Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ναι ρε, ΔΡΑΧΜΗ! Ένα κείμενο που δίνει πολλές απαντήσεις στους δικαιολογημένους φόβους που εκφράζονται.


του Μάριου Μαρινάκου

Στο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" θα μπορούσα να απαντήσω μονολεκτικά λέγοντας: ΔΡΑΧΜΗ. Βέβαια, αμέσως μετά θα έγραφα σελίδες επί σελίδων για τα πλεονεκτήματα του εθνικού νομίσματος, επικαλούμενος βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία και παραδείγματα...


Αλλά θα μου επιτρέψετε να θέσω μια σειρά από άλλα ερωτήματα, που θεωρώ ότι αναδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής απάτης που έχει στηθεί πίσω από αυτό το δίλημμα.

Ποιος είπε ότι το ευρώ δημιουργήθηκε για να υπάρχει για πάντα?
Ποιος είπε ότι το ίδιο το ευρώ δεν έχει ημερομηνία λήξης?
Ποιος είπε ότι το εφεύρημα του ευρώ δεν επιτέλεσε ήδη το καθήκον του και είναι η ώρα σιγά-σιγά
να αποσυρθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας?
Ποιος είπε ότι μπήκαμε στο ευρώ για να μείνουμε κιόλας?
Ποιος είπε ότι δεν πέτυχε η είσοδός μας στο ευρώ?

Εξηγούμαι:
1. Το ευρώ από τη φύση του και από τη λειτουργία του είναι ένα χρεωστικό νόμισμα.
Παράγεται σε ειδικό χαρτί και μελάνια της ΕΚΤ, δηλαδή με ελάχιστο κόστος.
Είναι αποσυνδεδεμένο πλήρως από τον λεγόμενο "χρυσό κανόνα" και επομένως, η αξία του είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ λογιστική. Η αξία του νομίσματος δεν αντιστοιχεί σε χρυσό.
Δηλαδή είναι ...αέρας. Δεν πρόκειται περί πραγματικής αξίας αλλά περί λογιστικών συμψηφισμών αξιών στις συναλλαγές.

2. Περαιτέρω, το ευρώ είναι νόμισμα που παράγει από την στιγμή της παραγωγής του, χρέος. Πώς γίνεται αυτό; Να η απάντηση:
Το ευρώ "κόβεται" από την ΕΚΤ.
Αλλά η ΕΚΤ (από τις ιδρυτικές συμβάσεις της ΟΝΕ) δεν μπορεί να είναι απευθείας δανειστής κρατών.
Η ΕΚΤ υποχρεούται να δανείζει με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (αυτή τη στιγμή 0,75%) τις εμπορικές τράπεζες κάθε κράτους.
Στη συνέχεια, οι τράπεζες δανειοδοτούν τα κράτη, είτε με τη σύναψη δανειακών συμβάσεων (οπότε το επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6% και καθορίζεται με διμερείς διαπραγματεύσεις) είτε με την αγορά ομολόγων χρέους (οπότε το επιτόκιο δανεισμού προσδιορίζεται από τις χρηματαγορές κατ΄ αρχή επάνω στο δίπολο "προσφορά-ζήτηση" και ανάλογα με την επικινδυνότητα της τοποθέτησης , αυτά είναι τα διαβόητα spreads).
Άρα, τελικά, ο αέρας που παράγει η ΕΚΤ καταλήγει να αποτελεί προϊόν δανεισμού, ο οποίος επιβαρύνει επιτοκιακά ένα κράτους περί το 4%-5%.

Παράδειγμα: Έστω ότι η ΕΚΤ έκοψε 100€. Αυτά τα δανείζει στην τράπεζα Τ με επιτόκιο 0,75%. Η Τράπεζα Τ τα δανείζει με τη σειρά της στο κράτος Κ με επιτόκιο 5%. Άρα το κράτος, όταν θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής, θα πρέπει να αποπληρώσει 105€. Από αυτά τα 105€, τα 4,25 θα τα κρατήσει η τράπεζα Τ, ως απόδοση του επιτοκίου της. Και τα υπόλοιπα 100,75€ θα πρέπει να τα αποδώσει στην ΕΚΤ.

