Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Προπαγανδιστικά πυρά ενόψει της «Μητέρας των Μαχών»


Τεράστια πίεση στους βουλευτές
Σε καθαρά προπαγανδιστικές κινήσεις τακτικισμού, αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού ενόψει της ψηφοφορίας της Πέμπτης επιδίδονται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο υπουργός των Οικονομικών και οι υπουργοί μεμονωμένα ή ομαδικά.

Ο κ. Παπανδρέου συνάντησε χθες....

τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να υπογραμμίσει επικοινωνιακά την «κρισιμότητα των στιγμών», μιλώντας «για την πιο κρίσιμη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών» - αν και επίσης «πιο κρίσιμη εβδομάδα» υπήρξε και η εβδομάδα πριν από την υπερψήφιση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.

Αυτό (το μεσοπρόθεσμο), αλλά και οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου (που επίσης είχαν χαρακτηριστεί «σημαντικές» και «σωτήριες») ουδέποτε εφαρμόστηκαν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τη χώρα η τρόικα, να επιστρέψει με χίλια παρακάλια για να επιβάλει νέα σκληρότερα μέτρα, ενώ η έκτη δόση παραμένει στον αέρα και οι δανειστές να δηλώνουν τώρα σε όλους τους τόνους πως την προσεχή Κυριακή, κατά την επίσης «κρίσιμη» ημερομηνία της 23ης Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Πρόκειται για μια εντελώς εκβιαστική κατάσταση, στην οποία η κυβέρνηση έχει υποκύψει, δεν ορθώνει το ανάστημά της, δεν αναφέρει ποια είναι η κόκκινη γραμμή στο ύψος του «κουρέματος», αντίθετα προχωρά σε κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη να «χτίσουμε πάνω στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου» (οι οποίες δεν εφαρμόζονται ούτε από την Ελλάδα, ούτε από τους δανειστές, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται ακόμη περισσότερο), αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει «αρραγές εσωτερικό μέτωπο».

Στο πλαίσιο αυτής της προπαγανδιστικής προβολής συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων και επομένως – αν δεν προκύψει κάτι το εντυπωσιακό, πράγμα μάλλον απίθανο – δεν αποσκοπεί στον επηρεασμό της κοινής γνώμης, αλλά να λειτουργήσει ως ένα ακόμη μέσο πίεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους πρέπει και να σταλεί το μήνυμα της «κρισιμότητας» των στιγμών και επομένως της ανάγκης να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη, παρά την λαϊκή αντίδραση.

Ο κ. Σαμαράς δεν μπορούσε να απορρίψει την πρόταση (αν και πάλι, όπως και στις 15 Ιουνίου, φαίνεται να μην έχει συμφωνηθεί ατζέντα ή τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί αυτή), αλλά ο κ. Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει την συνάντηση για να πιέσει τους βουλευτές του.

Το επικοινωνιακό μήνυμα είναι σαφές: Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ζήτησα να συναντηθώ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκείνος δέχθηκε, η έκτη δόση είναι στον αέρα, αν το πολυνομοσχέδιο δεν ψηφιστεί πέφτει η κυβέρνηση, αν η κυβέρνηση πέσει ο πρωθυπουργός θα πάει αποδυναμωμένος την Κυριακή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λάβει τις τελικές αποφάσεις τους σχετικά με το ύψος του «κουρέματος» (και επομένως θα επηρεαστούν από την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα), υπάρχει κίνδυνος να μας αφήσουν μόνους, θα καταρρεύσουμε.

Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν και από την ανάποδη. Αν δηλαδή δεν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και η κυβέρνηση πέσει, τότε είναι πολύ πιθανόν οι Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα στην Ελλάδα, όσο η ελληνική κυβέρνηση τους τα παρουσιάζει, προσφέροντας στο πιάτο την κοινοβουλευτική της ομάδα και παρουσιάζοντάς τη ως αεί δεδομένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειστές δεν θα προχωρούσαν σε αποφάσεις που θα οδηγούσαν σε κοινωνικές εκρήξεις.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κοινωνικές εκρήξεις μεταδίδονται πολύ εύκολα. Είναι επίσης γνωστός ο τρόπος με τον οποίο οργανώθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο, το προηγούμενο Σάββατο.

Χθες μάλιστα, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, έσπευσε να πει ότι η κ. Μέρκελ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψη τις διαδηλώσεις, ως «έκφραση της ανησυχίας του κόσμου για περισσότερη δικαιοσύνη».

Είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο «κούρεμα» θα προκαλέσει σημαντικές απώλειες σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, με μεγάλες συνέπειες στον πληθυσμό.

Το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κυρίως Γερμανοί, έχουν σπεύσει να προκαταλάβουν τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λέγοντας πως δεν θα λάβει τελικές αποφάσεις, αποδεικνύει και την αδυναμία τους να φθάσουν σε μη καταστροφικές λύσεις, αλλά και τον φόβο τους για τις παράπλευρες συνέπειες μιας απόφασης με ακόμη οδυνηρότερο κόστος για τον ελληνικό λαό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως με όλα αυτά τα επικοινωνιακά τερτίπια, που μοναδικό στόχο έχουν την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ουδείς στην Ελλάδα ασχολείται με οτιδήποτε άλλο.

Τα σκουπίδια έχουν πνίξει τις μεγάλες πόλεις, οι ιδιώτες δεν τα κατάφεραν, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων, η υπόθεση, είπαν, περνά στα χέρια του Στρατού (αλλά με τους στρατευμένους στη θέση του οδηγού, καθώς δεν νοείται να κινδυνέψουν από μολυσματικές ασθένειες νέοι που δεν έχουν την εκπαίδευση των εργαζομένων στους δήμους) και – για να μην ξεχνιόμαστε – η Ζήμενς ανακοίνωσε επενδύσεις 1 δις ευρώ στη Ρωσία μέσα στην προσεχή τριετία.

Αυτή φαίνεται ήταν η ρελάνς του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ρέσλερ, που κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ζήτησε να κλείσει η Αθήνα την υπόθεση του σκανδάλου…

πηγή