Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

DJ: Πακέτο διάσωσης έως 100 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία




Η Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσει σύντομα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το μέγεθος του οικονομικού πακέτου να εκτιμάται μεταξύ 50 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. 

"Η διάσωση της Πορτογαλίας αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο θέμα στη σύνοδο κορυφής σήμερα και αύριο", δηλώνει στο Dow Jones Newswires ο αξιωματούχος και προσθέτει. "Πιστεύω ότι θα ζητήσουν σύντομα το δάνειο. Έχουν υπάρξει αρχικές συζητήσεις για το ποσό, πιθανόν κάτι μεταξύ 50 δισ. και 100 δισ. ευρώ, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ακόμα".

Το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας απέρριψε αργά το βράδυ της Τετάρτης το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας οδηγώντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της χώρας και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίας για την ευρωπαϊκή κρίση.

"Ο Socrates θα συνεχίσει σαν υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ δεν έχουν δώσει στο παρελθόν δάνειο σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο αν η Λισαβόνα χρειάζεται χρήματα πριν τις εκλογές θα πρέπει να γίνει ένας δημιουργικός σχεδιασμός", δήλωσε ο αξιωματούχος όπως μεταδίδει το πρακτορείο.

"Η διάσωση της Πορτογαλίας είναι εφικτή. Δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς υπάρχουν τα χρήματα. Αλλά αν οι αγορές πλέον επικεντρωθούν στην Ισπανία και προκύψει παρόμοιο ζήτημα, τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς μια παρέμβαση διάσωσης θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη", πρόσθεσε.


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί θα ξεπουλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας τους άραγε;;;;;