Ας το δούμε με ερωταπαντήσεις για να γίνει σαφές τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω:

Ερώτηση: Άρα, ποιος κερδίζει με τον τρόπο λειτουργίας του ευρώ?
Απάντηση: Οι τράπεζες και η ΕΚΤ.

Ερώτηση: Επομένως, το ευρώ παράγει χρέος?
Απάντηση: Ασφαλώς ναι! Άλλωστε, για να αποδοθεί 5% τόκος σημαίνει ότι απαιτείται ανάπτυξη περίπου 8%-10% στο ΑΕΠ της χώρας, ώστε αφαιρουμένων των λειτουργικών εξόδων, να απομένει κέρδος από την ανάπτυξη της τάξης του 5% που μπορεί να αποπληρώσει τους δανειστές.
Αλλά τέτοιας έντασης αναπτύξεις ΠΟΤΕ δεν παρουσιάστηκαν στα κράτη της ΟΝΕ, από την δημιουργία της μέχρι και σήμερα.

Ερώτηση: Επομένως, το ευρώ, δεν ευνοεί κράτη αλλά τράπεζες;
Απάντηση: Όχι, λάθος! Το ευρώ στην λειτουργία του ως δανειακό προϊόν, ευνοεί τις Τράπεζες. Αλλά ως μέσο συναλλαγών ευνοεί την παραγωγική υπερδύναμη της ΟΝΕ, την Γερμανία. Η Γερμανία με τον ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό της, συγκεντρώνει τεράστια ποσά από τις εξαγωγές, τα οποία οι χώρες με ισχνή παραγωγική δομή αναγκάζονται να καταβάλλουν για να αποκτούν αυτά που χρειάζονται. Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που δεν έχουν ισχυρή παραγωγική δομή παρουσιάζουν εμπορικά ελλείμματα, τα οποία προσπαθούν να τα καλύψουν από την παροχή υπηρεσιών (πχ από τον τουρισμό ) και από τον δανεισμό. Επομένως, η Γερμανία κεφαλαιοποιεί το κέρδος που παράγει το ευρώ, πουλώντας τα προϊόντα της, ενώ εμείς χρεωνόμαστε προκειμένου να τα αγοράσουμε, καθώς το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου δεν μας επιτρέπει την δημιουργία αποθεματικών κεφαλαίου από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Ερώτηση: Αυτό όμως είναι φαύλος κύκλος. Όποιος χρεώνεται διαρκώς κάποτε θα καταρρεύσει. Επομένως, το ευρώ, δημιουργώντας συνεχώς χρέη προς όφελος των ισχυρών, είναι τελικά ένα εργαλείο εκπόρθησης κρατών;
Απάντηση: Ασφαλώς. Το ευρώ φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο και λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που δεν είναι μόνο οικονομικό μέγεθος. Είναι και πολιτικό όπλο. Δημιουργώντας χρέη, επιβάλλει πολιτικές. Και εν τέλει, αναγκάζει σε απώλεια εκφάνσεων της εθνικής κυριαρχίας των κρατών, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των χρεών. Επομένως, όταν το ευρώ θα έχει επιτελέσει τη λειτουργία του, δεν θα υπάρχει και λόγος ύπαρξής του.

Ερώτηση: Άρα η ίδια η Γερμανία μπορεί αν φύγει πρώτη από το ευρώ;
Απάντηση: Ήδη στη Γερμανία η σχετική κουβέντα έχει ξεκινήσει και μάλιστα, ακούγεται πολύ το moto "εμείς ότι είχαμε να κερδίσουμε από την κρίση το κερδίσαμε, τώρα μπορούμε να αποχωρήσουμε από το ευρώ".

