Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΝΑΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ



alikarnasos-1-naiΘα κατασκευαστεί ξανά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ, την λέγουν οι Τούρκοι) η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε κατεδαφιστεί την δεκαετία του 1960 για να κατασκευαστεί αγορά (TourkikaNea). Ο δήμαρχος Μεχμέτ Κοτζαντόν ρωτήθηκε «τι θα την κάνετε αυτήν την εκκλησία;» και απάντησε:
«Τουρισμό θα την κάνω! Η μόνη πηγή εσόδων του....
Μπόντρουμ είναι ο τουρισμός. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού στο Μπόντρουμ. Εμείς αναλάβαμε καθήκοντα με σύνθημα ¨12 μήνες τουρισμός¨. Κοιτάξτε είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου, και βλέπετε πόσοι τουρίστες υπάρχουν στους δρόμους της πόλης». Ταυτόχρονα βέβαια, θα προβάλλουν στη Δύση ότι είναι κράτος ανεξίθρησκο, που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών του.
Το 1922 διώχτηκαν οι Έλληνες και άφησαν πίσω τους μια πολύ όμορφη εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη των ψαράδων τον Άγιο Νικόλαο. Οι Τούρκοι πρώτα την μετέτρεψαν σε κινηματογράφο. Υπήρχαν όμως και αυτοί που την ήθελαν για αποθήκη σφουγγαριών.
Βρέθηκε όμως κάποιος που είπε ότι «δεν είναι σωστό να παίζονται έργα χωρίς να έχει κατεδαφιστεί το ιερό και χωρίς να έχει σταματήσει να είναι εκκλησία». Το ιερό κατεδαφίζεται και το κτίριο γίνεται αποθήκη. Όμως ήρθε εντολή από την Άγκυρα στο δήμαρχο: «Επειγόντως εξαφάνισε την εκκλησία, διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς». Διότι οι τουρίστες την φωτογράφιζαν και αποδεικνυόταν ο ελληνισμός της περιοχής.
Κι επειδή ο δήμαρχος Ντερβίς Μπέι (Τουρκοκρητικός πρόσφυγας), με την ηλικιωμένη μητέρα του να μιλά ελληνικά, δεν κατεδάφιζε την εκκλησία, το έκανε η Άγκυρα. Σήμερα αναστυλώνεται, για τουριστικούς λόγους.