Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Δρακόντεια μέτρα για την φορολογία



anti-ntp: Και λέω εγω.. Εαν κόβω για ό,τι πουλάω απόδειξη τότε δεν θα μπορεσει το μαγαζί μου να επιβιώσει. Μήπως κάποιοι λοιπόν θέλουν να είμαστε παράνομοι ωστε να μας ελέγχουν;

Καρότο… η πληρωμή του ΦΠΑ με δόσεις
Στης φυλακής τα σίδερα θα στέλνει το ΣΔΟΕ τους φοροφυγάδες ακόμα και για την πιο μικρή παράβαση. Ο νόμος για τους...
 φοροφυγάδες γίνεται ακόμα πιο αυστηρός, η προσφυγή στα δικαστήρια πανάκριβη, ενώ λύνονται και τα νομικά προβλήματα για την σύλληψη με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Με τις δρακόντειες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίζεται ως διαρκές και όχι ως στιγμιαίο έγκλημα ώστε οι ράμπο του ΣΔΟΕ... να συλλαμβάνουν με την διαδικασία αυτοφώρου τους επιτήδειους ακόμα και για 1 ευρώ φόρου που απέκρυψαν από την εφορία.

Οι νέες ποινές

Όσοι καταδικάζονται για τον ΦΠΑ θα πρέπει πρώτα να τον εξοφλήσουν, για να μπορέσουν να εξαγοράσουν την ποινή.
Παράλληλα αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει σε Φορολογικό Δικαστήριο.

Δημιουργείται Φορολογικός Διαμεσολαβητής για πιο γρήγορη επίλυση των διαφορών με την Εφορία.
Επίσης εισάγεται ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής ενώ καθιερώνονται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών.

Ευκολίες πληρωμής για τον ΦΠΑ

Η κυβέρνηση φέρνει όμως και ρύθμιση για πληρωμή του ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις με το 40% μπροστά και από 30% κάθε μήνα μετά, εφόσον όμως δεν έχουν ύποπτο παρελθόν.

Δυσκολίες συναντά όμως το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για συμψηφισμό επιχειρηματικών χρεών προς το δημόσιο με ανοιχτές όφειλες του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να κατατεθεί ρύθμιση τον Φεβρουάριο μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζεται φόρος με φόρο και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές που οφείλει το δημόσιο. Με την νέα ρύθμιση θα μπορεί να συμψηφίζεται ο ΦΠΑ που οφείλουν προμηθευτές ή εργολάβοι του Δηµοσίου µε τις πληρωμές που έχουν παγώσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Για επιτηδευματίες εξετάζεται να συμψηφίζεται οφειλή ΦΠΑ µε την επιστροφή φόρου εισοδήματος που αναμένουν. Πάντως ο συμψηφισμός δεν θα διευρυνθεί με άλλες οφειλές προς το Κράτος όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά;

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 2009 προβλέφθηκε ότι συναλλαγές έως 1.500 ευρώ για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να εξοφλούνται με μετρητά αλλά μόνο με επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με καταθέσεις των χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Το μέτρο αυτό όμως φαίνεται να παγώνει έως το Απρίλιο καθώς το υπουργείο οικονομικών δεν έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το ενδεχόμενο να αυξηθεί το όριο συναλλαγών από τα 1.500 ευρώ με πιθανότερο σενάριο να επιτρέπονται οι συναλλαγές με μετρητά για δαπάνες 2.500 - 3.000 ευρώ.

newsbeast.gr