. Αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό απαιτείται συναπόφαση των 2/3 των ενοίκων, ενώ απαγορεύεται να ελέγχεται η πρόσβαση στα κατ' ιδίαν διαμερίσματα. Επιτρέπεται, υπό όρους, η εγκατάσταση κάμερας από μεμονωμένο ιδιοκτήτη ή ένοικο για την επιτήρηση οχήματος.
 • Τράπεζες. Επιτρέπεται σε όλους τους χώρους, εκτός από τις τουαλέτες, και τα δεδομένα διατηρούνται το πολύ ώς 90 μέρες.
 • Ξενοδοχεία, πανσιόν κ.λπ. Πρέπει να περιορίζεται σε χώρους για τον έλεγχο εισερχομένων - εξερχομένων. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης και στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου, στις τουαλέτες και στους χώρους που πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής όπως πισίνες, γυμναστήρια, χώρους άθλησης, αποδυτήρια.
 • Εμπορικά κέντρα και καταστήματα. Επιτρέπεται στα σημεία εισόδου-εξόδου, στα ταμεία, στους χώρους φύλαξης χρημάτων, στις αποθήκες εμπορευμάτων και στάθμευσης. Κατ' εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί σε χώρους που κυκλοφορούν οι πελάτες και συγκεκριμένα σε εμπορικά κέντρα ή σε καταστήματα που διακινούνται εμπορεύματα μεγάλης αξίας, όπως κοσμηματοπωλεία. Στις περιπτώσεις αυτές οι κάμερες πρέπει να εστιάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο στα πρόσωπα των πελατών και των υπαλλήλων.
 • Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα. Πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στη σημεία εισόδου, εξόδου, στους χώρους ταμείων ή κρίσιμων εγκαταστάσεων (αποθήκες ιατροφαρμακευτικού υλικού κ.λπ.). Οι κάμερες απαγορεύεται να ελέγχουν την κίνηση σε αίθουσες αναμονής, κυλικεία, χώρους εστίασης, σε διαδρόμους νοσοκομείου, θαλάμους ασθενών, εξέτασης, σε τουαλέτες, λουτρά, γραφεία γιατρών. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργούν για την επιτήρηση βαριά ασθενών ή ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 • Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επιτρέπεται και όταν είναι ανοικτοί για το κοινό.
 • Δημόσιους χώρους στάθμευσης. Ναι στη λειτουργία για την αποφυγή κλοπής, διάρρηξης κ.λπ.
 • Πρατήρια υγρών καυσίμων. Επιτρέπεται την ημέρα και κατά τις νυχτερινές ώρες (20.00 ώς 08.00) στους χώρους που βρίσκονται οι αντλίες βενζίνης και οι αποθήκες καυσίμων.
 • Εκκλησίες, νεκροταφεία. Μόνον όταν οι χώροι είναι κλειστοί για το κοινό. Τι απαγορεύεται
 • Η λήψη εικόνας από παράπλευρες οδούς και πεζοδρόμια. Εξαιρούνται χώροι με αυξημένες ανάγκες ασφαλείας (κρατικά κτίρια, μεγάλα ξενοδοχεία) και χώροι όπου έχουν προηγηθεί επικίνδυνες επιθέσεις (μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής τραπεζών).
 • Η βιντεοεπιτήρηση εισόδων ή εσωτερικού γειτονικών κατοικιών, κτιρίων ή άλλων χώρων.
 • Η λήψη εικόνας από χώρους και προθαλάμους τουαλετών, αποδυτήρια και λουτρά προσωπικού ή πελατών.
 • Η λήψη εικόνας από χώρους εργασίας για την επιτήρηση των εργαζομένων. Εξαιρούνται κρίσιμοι χώροι εργασίας, όπως στρατιωτικά εργοστάσια, τράπεζες, χώροι με χρηματοκιβώτια και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
 • Η βιντεοεπιτήρηση πρέπει να αποφεύγεται για παραβάσεις ήσσονος σημασίας, όπως για την αντιμετώπιση του καπνίσματος στα σχολεία ή τη ρίψη απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους.
 • Κάμερες με δυνατότητα στρέψης και εστίασης. Επιτρέπονται μόνον για την παρακολούθηση προσώπων σε πραγματικό χρόνο. π.χ. για τη νυχτερινή ασφάλεια σε εργοστάσια, αποθήκες κ.λπ.


Σχόλιο ιστολογίου: Θέλετε να προσθέσουμε και την γνωστή Κάρτα του Πολίτη για να... "δέσει το γλυκό"; Το σύστημα, οι κρατούντες ή όποιοι θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που θα καταγράφονται, θα μπορούν να εισβάλουν στην ιδιωτικότητα του καθενός, χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι θα τους τιμωρήσει ο νόμος. Κι αυτό επειδή κάποιοι που πληρώνονται για να προασπίσουν (δήθεν) τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα παραδίδουν εν ριπή οφθαλμού στον οιονδήποτε θα θελήσει να μάθει οτιδήποτε για οποιονδήποτε πολίτη.
Το απαύγασμα του φασισμού στις ημέρες μας διατρανώνεται περισσότερο από όσο θα μπορούσε να φανταστεί και ο πλέον ευφάνταστος άνθρωπος. Κι αυτό, επειδή κάποιοι θέλουν να μας ελέγχουν ολοκληρωτικά.
Οι λέξεις δημοκρατία και δικαιώματα, δεν έχουν καμία σημασία, αφού το σύστημα που δημιουργείται φοβάται. Κι επειδή φοβάται την παταγώδη κατάρρευσή του, παρακολουθεί αυτούς που μπορούν να το διαλύσουν, δηλαδή τους πολίτες. Η τραγική ειρωνεία είναι πως το σάπιο αυτό σύστημα προφασίζεται την ασφάλεια των πολιτών, γι αυτό και τους παρακολουθεί!!!
Οι κάμερες μπαίνουν ΚΑΙ στα σχολεία, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν, να συνηθίσουν την ιδέα πως παρακολουθούνται. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, αφού έτσι δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθούν ποτέ στο μέλλον, επειδή θα έχουν συνηθίσει να περιστοιχίζονται από κάμερες...
Η "δημοκρατία" των ολιγαρχών καταπατητών και πάσης φύσεως "χορηγούμενων" είναι εδώ. Και σε παρακολουθεί για το καλό σου βρε κουτό... για το καλό σου!

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_5392.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λάθος. Ο Φραγκλίνος διατύπωσε το παραπάνω ως εξής: "Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια"... Απλά γιατί είναι λίγο πιο βαρυσήμαντο...

Ανώνυμος είπε...

Η επόμενη κίνηση πια θα είναι. Κάμερες στις τουαλέτες;; Δεν θα με παραξένευε.

Ανώνυμος είπε...

Ποιές τουαλέττες? ΣΤΙΣ ΚΡΕΒΒΑΤΟΚΑΜΕΡΕΣ!