Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εργένεγκον εναντίον Ερντογάν και στις κάλπες του Ιουνίου
Δυο μήνες έχουν απομείνει για τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία και όλα τα κόμματα ανακοίνωσαν τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές. Στην Τουρκία, δεν ισχύει το σύστημα "σταυρού", αλλά οι βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης τους στις λίστες.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως πως τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικάνικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κομμα Εθνικιστικής Δράσης(ΜΗP), έθεσαν τρεις απο τους....
κατηγορούμενους της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν επικεφαλείς στις λίστες τους, καθιστώντας τους εκλόγιμους!

Ουσιαστικά, έστειλαν μήνυμα οτι δεν συμφωνούν με τις δικαστικές εξελίξεις και οι υποψήφιοι, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία κατά της τουρκικής κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκλεγούν, θα αποφυλακιστούν λόγω της βουλευτικής ασυλίας.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδα Τζουμχουριέτ Μουσταφά Μπαλμπάι, κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους εγκεφάλους του δικτύου Εργκένεκον, βρίσκεται στη δεύτερη εκλόγιμη θέση στη λίστα του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Σμύρνη, όπως και ο πανεπιστημιακός Μεχμέτ Χαμπέραλ.

Ο στρατηγός Ενγκίν Αλάν o οποίος κατηγορείται κι αυτός για συμμετοχή στην Εργκενεκόν , γνωστός για το ρόλο του στη σύλληψη το 1999 στην Κένυα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι επίσης υποψήφιος με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Έχουν θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι βουλευτές και ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, ο οποίος κατηγορείται ως ο εγκέφαλος απόπειρας πραξικοπήματος κατα της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, ο δημοσιογράφος Τουντσάι Οζκάν που κατηγορείται ως μέλος της Εργκενεκόν , και ο διοικητής της αστυνομίας Χανεφί Αβτσί, ο οποίος φυλακίστηκε μετά τη δημοσίευση βιβλίου, στο οποίο κατηγορεί αστυνομικούς ισλαμιστικού προσανατολισμού ότι κατασκεύασαν αποδείξεις συνωμοσίας.

Στις λίστες υποψηφίων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) παρατηρείται οτι ο Ερντογάν επιδιώκει την ανανέωση, γι'αυτό οι 167 απο τους 333 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, δεν βρίσκονται στις λίστες των υποψηφίων. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο παρατηρείται επίσης, οτι ο τούρκος πρωθυπουργος διέγραψε πολλά ονόματα που ανήκουν στο περιβάλλον του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Παρατηρείται επίσης, η αύξηση των γυναικών στις λίστες των τριών κομμάτων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal τα το AKP, το CHP και το MHPö έχουν στις λίστες τους 255 γυναίκες απο τις οποίες τουλάχιστον οι 100 είναι σε εκλόγιμες θέσεις. Σήμερα στο τουρκικό Κοινοβούλιο υπάρχουν 48 γυναίκες βουλευτές.

Aνάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές για το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι και μία μαντίλοφορούσα, παρά τους κανονισμούς για απαγόρευση θρησκευτικών ενδυμάτων. Η Γκιουλντερέν Γκιούλτεκιν , θα υποψήφια με το AKP στην Αττάλεια, όμως δεν βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση.

Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου θεωρείται σίγουρη η νικη του AKP όπως και η αυτοδυναμία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν, αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 45%, ενώ το ποσοστό του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναμένεται να σημειώσει άνοδο από τις προηγούμενες εκλογές και να φτάσει το 30%. Στις εκλογές του Ιουλίου του 2007, το AKP είχε λάβει το 47% των ψήφων.
http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_4500.html