Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ...Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΚΑΙ Η ALPHA BANK


Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις αναγνωστάκο μας,ανατρέξαμε σε σημειώσεις μαθητών της Γ Λυκείου για το μάθημα της έκθεσης. Εκεί λοιπόν βρήκαμε το κείμενο του Παναγιώτη Ιωάννου,το οποίο...
είναι αναρτημένο και στο διαδίκτυο και μας εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο,το πως λειτουργεί η τέχνη της προπαγάνδας,ώστε να είναι αποτελεσματική.
Μεταξύ άλλων λοιπόν ο κ. Ιωάννου αναφέρει
Προπαγάνδα είναι η παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς. Γενικά, είναι η αθέμιτη και συστηματική προσπάθεια μονόπλευρου επηρεασμού της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι περιφρονητές του πλήθους. Ετυμολογικά, προπαγάνδα σημαίνει «διάδοση μίας φιλοσοφίας ή άποψης». Ιστορικά, ο όρος χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον εντός του πολιτικού χώρου και ιδιαίτερα αναφορικά με συγκεκριμένες κινήσεις που προωθούνται από κυβερνήσεις ή πολιτικές ομάδες.

Τεχνικές διάδοσης προπαγάνδας
Τυπικά για τη διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων χρησιμοποιούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, κυβερνητικές δηλώσεις και αναφορές, ιστορικές αναθεωρήσεις, junk science, βιβλία, φυλλάδια, προπαγανδιστικές ταινίες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και αφίσες. Στην περίπτωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προπαγανδιστικά μηνύματα μπορούν να διαδοθούν μέσω ειδήσεων, ενημερωτικών, αλλά και άλλων εκπομπών, καθώς και διαφημιστικών μηνυμάτων.

Γνωρίσματα προπαγάνδας
Σε γενικές γραμμές, η προπαγάνδα κατατάσσεται στον εξουσιαστικό, αυταρχικό και συνεπώς άδικο λόγο. Χαρακτηρίζεται κατά βάση ανέντιμη, δογματική, αντικριτική, συναισθηματική και συγκεντρώνει τα εξής γνωρίσματα:
-Ο λόγος είναι αυθαίρετος και απουσιάζουν τα αποδεικτικά στοιχεία.
-Τα τεκμήρια ενίοτε ή σχεδόν πάντα παραπειστικά, ανακριβή ή ψευδή ‘πρόκειται δηλαδή για παραπληροφόρηση.
-Η διατύπωση είναι υπεραπλουστευτική, άκρως γενικευμένη και αόριστη.
-Η φρασεολογία είναι υβριστική, συκοφαντική και παραπέμπει σε λόγο φθοράς και διαφθοράς.
-Κατισχύει η κινδυνολογία.
-Χρησιμοποιείται αξιολογική έκφραση, δηλαδή λέξεις με ηθική διάσταση, που παγιδεύουν το δέκτη.
-Παραποιούνται έννοιες και αξίες.
-Συχνά βρίθει από λεξιμαγεία και ωραιολογία.
-Κυριαρχεί το στοιχείο της υποβολής, δηλαδή δεν υποκινείται η λογική, αλλά εγείρεται το συναίσθημα.
-Υπάρχει χαλαρή λογική σύνδεση των νοημάτων (έλλειψη υπόταξης), η πρόθεση είναι βεβαιωτική, διατακτική, κοσμοσωτήρια, η διατύπωση μεγαλόστομη.
-Επικρατεί η ψιθυρολογία, η σκανδαλολογία, η έμφαση στο αιώνιο ανεξάρτητα από χρονικές συνθήκες.
-Η γλώσσα φαίνεται οικεία, φιλική, ενώ ο τόνος μπορεί να είναι γλυκερός και σε κάθε περίπτωση, όμως, επουσιώδης, ανούσιος και υποκριτικός.

Αίτια προπαγάνδας
Οι λόγοι, για τους οποίους προπαγανδίζει ο πομπός είναι:
-Η κρίση ανθρωπισμού και ηθικής καθιστά τον άνθρωπο μέσο.
-Η εξυπηρέτηση οικονομικών, εθνικών, πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
-Η ανασφάλεια που προκύπτει από την ύπαρξη ολοκληρωτικών καθεστώτων.
-Η έλλειψη ουσιώδους παιδείας.
-Η διαπλοκή των Μ.Μ.Ε. και των πολιτών.
-Ο φανατισμός.