Ερώτηση: Άρα εμείς γιατί κοπτόμεθα για το ευρώ τόσο πολύ;
Απάντηση: 1. Γιατί οι πολιτικοί μας έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό και σε ενδεχόμενο επανόδου σε εθνικό νόμισμα και με την εφαρμογή αυστηρής νομισματικής πολιτικής, δεν θα μπορέσουν ΠΟΤΕ να επαναπατρίσουν αυτά τα κεφάλαια, και 2. Γιατί είμαστε τα ιδανικά θύματα και ψώνια, ευρωλιγούρηδες και ξενομανείς, κομπεξικοί και φραγκογλύφτες...

Σχετικό είναι και το θέμα μιας πρότασης που υποβάλλουμε αρκετοί (μεταξύ αυτών κι εγώ ήδη με την σημείωσή μου αυτή) σχετικά με την δυνατότητα ή ίσως και την αναγκαιότητα έκδοσης χρυσής δραχμής, τουλάχιστον για τις εξωτερικές μας συναλλαγές, ως κράτος.

Το ζήτημα της χρυσής δραχμής και του χρυσού κανόνα είναι περίπου ίδια αλλά και πολύ διαφορετικά.

Ειδικότερα: Ένα νόμισμα που κυκλοφορεί ως αξία αντιστοιχούσα σε χρυσό, σημαίνει ότι, αν το πας στην τράπεζα της Ελλάδας και ζητήσεις την αξία του νομίσματος σε πραγματικό χρυσό, τότε θα πάρεις τον αντίστοιχο χρυσό.

Επομένως, θα πρέπει το ύψος των κυκλοφορούντων νομισμάτων, το σύνολο του χρήματος που κυκλοφορεί σε μια χώρα, να αντιστοιχεί σε αποθεματικά χρυσού. Αυτό είναι ο λεγόμενος "χρυσός κανόνας".

Πχ αν το ευρώ ήταν νόμισμα σε αξία χρυσού, τότε εσύ θα μπορούσες να μεταβείς στην τράπεζα της Ελλάδας με ένα χαρτονόμισμα των 100€ και να ζητήσεις να λάβεις την αντίστοιχη ποσότητα χρυσού.

Περίπου όμοια είναι η λειτουργία του χρυσού νομίσματος αλλά είναι επίσης και εντελώς διαφορετική ταυτόχρονα. Ο λόγος είναι απλός:

Το χρυσό νόμισμα δεν αποτελεί νόμισμα σε αντικατάσταση αξίας, αλλά αποτελεί το ίδιο το νόμισμα αξία καθ' εαυτή, αφού είναι χρυσό.

Επομένως, η συναλλακτική συμπεριφορά στις 2 περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετική. Στην πρώτη περίπτωση (του χρυσού κανόνα) συναλλάσσεσαι συμπράττοντας σε ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑ, εκτιμώντας ότι η λογιστική αξία του νομίσματος αντιστοιχεί σε αποθεματικό χρυσού. Στην δεύτερη περίπτωση, όμως συναλλάσσεσαι με ΕΚΠΟΙΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑ, αφού στην πραγματικότητα συναλλάσσεσαι με χρυσό. Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση μετατρέπεις την λογιστική αξία σε χρυσό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, μετατρέπεις το χρυσό σε λογιστική αξία.

Έτσι, η πρότασή μου για κυκλοφορία εθνικού χρυσού νομίσματος λαμβάνει υπόψη της μια άκρως αντίθετη παράμετρο σε σχέση με την έκδοση λογιστικής δραχμής.

Η έκδοση λογιστικής δραχμής (που δεν θα αντιστοιχεί σε αποθέματα χρυσού) σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν αυστηροί νομισματικοί κανόνες για την εισροή και εκκροή συναλλάγματος καθώς επίσης και να διασφαλιστεί ότι το νέο νόμισμα δεν θα γίνει αντικείμενο συναλλαγών στις χρηματαγορές, ώστε να μην δεχτεί πιέσεις και αναγκαστεί σε υποτίμηση.

