Εδώ και μέρες γράφουμε στο ΟΛΥΜΠΙΑ για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Το γερμανικό σχέδιο υποστηρίζει μείωση 50%, ενώ διάφορες φωνές, όπως η UBS (ζητά κούρεμα 70%), η BNP Paribas που ζητά 70%, – κι ....
ας αποτελεί πιστωτικό γεγονός – αλλά και οικονομολόγοι ζητούν βαθύ κούρεμα.Αυτό όμως, μπορεί να προκρίνεται ως μια λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ωστόσο ένα βαθύ κούρεμα θα οδηγήσει εκ νέου σε μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Από την άλλη, ένα βαθύ κούρεμα των ελληνικών ομολόγων μπορεί να εκληφθεί ως αναγκαστική και όχι εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, οδηγώντας σε ενεργοποίηση των CDS!
Δημοσίευμα των Financial Times, μεταφέρει σήμερα την αγωνιώδη προσπάθεια μέρους της Ευρώπης να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός!
Προς το παρόν, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, το κούρεμα υπολογίζεται στο 21%. Σειρά αξιωματούχων, εκ των οποίων και ο Jean Claude Juncker, αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin επισημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερο haircut για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με τους FT, οι ιδιώτες επενδυτές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι θα είναι ανέφικτο να επιτευχθεί συμφωνία για εθελοντική συμμετοχή σε κούρεμα της τάξεως του 50%, ύψος που φέρεται να προωθεί το Βερολίνο.
«Οι μεγάλες προσδοκίες για κούρεμα 50%-60% είναι απίθανες» δηλώνει στους FT ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.
Η Γαλλία δηλώνει ότι αν και δέχεται την ανάγκη για μεγαλύτερα haircut, θα στηρίξει μόνο την επιλογή της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Απορρίπτουμε το πιστωτικό γεγονός γιατί είναι επικίνδυνο» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Francois Baroin δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι «μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα εργαστούμε για την επίτευξη γαλλο-γερμανικής συμφωνίας ως προς το discount».
«Οι νέες συζητήσεις επικεντρώνονται στη μείωση των επιτοκίων και στην παράταση της διάρκειας των τίτλων, κινήσεις που οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσουν σε ένα πιο αποδεκτό κούρεμα της τάξεως του 40%» αναφέρουν οι FT.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου