Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Οργανώνονται οι Πομάκοι της Τουρκίας. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ. Τα Πομακικά η 3η μεγαλύτερη μειονοτική γλώσσα στην Τουρκία!


Ενθαρρυντικά νέα από του Πομάκους της Τουρκίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ο αγώνας των Πομάκων της Ελλάδας από το 1996 με την ίδρυση του Κέντρου Πομακικών Ερευνών και την έκδοση της εφημερίδας Ζαγάλισα, επηρεάζει τους Πομάκους και της Τουρκίας . Μετά από πολλές δυσκολίες η Πλατφόρμα...
Πομάκων Δημοκρατών, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη στις 21.2.2011 (ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Διεθνής Ημέρα των Μητρικών Γλώσσών), και έδωσε στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου, όπου ζητάει να μην χαθεί η πομακική κουλτούρα και γλώσσα. Ζητάει από το Τουρκικό κράτος να θεσμοθετήσει επισήμως μαθήματα ή φροντιστήρια στην Πομακική γλώσσα. Καλεί όλους τους Πομάκους να συμπαραταχθούν στον αγώνα, ώστε να μπορούν ελεύθερα να διακηρύσσουν την καταγωγή τους. Είμαστε ένα λουλούδι στον κήπο των λαών, δηλώνουν χαρακτηριστικά. Ο Μεχμέτ Ντεμίρ, ως εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Πομάκων Δημοκρατών, ανακοίνωσε την έναρξη Διεθνούς Εκστρατείας Συλλογής Υπογραφών από Πομάκους της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και σε όποια άλλη χώρα διαβιούν. Η εκστρατεία ακολουθεί το παράδειγμα των Κούρδων οι οποίοι συγκέντρωσαν 1,5 εκ, υπογραφές προκειμένου να πιέσουν την Τουρκική κυβέρνηση για να εισάγει τα Κουρδικά στην εκπαίδευση. Ως Ζαγάλισα, καλούμε όλους τους Πομάκους της Ελλάδας να υπογράψουν το κείμενο των αδελφών μας που ζουν στην Τουρκία. Πρέπει να συμπαρασταθούμε στον ιερό και δύσκολο αγώνα που ξεκίνησαν. Το κείμενο βρίσκεται στη Ζαγάλισα και όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για να το υπογράψουν.
Πηγη