Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πανικός για τις καταθέσεις


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, έχουν πανικοβάλλει κυριολεκτικά τους καταθέτες.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται σοβαρότατες εντάσεις στα υποκαταστήματα σχεδόν όλων των τραπεζών με απλούς πολίτες που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις....

οικονομίες μιας ζωής.
Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μικροκαταθέτες πιάστηκαν ακόμη και στα χέρια με υπαλλήλους τραπεζών απαιτώντας να αναλάβουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν καταθέσει.
Οι εντάσεις δημιουργούνται επειδή στα υποκαταστήματα δεν υπάρχει τόσο ρευστό αφού η τράπεζα της Ελλάδος παρέχει χρήματα με ιδιαίτερη φειδώ στα τραπεζικά ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη) επέτεινε το πρόβλημα αφού ναι μεν οι «κρατικές» τράπεζες συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, το σύνολο όμως των ιδιωτικών λειτουργούσε κανονικά.
Το διήμερο αυτό δεν πραγματοποιήθηκαν χρηματαποστολές με αποτέλεσμα τα τραπεζικά υποκαταστήματα κυριολεκτικά να στεγνώσουν από μετρητά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά ο απλός καταθέτης δεν μπορούσε να αναλάβει περισσότερα από 5.000 ή στη καλύτερη περίπτωση 10.000 ευρώ!
Ακόμη και στις περιπτώσεις που ειδοποιούσαν από την προηγούμενη ημέρα για αναλήψεις μεγαλύτερων ποσών, αυτά δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 20.000- 25.000 ευρώ! «Θέλω τα λεφτά μου τώρα» ήταν η φράση που ακούγεται πλέον όλο και συχνότερα σε υποκαταστήματα μικρών και μεγάλων τραπεζών με τους υπαλλήλους να μην είναι σε θέση να πείσουν τους απλούς πολίτες ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν.
Η σύσκεψη
Η αβεβαιότητα και ο φόβος που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στερεύουν τη δεξαμενή μετρητών των ελληνικών τραπεζών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται πως μέσα στις τελευταίες 60 ημέρες, δηλαδή από τα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του συνολικού αποθέματος των καταθέσεων κατά περίπου 5%! Και όλα αυτά σε μια περίοδο σχετικά νεκρή αφού οι πολίτες δεν είχαν ακόμη επανέλθει από την καλοκαιρινή ραστώνη. Με δεδομένες βέβαια τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα όσα ακούγονται έγκυρα ή μη για το ενδεχόμενο «κούρεμα», ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει πόσες απώλειες θα έχουν οι τράπεζές μας τα επόμενα 24ωρα. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος έκτακτη σύσκεψη για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση από τη Δευτέρα και με δεδομένη την επιτεινόμενη αβεβαιότητα εξαιτίας των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή αλλά και μέχρι την Τετάρτη.
Ελλείψεις σε χαρτονομίσματα 100 και 500 ευρώ
Ένα άλλο θέμα που φαίνεται να δημιουργεί εντάσεις είναι το γεγονός ότι έχουν εκλείψει από την αγορά τα χαρτονομίσματα των 100 και 500 ευρώ. Όσο κι αν μοιάζει περίεργο είναι τα χαρτονομίσματα που προτιμούν κατά μείζονα λόγω οι μικροκαταθέτες στις μαζικές αναλήψεις τους. Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ γιατί είναι πιο διαχειρίσιμα σε περίπτωση κρίσης τα δε των 500 ευρώ επειδή «κρύβονται» πιο εύκολα και καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στην αποθήκευσή τους σε κρυψώνες στα σπίτια.
Θυρίδες: Είδος υπό… εξαφάνιση
Βέβαια και οι τραπεζικές θυρίδες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία αφού πλέον ελάχιστες είναι αδιάθετες και χρειάζεται «γνωριμία» για να μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να αποκτήσει μία, προκειμένου να κρύψει σε αυτήν είτε χρήματα είτε πολύτιμα αντικείμενα που έχει στην κατοχή του. Ίσως, αυτή τη στιγμή, να θεωρείται ο πλέον ασφαλής τρόπος για τη διαφύλαξη των κόπων μιας ζωής αφού οι διαρρήξεις και οι κλοπές στα σπίτια έχουν αυξηθεί δραματικά. Οι κακοποιοί θεωρούν ότι αυξάνουν τις πιθανότητες να βρεθούν, με την εισβολή τους σε ένα σπίτι, μπροστά σε «ζεστό χρήμα» το οποίο έχουν αναλάβει οι ιδιοκτήτες από τις τράπεζες.
Υπερζήτηση ξένων νομισμάτων
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιθυμούν να μην κρατήσουν τις οικονομίες τους σε ευρώ αλλά ψάχνουν εναγωνίως να τα μετατρέψουν σε άλλο νόμισμα με κυριότερο αυτό του ελβετικού φράγκου ή των δολαρίων του Καναδά και της Αυστραλίας, που θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή παγκοσμίως. Το αποτέλεσμα είναι τα συγκεκριμένα τρία νομίσματα να έχουν εξαντληθεί πλέον από τις περισσότερες τράπεζες. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για αμερικανικά δολάρια προφανώς εξαιτίας των δημοσιευμάτων που θέλουν την οικονομία της υπερδύναμης να βρίσκεται επίσης σε κατάσταση κρίσης.
πηγη