Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΔΙΩΤΕΣ «ΡΑΜΠΟ» ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ


Σε ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία αναθέτει το υπουργείο Οικονομικών τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές... προς το δημόσιο, πάνω από 150.000 ευρώ. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο των...
μέτρων που λαμβάνονται για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ( δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμού ακινήτων κα) με προτεραιότητα τους μεγάλους οφειλέτες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν "την υποχρέωση να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ, με σκοπό τον εντοπισμό επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των υποχρέων ή συνυποχρέων αυτών, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων ..... περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό και να υποδείξουν πρακτικές και να παράσχουν εξειδικευμένες κατά περίπτωση νομικές συμβουλές με σκοπό την αξιοποίηση των παρεχομένων πληροφοριών". Στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την ανάθεση σε ιδιώτες του ελέγχου των οφειλετών. Έτσι σημειώνεται ότι η ελεγκτική εταιρεία, ή το δικηγορικό γραφείο όπως και οι υπάλληλοί τους δεν επιτρέπεται να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την επιχείρηση ή τον οφειλέτη, ούτε να αναλαμβάνουν υποθέσεις του για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών μετά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης. Η ελεγκτική εταιρεία υποχρεούται να γνωστοποιεί στην εφορία τα στοιχεία του προσωπικού της (ονομαστικά, με πλήρη στοιχεία και ΑΦΜ αυτών) και με αναφορά των ειδικοτήτων και της εμπειρίας τους βάση βιογραφικών σημειωμάτων. Επίσης, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χειρίζονται με απόλυτη εχεμύθεια κάθε πληροφορία σχετικά με τους οφειλέτες που ελέγχουν. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται εμπιστευτικά και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν ή δημοσιοποιηθούν. Η αμοιβή των ελεγκτών όπως προκύπτει από την απόφαση θα καθορίζεται ως εξής: - Αν η υπόθεση περατώνεται με τη διαπίστωση αδυναμίας ευρέσεως επιπλέον υπόχρεων ή συνυπόχρεων και περιουσιακών στοιχείων καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 200 ευρώ, συν Φ.Π.Α. - Αν η υπόθεση περατώνεται χωρίς επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος, όμως, προέκυψαν πληροφορίες χρήσιμες για μελλοντικούς ελέγχους καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 500 ευρώ, συν Φ.Π.Α. - Αν η υπόθεση περατώνεται με την επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος ή την πλήρη διασφάλιση της οφειλής καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 1.000 ευρώ, συν Φ.Π.Α.
Πηγη 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που είναι αυτές οι εταιρείες;

Ανώνυμος είπε...

PricewaterhouseCoopers, Deloitte, KPMG, Ernst&Young, GrantThornton, ....

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ.ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΠΗΔΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΣΤΗΡΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΤΟΥΣ? ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ,ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ.