Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο "αφοπλισμός" της Εκκλησίας της Ελλάδας από την νέα τάξη πραγμάτων


Να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και όχι στις εμπορικές τράπεζες θα υποχρεούνται στο εξής ναοί και μητροπόλεις, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η υποχρέωση, που ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, απορρέει από νόμο του.... 1950, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από νεώτερη εγκύκλιο της ΤτΕ, αρχής γενομένης από την Marfin, άρχιζε να εφαρμόζεται η εν λόγω απόφαση με συνεχείς οχλήσεις προς τα 6.800 νομικά πρόσωπα της εκκλησίας. 


Τελευταία και το κρατικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επεσήμανε την ανάγκη να μεταφερθούν χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, μάλιστα τονίζεται ότι αν δεν το κάνει η ίδια η εκκλησία θα πρέπει να το κάνει από μόνο του το πιστωτικό ίδρυμα. 
Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια στους ιεράρχες της Εκκλησίας , καθώς πλέον θα είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται η διάθεση των χρημάτων τους και οι επενδύσεις τους, στις διατάξεις του σχετικού νόμου που ισχύει για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταξύ των οποίων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στον εν λόγω νόμο ορίζεται ρητά, ότι για κάθε επένδυση κεφαλαίων, υπό οποιαδήποτε μορφή, απαιτείται η προηγούμενη εγκριτική απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής της ΤτΕ.Στην ίδια υποχρέωση υπάγεται οποιαδήποτε ανάληψη χρημάτων από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, μάλιστα όποιες επενδύσεις γίνονται χωρίς έγκριση της Νομισματικής Επιτροπής θα θεωρείται άκυρη. Στον νόμο του 1950 αναφέρεται επίσης, ότι είναι δυνατή επένδυση των συγκεκριμένων χρημάτων από την ίδια την ΤτΕ σε τραπεζικά προϊόντα, για την κάλυψη επενδυτικών αναγκών συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας.


http://greeknation.blogspot.com/2011/01/blog-post_4887.html