Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

"Washington Post": Η παγκοσμιοποίηση ως μπούμερανγκ


Η Κίνα και η Ινδία έχουν γίνει παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις χάρη στις επινοήσεις των αμερικανικών μεγάλων εταιριών, που χρόνια τώρα προωθούν την παγκοσμιοποίηση γιγαντώνοντας τα κέρδη τους, ενώ η ίδια η Αμερική βυθίζεται οικονομικά καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανεργία των τελευταίων δεκαετιών. Ο αμερικανικός κολοσσός «Apple» το 2011, σχεδιάζει να.... πουλήσει περίπου 40 εκατομμύρια προϊόντα της δημοφιλούς Multimedia, ‘ipad’, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην παγκόσμια αγορά και θα αποσταλούν, συγχρόνως, περί τα 21 εκατομμύρια αντίτυπα της κινητής συσκευής ‘iPhone’.
Και τα δύο αυτά προϊόντα είναι πακεταρισμένα σε κομψές συσκευασίες όπου έχουν τη σφραγίδα της ‘Apple’, ενώ στο πίσω μέρος με μικρά γράμματα γράφει : ‘κινεζικής κατασκευής’- «made in China».
Οι οθόνες για τις κάμερες αυτές έχουν κατασκευαστεί από τις κορεάτικες εταιρίες ‘LC’ και ‘Samsung’ καθώς και άλλα προϊόντα από άλλες εταιρίες, όπως τα τσιπς που παράγονται από εταιρίες της Ασίας. Όλα τα στοιχεία συγκεντρώνονται και συνθέτονται από μια μεγάλη εταιρία της Ταϊβάν την ‘Foxconn’ που έχει εργοστάσια στο βόρειο τμήμα της Κίνας. Η ‘Foxconn’ το τελευταίο έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε το ‘ipad’ μίσθωσε 300.000 νέους εργαζομένους. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η συνολική οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει 980.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αμερικανικές εταιρίες θα μπορούσαν να απασχολήσουν επιπλέον 1,4 εκατ. εργαζομένους αν τα εργοστάσια παρέμεναν στην Αμερική. Αλλά εδώ και δύο δεκαετίες τα φθηνά εργατικά χέρια της Ασίας έλκουν ολοένα και περισσότερους επιχειρηματίες της Αμερικής.
Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια επινόηση των αμερικανικών εταιριών, ώστε να αποσπούν τεράστια κέρδη. Η οικονομική αυτή διαδικασία, της διεθνικής παραγωγής αμερικανικών προϊόντων, έλαβε με το χρόνο το όνομά της: Παγκοσμιοποίηση!
Η οικονομική κρίση, η οποία επίσημα έχει τελειώσει, της οποίας οι συνέπειες είναι ακόμη αισθητές, απέδειξε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα καλός υπάλληλος της επιχείρησης αλλά συγχρόνως ένα κακό αφεντικό για την ίδια την χώρα.
Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 9,8 τοις εκατό (στην πραγματικότητα είναι 17 τοις εκατό) το κράτος έχει έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης μόλις 2 τοις εκατό, ενώ οι επιδόσεις των μεγάλων εταιρειών κινούνται σε υπεμεγέθη που ποτέ δεν έλπιζαν.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του τι είναι καλό για τις αμερικανικές εταιρείες, με τι είναι καλό για την οικονομία των ΗΠΑ», λέει ο Robert Scott, αναλυτής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.
Η παγκοσμιοποίηση τα τελευταία χρόνια έφερε ιδιαίτερες δυσκολίες στην Αμερική, όταν στο εξωτερικό δεν κινούνται καθόλου οι μεταποιητικές βιομηχανίες, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και παιχνιδιών, αλλά μόνον, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως η παραγωγή τσιπ υπολογιστών και λογισμικού.
Η υπερκατανάλωση στις ΗΠΑ και οι ανάγκες για περισσότερα κέρδη των επιχειρηματιών της, συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας, ώστε να γίνουν παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις. Και σήμερα άλλωστε αποτελούν μια ελκυστική αγορά. Οι αμερικανικές εταιρίες προσανατολίζονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους, με την πλήρη μετάβασή τους σε εργοστάσια της Κίνας και της Ινδίας ακόμη και με τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξής τους. Τα κέρδη τους είναι τεραστίων μεγεθών. 
«Τα μισά των εσόδων των μεγαλυτέρων 500 εταιρειών των ΗΠΑ, βρίσκονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο David Evans, επικεφαλής οικονομολόγος στην εταιρεία συμβούλων Standart & Poors.
Η παγκοσμιοποίηση παίρνει την εκδίκησή της για την Αμερική και δεν της δίνει την ευκαιρία της επιστροφής, αφού το 2015, ο αριθμός των μελών της ‘μεσαίας τάξης’ στην περιοχή της ασιατικής πλευράς του Ειρηνικού, για πρώτη φορά θα είναι ίσος με εκείνον της Αμερικής και της Ευρώπης μαζί.
Η Foxconn σήμερα απασχολεί 920.000 άτομα, ο μισθός της πλειονότητας των εργαζομένων φθάνει τα 300 δολάρια ανά μήνα. Μέσα στο 2011 η εταιρεία σχεδιάζει να προσλάβει κι άλλα 140.000 άτομα και αυτό γίνεται από τις νέες παραγγελίες που δέχθηκε από την Apple, Amazon, Dell, Hewlett-Packard και Microsoft. Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομάδα του, ολόκληρο το 2011 θα εξαντλήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας για τους αμερικανούς πολίτες.
Μπούμερανγκ
Οι αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους στρέφονται σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό έτσι μειώνουν σημαντικά το ποσοστό των εργαζομένων του ενεργού πληθυσμού των ΗΠΑ.
Ο εμπειρογνώμονας της παγκοσμιοποίησης Jeffrey Sachs επισημαίνει ότι οι εταιρείες της Αμερικής χρειάζονται ‘νέα κατεύθυνση’ αφού μόλις καθιερωθούν στο εσωτερικό αναζητούν ‘στέγη’ σε μικρότερες οικονομίες.
Μεταξύ του 2005 και 2009, το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ μειώθηκε κατά εννέα τοις εκατό, ενώ στην περιοχή του ασιατικού ειρηνικού αυξήθηκε κατά 54 τοις εκατό. Η ‘κόκα κόλα’ η οποία είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία της παγκοσμιοποίησης, απασχολεί σήμερα 93.000 άτομα, από τα οποία μόνον το 13 τοις εκατό από αυτά είναι αμερικανοί.
"Washington Post" -- Τίτλος: «Глобализацијата се одмаздува»
Δημοσίευση: Време, 06.01.2011
echedoros-a