Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Έλληνες φοιτητές πίσω από το "ξεκλείδωμα" του Αλτσχάιμερ


Μελετώντας και προσομοιώνοντας στον υπολογιστή τις λειτουργίες ενός αρχικού κυττάρου (μιτοχονδρίου) του εγκεφάλου, η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να εξηγήσει, τι προκαλεί τις δυσλειτουργίες. Οι Έλληνες σπουδαστές άρχισαν το ερευνητικό τους έργο το 2005 και σήμερα, ελπίζουν πως η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει στη
δημιουργία καλύτερων και πιο αποδοτικών φαρμάκων για την καταπολέμηση της νόσου.


"Η βασική αιτιολόγηση των δυσλειτουργιών των μιτοχονδρίων είναι η “ηλεκτρική θρόμβωση”", δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος.
Όπως εξήγησε ο κ. Βλάμος, η "ηλεκτρική θρόμβωση" είναι η παραλειτουργία του οργανισμού όταν κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού του μιτοχονδρίου, οι δύο πρώτες λειτουργίες του, η συγχώνευση και η διάσπαση "γίνονται με λανθασμένο τρόπο που οδηγεί στα ηλεκτρικά σύμπλοκα στην εσωτερική μεμβράνη του μιτοχονδρίου. Μ' αυτό τον τρόπο, η "υπεραγωγιμότητα" της μεμβράνης διακόπτεται, οδηγώντας με τη σειρά της στη μείωση της παραγωγής ενέργειας".
Επιστημονικές έρευνες ετών υπέδειξαν τη συσχέτιση των μιτοχονδριακών δυσλειτουργιών και των νευρολογικών διαταραχών, όπως Πάρκινσον, Χάντινγκτον και Αλτσχάιμερ, στην περίπτωση του οποίου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του αριθμού των υγιών μιτοχονδρίων.
"Ουσιαστικά, τα μαθηματικά μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε το μηχανισμό λειτουργίας αυτών των κυτταρικών οργανιδίων, κάτι που δεν μπορούσε να επιτευχθεί στις εργαστηριακές μελέτες", κατέληξε ο κ. Βλάμος.
Πηγη 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γνωρίζει για αυτά η κ. υπουργός. Αλλ΄ά που χρόνος για τέτοια.ποιό αποδοτικές είναι οι συνεδριάσεις της bildeberg.

Ανώνυμος είπε...

Οι Ελληνες και το υπέροχο μυαλο τους! Γι' αυτο μας φθονουν και θέλουν να μας εξοντώσουν. Διοτι η γλωσσα και το γένος μας διωχνουν το σκοταδι του σατανισμου και ωφελουν την ανθρωποτητα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΕΡΜΑ !!!

Ανώνυμος είπε...

-Κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, πώληση του προγράμματος μέσω Ελληνικών συμφερόντων Εταιρείας στην οποία θα συμμετάσχει η ερευνητική ομάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΛΙΓΗ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ , ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ!!