Αλλά η έκδοση χρυσής δραχμής απαιτεί το νόμισμα να γίνει αντικείμενο συναλλαγών στις χρηματαγορές, ώστε λόγω ακριβώς της ενσωματωμένης αξίας του πολύτιμου μετάλλου από το οποίο έχει δημιουργηθεί και λόγω της τεράστιας ζήτησης σε χρυσό, να δεχτεί υπερτιμητικές πιέσεις και τελικά να ανατιμηθεί!

Έτσι η χρυσή δραχμή, αν ξεκινήσει στην ισοτιμία 1 χρυσή δραχμή =1200 ευρώ, τότε με την είσοδο του νομίσματος στις χρηματαγορές, το νόμισμα αυτό, λόγω ζήτησης θα αποκτήσει αυτόματα προστιθέμενη αξία λόγω ζήτησης που τουλάχιστον θα διπλασιάσει την αξία του μέσα σε λίγες ώρες!

Για να το καταστήσω πρακτικό το ζήτημα, ώστε να γίνει αντιληπτό:

Η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει διαθέσιμα κοιτάσματα χρυσού, ύψους περίπου 28 δις ευρώ. Εάν αυτό τον χρυσό τον μετατρέψουμε σε χρυσό νόμισμα, τότε μέσα σε λίγες ώρες και με την τεράστια υπερτιμητική πίεση που θα ασκηθεί στο νόμισμα (λόγω ζήτησης) η Ελλάδα θα μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει την λογιστική αξία του νομίσματος και επομένως να κεφαλαιοποιήσει κέρδος, το οποίο θα προέρχεται ουσιαστικά από την εμπορία χρυσού.

Ωστόσο, αυτό το κέρδος είναι διπλό για τον επίσης απλό λόγο: Στις χρηματαγορές δεν θα ρίξουμε ΟΛΟ το ποσό των χρυσών δραχμών, γιατί αυτό αφενός θα δημιουργούσε πληθωριστικές τάσεις στο νόμισμα και αφετέρου λόγω υπερπροσφοράς δεν θα αποκτούσε την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία.

Ρίχνοντας στις αγορές ένα ποσό ικανό να κάνει τους πάντες να ελπίζουν ότι "θα αγοράσουν χρυσό" αλλά ταυτόχρονα πολύ μικρό σε σχέση με το υπόλοιπο του αποθεματικού μας, τότε... θα είχαμε διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει την αξία του χρυσού που θα είχαμε στα χέρια μας! Δηλαδή θα είχαμε διπλασιάσει ή και τριπλασιάσει την οικονομική ισχύ της χώρας, χωρίς ποτέ να μεταβιβάσουμε τον χρυσό της!

Πάντως, το σημαντικό ΔΕΝ είναι το πώς θα διαχειριστούμε εμείς μια εθνική, λαϊκή δραχμή αλλά το πώς διαχειρίζονται κάποιοι το ευρώ. Εχθές δεν πρόλαβα να σας γράψω ότι ίσως το ευρώ να είναι ένα -από τη φύση του- θνησιγενές νόμισμα, από το οποίο πρώτη η Γερμανία θα θελήσει να αποχωρήσει για να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη της.

Και σήμερα έσκασε η είδηση, που μπορείτε να δείτε εδώ
http://www.xrimanews.gr/oikonomia/33497-mhpws-h-germania-na-epestrefe-sto-marko

Οπότε τώρα, έχετε ακόμα περισσότερες ενδείξεις για το ποια θα πρέπει να είναι η επιλογή μας στο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" και πόσο άσχημο παιχνίδι παίζεται στην πλάτη του λαού, από λαμόγια, δημοκόπους (όχι δεν έκανα λάθος, δημοκόπους ήθελα να γράψω)  και ύαινες που τόσα χρόνια ζουν και δρουν παρασιτικά επάνω στο σώμα αυτής εδώ της χώρας και τώρα κόπτονται να μας πείσουν να μείνουμε στο ευρώ...
seisaxthia-epam

13 σχόλια:

Giorgos είπε...