Οι παράγοντες που καθιστούν ευάλωτο το δέκτη και γενικά την κοινή γνώμη στην προπαγάνδα είναι:
-Η στρατηγική και οι μηχανισμοί της με τεχνικές που παγιδεύουν.
-Η αδυναμία κριτικής ματιάς ως απόρροια του χαμηλού πνευματικού επιπέδου.
-Η τεχνολογική και επιστημονική ανάπτυξη, όπως και η εφαρμογή της γνώσης, που ανήγαγε την προπαγάνδα σε επιστήμη (π.χ. τηλεόραση).
-Η ελλιπής ενημέρωση σε μια εποχή συνθετότητας.
-Η δύναμη της μάζας που υποβάλλει συνήθως να ακολουθούνται πιστά όσα υιοθετούν οι περισσότεροι.
-Το αντιπνευματικό «προφίλ» της εποχής μας με το προσωπείο του καταναλωτισμού.
-Η ειδίκευση που οδηγεί στη μονομέρεια και προάγει την άγνοια.
-Η δυσλειτουργία των θεσμών (οικογένεια, σχολείο, Μ.Μ.Ε., πνευματική ηγεσία).
-Προτάσεις άμυνας στην προπαγάνδα


Ολες τις παραπανω μεθοδους προπαγανδας,μαζι με καποιες νεες,οπως τρομολαγνεια,ψευτικα οικονομικα δεδομενα,κατα παραγγελια θεωριες για επιπτωσεις ενος εκλογικου αποτελεσματος σε κοινωνικο και οικονομικο επιπεδο,τις βιωνουμε καθημερινα ,τοσο μεσα απο τα media σε εγχωριο και διεθνες επιπεδο,οσο και απο τις δηλωσεις πολιτικων...αλλα και εκθεσεις τραπεζων!

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ALPHA BANK ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Αίσθηση προκάλεσαν μέσα στην εβδομάδα οι εκθέσεις της Alpha Bank και της Εθνικης Τράπεζας,οι οποίες συμφωνούν στο οτι θα ήταν ολέθρια,η περίπτωση της επιστροφής της χώρας σε εθνικό νόμισμα.
Η Εθνική Τράπεζα,σε ειδική μελέτη που έκανε για την Ελληνική Οικονομία με τιτλο "Το κρίσιμο Δείλημα" την οποία υπογράφει ο κ.Παύλος Μυλωνάς,Επικεφαλής Οικονομολόγος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Μαΐου 2012,μεταξύ άλλων αναφέρει
«Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια μια θεωρητική υπόθεση εργασίας, ή μία εξέλιξη με μηδενική πιθανότητα, αλλά αντικείμενο καθημερινής συζήτησης και ένα σενάριο που συζητείται πλέον έντονα, ειδικά στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια απευκταία εξέλιξη μπορεί να προκληθεί, μέσα σε ένα τόσο εύφλεκτο περιβάλλον, και από ένα μεμονωμένο γεγονός ή άστοχο χειρισμό με αυτοεκπληρούμενη, οδυνηρή κατάληξη, ανεξαρτήτως της ισχυρής πολιτικής βούλησης περί του αντιθέτου».
Παράλληλα,την Πέμπτη 31 Μαΐου,στα χνάρια της Εθνικής Τράπεζας,βάδισε και η Alpha Bank,βγάζοντας Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων,το οποίο πιο πολύ με πολίτικο σχολιασμό της επικαιρότητας απο την πλευρά των ιδιοκτήτων της τράπεζας μοιάζει...παρά με οικονομικό δελτίο....Μεταξύ άλλων αναφέρει το κείμενο:
"Η ελληνική οικονομία υφίσταται τις αποσταθεροποιητικές τάσεις μιας προεκλογικής αναμέτρησης με επίκεντρο την συμμόρφωση ή όχι στις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου. ΄Ηδη, σημειώνονται καθυστερήσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς, λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, έχει ατονήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων έχουν παραπεμφθεί για αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί εάν, μετά τις εκλογές της 17 ης Ιουνίου, προκύψει κυβέρνηση που θα θελήσει να θέσει σε τροχιά αμφισβήτησης την εφαρμογή του Μνημονίου. Η προοπτική αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας, όχι μόνο από το Ευρώ, αλλά και γενικότερα από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση...


