Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι νέες φάμπρικες του ΠΑΣΟΚ για την εκμετάλλευση των ανέργων


Το ότι η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο το βιώνουμε καθημερινά. Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον ελληνική οικογένεια χωρίς έστω ένα άνεργο μέλος. Τα επίσημα ποσοστά του Μαϊου κάνουν λόγο για ανεργία στο 16,6% και για 822.719 ανέργους στο σύνολο, δηλαδή
επίπεδα της δεκαετίας του '60. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει φορομπηχτικά μέτρα κατ' εντολή του ΔΝΤ και δεν έχει γίνει ούτε ένα μικρό αναπτυξιακό βήμα που να ρίχνει λίγο φως στην κατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι παρά την αναταραχή, παρά την "αγανάκτιση", παρά την εξαθλίωση στην οποία έχει πέσει ο Έλληνας, το PASOK συνεχίζει απτόητο τη ρουσφετολογική πολιτική της Μεταπολίτευσης ώστε να εκμεταλλευτεί κομματικά την ανάγκη της στρατιάς των ανέργων που το ίδιο (με ένα χεράκι από τη ΝΔ) δημιούργησε.

Το πρώτο στάδιο των "μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας" περιλαμβάνει αδιαφανείς προσλήψεις 55.000 ατόμων μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (!) στα πεντάμηνα προγράμματα κοινωνικής εργασίας του υπουργείου εργασίας. Ήδη, όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μιλούν για "πράσινα stage", ενώ έχει ξεσπάσει σκάνδαλο πριν ακόμα καν τρέξει το πρόγραμμα, με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να στήνει ΜΚΟ για να πάρει μέρος στο πρόγραμμα και να δίνει στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους ανέργους τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του πολιτικού του γραφείου!

Το δεύτερο στάδιο της "πράσινης καταπολέμησης της ανεργίας" περιλαμβάνει την πρόσληψη περίπου 100.000 ανέργων, σε βάθος τριετίας, σε έργα αυτεπιστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μηνιαία αποζημίωση 625 ευρώ και ασφαλιστική κάλυψη μέσω ΟΑΕΔ. Η διαδικασία της πρόσληψης των ατόμων θα γίνεται μέσα από τις λίστες του ΟΑΕΔ (για την αντικειμενικότητα και την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του έχει να λέει όποιος είχε την ατυχία να έχει πάρε δώσε)... Για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μάλιστα, ανακοινώθηκαν 800 θέσεις για τη διετία 2012 - 2013.

Αυτά τα "μέτρα" βέβαια, θα ήταν τόσο χρήσιμα όσο η παροχή ασπιρίνης για την αντιμετώπιση του καρκίνου εάν μιλούσαμε για ένα στοιχειωδώς οργανωμένο και δίκαιο κράτος. Τώρα που η ανάγκη των ανέργων γίνεται αντικείμενο της πιο στυγνής κομματικής εκμετάλλευσης, της μετεξέλιξης της ίδιας κομματικής εκμετάλλευσης που δημιούργησε τις στρατιές των stagiers και των συμβασιούχων τόσα χρόνια, δεν υπάρχουν λόγια πια. Η αντίσταση έγινε καθήκον, η ανατροπή είναι η μόνη λύση!
Πηγη