Συμφωνώ απολύτως αλλά πιστεύω ότι με το χρυσό σε νόμισμα θα έχουμε πρόβλημα. Το καλύτερο για μένα είναι να παράγουμε νόμισμα σε ασήμι, που είναι και πιο πρακτικό σε συναλλαγές. Με 40 τόνους χρυσού, αγοράζουμε 1000 τόνους ασήμι και κόβουμε περί τα 35 εκατομμύρια νομίσματα της μίας ουγγιάς. Ας, μην γράφει το νόμισμα αξία σε δραχμές. Μπορεί να γράφει βάρος και καθαρότητα από την μία και από την άλλη το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι πριν από το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, πολλά κράτη κυκλοφορούσαν ασημένια νομίσματα, τα οποία ήταν υπερ-ανθεκτικά σε συναλλαγματικές διαφοροποιήσεις.

Ανώνυμος είπε...

πάρα πολύ καλό άρθρο/ προτάσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

ωραιο αρθρο αλλα με το φτωχο μου το μυαλο εντοπισα ενα προβληματακι...για να μπορεσουμε να φτιαξουμε χρυση δραχμη απο τα υποτιθεμενα κοιτασματα χρυσου, δε θα πρεπει να τα εξορυξουμε κιολας?

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέτε κ.Μαρινάκο! Αν είναι και εφικτά γιατι δεν βάλατε υποψηφιότητα στις εκλογές, να σας ψηφίσουμε να τα υλοποιήσετε? Αλλά τέτοιες προτάσεις που κανείς δεν υποστηρίζει από τους νύν ή από τους επόμενους διοικούντες, μάλλον χωρίς περιεχόμενο είναι και μάλλον ανέφικτες. Αφού είναι τόσο ...απλά τα πράγματα, γιατί δεν μας τα λένε έτσι αυτοί που κάθε βράδυ κονταροχτυπιούνται στα κανάλια? Εντάξει, δεν τα λένε ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, αλλά ούτε οι άλλοι?

ττ είπε...

το θέμα χρυσής η ασημένιας δραχμής ίσως χρειάζεται πολύ συζήτηση αλλά η ανάλυση για το ευρώ είναι εύστοχη

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ συμφωνώ στο σχόλιο του φίλου για ασημένιο νόμισμα πρακτικά το να παράγουμε χρυσά νομίσματα είναι αδύνατον αλλά η πρόταση για ασημένια δραχμή είναι εφικτή πρέπει όμως να μπει σε εφαρμογή πριν την ολοκληρωτική διάλυση της ΕΕ.

Ανώνυμος είπε...

Περιλεγραψες πολύ σωστά, όχι όμως αποκλειστικά το ευρώ αλλά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα. Ο κανόνας του χρυσού έχει πάψε εδώ και χρόνια να ισχύει για οποιοδήποτε νόμισμα του κόσμου από την εποχή του Big Deal στις ΗΠΑ. Επομένως η δραχμή που περιγράφεις είναι η ουτοπία (με την καλή έννοια) ενός διαφορετικού "ανθρώπινου καπιταλισμού" με κεϋνσιανά πρότυπα.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχνάτε και το κυριότερο ρε παιδιά: Για να κόψουμε την χρυσή δραχμή πρέπει να φέρουμε και το χρυσό μας πίσω, με εκείνα τα βαγόνια που τον στείλαμε στην Γερμανία...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 5 Ιουνίου 2012 6:54 μ.μ
Τέτοιες αποψεις δυστηχως δεν θα δείτε να φυλοξενουνται ποτε στα μεγαλια κανάλια! Αλλα αν ψαξετε περισσοτερο ιδιαίτερα στο διαδύκτιο θα δείτε οτι υπαρχουν σχηματισμοί που τις υιοθετουν στο προγραμμά τους όπως το ΕΠΑΜ ο αρχηγός του οποίου εχει κάνει πανω απο 300 ομιλίες με αυτο το θεμα του εθνικού νομίσματος, αλλα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Και τα 2 αυτα κοματα κατεβηκαν στις εκλογες αλλα ο κοσμος ισως δεν γνωριζε,ισως είναι υπερβολικα ευρωλαγνος για να τα ακολουθησει!