...Στο πλαίσιο αυτό, είναι να απορεί κανείς με την αβάστακτη ελαφρότητα με την οποία τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά, γνωρίζοντας ότι η εκπεφρασμένη βούληση της κοινής γνώμης είναι για την διατήρηση του Ευρώ σε ποσοστό άνω του 80%, και μάλιστα το 65,2% επιθυμεί την διατήρηση του Ευρώ ακόμη και αν αυτό απαιτεί τήρηση του Μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Η γενικότερη συμμόρφωση προς το Μνημόνιο δεν θα έπρεπε, λοιπόν, να αμφισβητείται καθώς κάποιου είδους περιορισμένη και στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση είναι σε κάθε περίπτωση και επιθυμητή και εφικτή, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στην Ιταλίας. Παρ΄όλα αυτά η πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται με τρόπο που πλήττει την οικονομική σταθερότητα. Οι πολίτες βομβαρδίζονται καθημερινά με αναλύσεις για την επιστροφή στην δραχμή, που κάποιοι επιδιώκουν και άλλοι αντιμάχονται, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να υφίσταται τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας.Ουδέποτε στο παρελθόν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις έχουν τόσο αδιαφορήσει για τις επιπτώσεις στην οικονομία των πολιτικών τους στρατηγικών και επιδιώξεων...


...Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, με τον οποίο μπορεί να αποφευγχθούν ενέργειες που οδηγούν τη χώρα σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιπέτειες είναι με την έγκαιρη εγκατάλειψη κάθε σκέψης για κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και με την εντατική και αποτελεσματική προώθηση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με τις απόλυτα αναγκαίες πολιτικές για ανάκαμψη της οικονομίας και για είσοδό της σε πορεία ανταγωνιστικής ανάπτυξης. Απαιτείται η εξασφάλιση συνθηκών για αυτόνομη πορεία της χώρας με νηφαλιότητα, εργατικότητα, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και, προπαντός, ασφάλεια αποταμιεύσεων, χωρίς ελλείμματα και επίμονους και ενοχλητικούς δανειστές. Αυτό ακριβώς θα κάνει και η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17 ης Ιουνίου 2012, διότι δεν υπάρχει άλλη σώφρων επιλογή."...

Και τώρα κάποιες γενικές ερωτησεις....
Κατά πόσο ηθικό είναι οι τράπεζες να βγάζουν τέτοιες εκθέσεις με δικές τους αναλύσεις,εκτιμήσεις,προτάσεις και επιθυμίες,εν μέσω προεκλογικής περιόδου;
Κατά πόσο ηθικό είναι,οι τράπεζες,που έχουν στην κατοχή τους τις αποταμιεύσεις του Ελληνικού λαού,λίγο πριν ο κόσμος πάει στις κάλπες,να βομβαρδίζεται απο τέτοιου είδους τρομοκρατικές εκθέσεις;
Κατά πόσο ηθικό είναι,τράπεζες,οι οποίες ουσιαστικά είναι αυτές που δανείζουν τα κόμματα,να υποδεικνύουν πολίτικες και στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν;

Πριν πάτε στη κάλπη,την Κυριακή 17 Ιουνίου,ενεργοποιήστε την κριτική σας σκέψη.
Σκεφτείτε ποιοι ήταν αυτοί,που απο την μεταπολίτευση και μετά καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα,ποια κόμματα ήταν μπλεγμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς και δωροδοκίας και ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτά.
Θυμηθείτε ποιοι ήταν αυτοί που μας έβαλαν στο ΔΝΤ και ποιοι υπέγραψαν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με τις οποίες μας καταδίκασαν σε μόνιμη φτώχεια.
Πριν πάτε στη κάλπη,σκεφτείτε με ποιο τρόπο μπορείτε να ανατρέψετε το σύστημα που εδραίωσαν τόσα χρόνια αυτοί που μας κυβερνούσαν και πράξτε το σωστό.
http://prezatv.blogspot.com/
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΧΩΝΙ
ΠΡΕΖΑ TV