Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Το κουβάρι των υποκλοπών μπλέκεται ακόμη περισσότερο


Ποινική δίωξη για την υπόθεση των υποκλοπών άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η δίωξη αφορά στο αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας και ασκήθηκε κατόπιν σχετικής παραγγελίας της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου και αφορά στις υποκλοπές συνομιλιών μελών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων, κ.ά, το διάστημα 2004 – 2005, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρίσκονταν στο διεθνές προσκήνιο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σχετική έρευνα είχε διενεργήσει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Δασούλας. Το 2007 η υπόθεση των υποκλοπών είχε μπει στο αρχείο αγνώστων δραστών, καθώς η ανάκριση που είχε διενεργηθεί δεν είχε μπορέσει να ρίξει φως στα «πως» και τα «γιατί» της υπόθεσης. Πριν όμως, από περίπου ένα χρόνο η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τη νέα έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο κ. Δασούλας, ο οποίος με τη συνδρομή μελών της ΑΔΑΕ κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που καταδεικνύουν εμπλοκή στην υπόθεση, υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα «ύποπτο» κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους της πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως προέκυψε από την έρευνα η συσκευή αγοράστηκε μαζί με άλλα τρία καρτοκινητά από κατάστημα στην Ακτή Μιαούλη, στον Πειραιά, από ένα πρόσωπο που είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία.

Εντοπίστηκαν ακόμη και άλλοι «ύποπτοι» τηλεφωνικοί αριθμοί στο Μέριλαντ, που επικοινώνησαν με τα καρτοκινητά-σκιές των υποκλοπέων στην Ελλάδα. Τα στοιχεία ωστόσο, των δραστών δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ στο αίτημα του Έλληνα εισαγγελέα για παροχή επιπλέον πληροφοριών σχετικά με τα πρόσωπα που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα τηλέφωνα.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης θα ακολουθήσει ανάκριση η οποία και θα προσπαθήσει να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προφανώς ματαίως, αφού σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όλα θα οδηγήσουν στην πόρτα συγκεκριμένης "πρεσβείας", όπου και θα τελειώσει το "πανηγύρι" των υποκλοπών (με το αιτιολογικό της διπλωματικής ασυλίας). Φαίνεται πως οι παρακολουθήσεις και οι υποκλοπές είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται για να ρίχνουν αλλά και για να διατηρούν κυβερνήσεις...

Μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη και δεδομένης της αποπροσανατολιστικής σκοπιμότητας του όλου εγχειρήματος (καλύτερα να συζητάμε για ακίνδυνα και ατελέσφορα θέματα, παρά για τις εξελίξεις που θα έριχναν ακόμη και την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας), εμείς θα θέλαμε να κάνουμε μερικές (τέσσερις για την ακρίβεια) ερωτήσεις προς κάθε υπεύθυνο. Οι ερωτήσεις γίνονται επειδή τις επιβάλλει η κοινή λογική.

Ερώτηση 1η: Η ποινική δίωξη θα αφορά και τον Τόμας Μίλερ που πλέον δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία και κάνει business σε Ελληνικές εισηγμένες εταιρείες;

Ερώτηση 2η: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας πιστεύει πως οι υποκλοπές έχουν σταματήσει και δεν γίνονται πλέον; (η ερώτηση αυτή δεν αφορά πιθανούς διπλωμάτες ξένων χωρών, αλλά Έλληνες που πιθανώς εργάζονται νυχθημερόν παρακολουθώντας - υποκλέπτοντας τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών και πολιτών)

Ερώτηση 3η: Μέσα στις υποκλοπές υπάρχει περίπτωση να έχουν υπάρξει υπεξαιρέσεις εγγράφων προς σημαίνονται πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος; Η Εισαγγελία εξετάζει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο;

Ερώτηση 4η: Μέσα στα πλαίσια των Wikileaks και την αποδειδειγμένη (μέσα από αυτά) προθυμία Ελλήνων πολιτικών να μεταφέρουν πληροφορίες στην "πρεσβεία", υπάρχει περίπτωση σήμερα Ελληνικές Υπηρεσίες να εργάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προς όφελος της συγκεκριμένης "πρεσβείας";
Πηγη