Ανώνυμος είπε...

χθές στο sunny το ίδιο ακριβώς με ασημένια δραχμή έλεγε και ο Αlex jones και έσκισε σε κομματάκια 50 εθρώ λέγοντας πως είναι απλά χαρτί ανευ αξίας. Με την ασημένια δραχμή συνέχισε θα γίνετε πλούσιοι απο τα λεφτά που θα εισέρθουν

Ανώνυμος είπε...

Δύο διορθώσεις φίλοι μου. 1ον στον Ανώνυμο 5:58 ότι δεν ήταν ο Alex Jones στην πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή του καναλιού Sunny αλλά ο οικονομολόγος - δημοσιογράφος του Cnn Max Keiser.
Και 2ον στον φίλο του 6:54 που αναρωτιέται γιατί ο κ. Μαρινάκος δεν έβαλε υποψηφιότητα για να υλοποιήσει τις προτάσεις του να τον ενημερώσω ότι ο κ. Μαρινάκος είχε όντως βάλει υποψηφιότητα με το ΕΠΑΜ από όπου και συνεχίζει να κάνει τον αγώνα του.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και τρία -τέσσερα χρόνια βρήκαν έδαφος κάποιοι "ειδικοί" και επιμένουν στις προτάσεις τους . Κανείς όμως αυτούς δε διέθεσε χρόνο για να καταθέσει τις προτάσεις του το 2002 , τότε που έπρεπε η Χώρα μας να ασκήσει επιθετική οικονομική Πολιτική , αλλά όλοι υπερθεμάτιζαν για προσλήψεις στο Δημόσιο και πληρωμή τους με ΔΑΝΕΙΚΑ !
Δεν είδαμε να κατατίθενται προτάσεις για το αναγκαίο ΄Εμψυχο Δυναμικό εξειδικευμένης κατεύθυνσης , για τον ποιοτικό Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας , για τις απαραίτητες δράσεις και καινοτόμες στο Δευτερογενή Τομέα της Οικονομίας , αλλά και σε ΄έναν αποτελεσματικής Ποιότητας Τριτογενή τομέα της Οικονομίας .
Για Δυναμική οικονομία είναι τι παράγεις και πού το προωθείς !
Εισάγουμε μέχρι και σκόρδα απ' την Κίνα, αρακά απ' τη Σουηδία κ.λ.π. , ενώ έχουμε κλειστά Ναυπηγεία και οι παραγγελίες κατασκευών νέων πλοίων να γίνονται σε ναυπηγεία της Κίνας, της Κορέας και της Γερμανίας .
΄Εχουν εξασφαλίσει τον τρόπο της επιβίωσής τους κάποιοι με τη μέθοδο του χαϊδέματος των αυτιών !
΄Εχουν ευθύνη εκείνοι που χαϊδεύουν τα αυτιά , αλλά κι εκείνοι που απολαμβάνουν το χάϊδεμα δε θα λογισθούν αμέτοχοι και αθώοι !

Θανάσης Παριώτης
http://blogs.sch.gr/diogenis

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάζεται να γράψεις όλο αυτό το κατεβατό για να μας δείξεις ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ και ΑΣΧΕΤΟΣ είσα! Δραχμή τότε ρε καθυστερημένε και μετά θα σε δούμε κι εσένα! ΑΡΧΙΜΑΛΑΚΑ!!!!