Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Λ. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ : ΕΦΥΓΕ ENAΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟΣ


Ένας μεγάλος θεατράνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας... Ο Λυκούργος Καλλέργης, μία πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυσήμαντη προσφορά στον πολιτισμό αλλά και σημαντική παρουσία στον πολιτικό στίβο, απεβίωσε πλήρης ημερών το
Σάββατο το...
πρωΐ νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στο Πρώτο Νεκροταφείο. Ηθοποιός, μεταφραστής, αλλά και τέως βουλευτής της Αριστεράς, ο Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε το 1914 στο Χουμέρι Μυλοποτάμου Κρήτης. Με καταγωγή από οικογένεια με πολιτική παράδοση - ο πατέρας του Σταύρος Καλλέργης υπήρξε δημοσιογράφος, πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης και οργανωτής της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Με θεατρικές σπουδές στη δραματική σχολή της Λαϊκής Σκηνής του Καρόλου Κουν, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1934 στον ρόλο του Πανάρετου στην Ερωφίλη του Χορτάτση. Ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης, πήρε μέρος σε μεγάλη σειρά έργων, ερμηνεύοντας ρόλους σε θεατρικά έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, και διετέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής. Μετέφρασε τα θεατρικά έργα του Τσέχωφ και έγραψε το βιβλίο «Στο διάβα του πολυτάραχου 20ου αιώνα». Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό και το 1977 εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πιραντέλλο και Βεάκη και έχει αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου από την οποία έχει ένα γιο.
Πηγη 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΕ,ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Ανώνυμος είπε...

παλι καλα που τον θιμιθικατε εστω και πεθαμενο
τον ειχατε και αυτον στα αζητητα, παντος δεν σας εκανε την χαρη να αφτοκτονιση

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνικη πολιτεια δεν του εκανε τις τεμεναδες που εκανε στον Θεοδωρακη. Κι ομως ηταν ενας απο τους καλύτερους ηθοποιους του 20ού αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

2.16 σωστοτατος ετσι να τα διαβαζουν οι γλυφτες στο ΑΝΤ ΝΤ Π