Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

5 τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό και επιταχύνουν την απώλεια βάρους


Η προοπτική της κατανάλωσης τροφών που ενισχύουν το μεταβολισμό και αυξάνουν το ρυθμό απώλειας λίπους ίσως φαίνεται παράξενη σε αρκετούς, παρόλα αυτά όμως είναι πολύ πιο απλό απ’ ότι φαίνεται. Κατά την πάροδο του χρόνου ο ανθρώπινος οργανισμός μεταβαίνει από την κατάσταση της συνεχούς απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, στην ενήλικη μορφή του. Η πείνα θρεπτικών ουσιών οφείλεται στο σύστημα μεταβολισμού που τις μετατρέπει σε μία μορφή στην .....
οποία το σώμα μας μπορεί να τις εκμεταλλευθεί για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατά το στάδιο ανάπτυξης, το μεταβολικό σύστημα αλλάζει , αυξάνοντας την επιθυμία για τρόφιμα και ενέργεια που προέρχονται από το φαγητό που τρώμε.

Ο μεταβολισμός καθορίζει τον αυξανόμενο ρυθμό με τον οποίο αφομοιώνουμε και μετατρέπουμε την τροφή σε ενέργεια που χρησιμοποιείται από όλο το σώμα. Το ποσοστό όμως μειώνεται αρκετά όταν επιτυγχάνουμε πλήρη ενηλικίωση. Όμως , υπάρχουν επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολικό ρυθμό με διάφορες διατροφικές τροποποιήσεις που είναι και νόστιμες και διαθέσιμες.

Φρούτα και λαχανικά

Η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι πιο σημαντική για πολλούς ανθρώπους (εκτός από το καθαρό νερό). Συγκεκριμένα μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό με τα εσπεριδοειδή , τα μήλα , τα αχλάδια και τα πράσινα λαχανικά που είναι πλούσια σε ασβέστιο όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές. Το ασβέστιο και τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά είναι επίσης ευεργετικά. Οι πιπεριές περιέχουν βιταμίνη C και καψαϊκίνη. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα , η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά γίνονται πιο ελκυστικοί.

Σιτηρά

Τα σιτηρά περιέχουν θρεπτικά συστατικά και σύνθετους υδατάνθρακες που μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης σε δραστικό επίπεδο. Αντί να λάβετε απλούς υδατάνθρακες, τα δημητριακά ολικής αλέσεως δίνουν βιώσιμη ενεργειακή λύση σε σύγκριση με τα περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που δεν αγγίζει τα επίπεδα των σιτηρών.

Σούπες

Αυτή είναι μία πολλή καλή εναλλακτική λύση για το μεσημεριανό γεύμα καθώς προσφέρει ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών μέσα στο υγρό και στερεό περιεχόμενο του πιάτου και ικανοποιεί δίχως περίσσεια υδατανθράκων και λιπών όπως άλλα γεύματα ενισχύοντας το μεταβολισμό δίχως να χρειαστεί να καταναλωθούν στερεές τροφές.

Πράσινο τσάι

Γεμάτο αντιοξειδωτικά και αφθονία από θρεπτικές ουσίες που προέρχονται από το αποξηραμένο φυτό πράσινο τσάι. Έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι βελτιώνει κατά πολύ το μεταβολισμό όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Τα οφέλη είναι σχεδόν ατελείωτα και χαρακτηρίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Μπαχαρικά

Κουρκούμη, πιπέρι καγιέν , σκόρδο και κανέλλα είναι όλα απαραίτητα για την ενίσχυση του μεταβολισμού ως μέρος της διατροφής σας. Οι άνθρωποι που δεν περιλαμβάνουν μία απλή ποικιλία μπαχαρικών στη διατροφή τους , χάνουν μία ισχυρή θωράκιση της υγείας τους.

Λόγω της άμεσης διαθεσιμότητας αυτών των τροφών, ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να τα βρει στο ράφι της γειτονιάς τους. Να θυμάστε να προτιμάτε τα υψηλής ποιότητας οργανικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Αν ψάχνετε για διάφορα τρόφιμα τόνωσης του μεταβολισμού, εξετάστε κάθε δυνατή επιλογή και να πίνετε άφθονο νερό.

epistimonikos