Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι προτεινόμενες αλλάγές στις μεταθέσεις στρατιωτικών


Δέσμη προτάσεων – συμπληρώσεων στον περσινό μοντέλο μεταθέσεων των στρατιωτικών, προτείνει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).


Ο Σύνδεσμος επισημαίνει οτι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός των τακτικών μεταθέσεων των στελεχών είναι μια διαρκής διαδικασία, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε δεδομένο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας, σε συνάρτηση με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών, αλλά και τις κοινωνικές παραμέτρους πουαυτές επηρεάζουν (οικογένεια, σχολική εκπαίδευση, στέγαση, οικονομικά, προβλήματα υγείας κ.α.).

Πάνω στις περσινές, εν πολλοίς καινοτόμες αποφάσεις, συμπληρωματικά και μεταξύ πολλών άλλων, ο ΣΥΣΜΕΔ προτείνει:

-Στελέχη, που εμπίπτουν στις κατηγορίες των κοινωνικών κριτηρίων καθώς και αυτά που επιθυμούν συνυπηρέτηση με σύζυγο στρατιωτικό ή δημόσιο υπάλληλο, μετατίθενται υποχρεωτικά, εφόσον το επιθυμούν, σε τόπο προτίμησής τους ως υπεράριθμοι, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων τους και πέραν των προβλεπομένων για το βαθμό τους θέσεων βάσει των ΠΟΥ.

-Μετά τη κοινοποίηση των πινάκων, τα στελέχη εφόσον επιθυμούν υποβάλλουν ιεραρχικά έγγραφη ατομική αναφορά για τη κάλυψη αυτών. Οι αναφορές υποβάλλονται ανυπερθέτως μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

- Οι πίνακες με τα υπό μετάθεση στελέχη κοινοποιούνται στις μονάδες μέχρι τις 30 Μαρτίου εκάστου έτους. Αυτοί συνοδεύονται υποχρεωτικά από τους αντίστοιχους πίνακες μορίων των στελεχών που συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής. Στους αποστελλόμενους πίνακες μορίων θα πρέπει να εμφανίζονται συγκεντρωτικά και αναλυτικά τα μόρια εκάστου στελέχους, αλλά και αιτιολογική υπόμνηση όσων εξ αυτών δε μετατίθενται (μη παρέλευση διετίας από τη τελευταία τοποθέτηση, ειδικές καταστάσεις όπως χρόνος διοίκησης, άδεια κυήσεως κ.α).

- Για τις θέσεις που δεν έχει υποβληθεί αναφορά επιθυμίας υπηρέτησης, θα επιλέγονται κατ’ αρχάς και εφόσον αυτό είναι δυνατό νεοεξερχόμενα στελέχη των παραγωγικών σχολών.

- Για την κάλυψη εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών να επιλέγονται κατ’ αρχάς, στελέχη που έχουν δηλώσει σχετική επιθυμία και σε αρνητική περίπτωση, στελέχη που υπηρετούν ήδη πλησίον της φρουράς, στην οποία υπάγεται η κενή θέση. Στη περίπτωση αυτή θα διατάσσεται απόσπαση μέχρι η θέση να πληρωθεί από στέλεχος αναλόγου ειδικότητας και ανεξαρτήτως βαθμού. Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται οι θέσεις Διοικητών και προϊσταμένων επιτελικών γραφείων Μειζόνων Σχηματισμών.

- Οι ετήσιες τακτικές μεταθέσεις υλοποιούνται κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

-Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η τοποθέτηση στελέχους με τον προβλεπόμενο από τον ΠΟΥ βαθμό, λόγω έλλειψης προσωπικού στον αντίστοιχο βαθμό, ή λόγω ανωτέρας βίας, θα επιλέγονται κατ’ αρχήν στελέχη από τον αμέσως κατώτερο βαθμό και σε περίπτωση κωλύματος από τον αμέσως επόμενο από τον προβλεπόμενο για τη θέση βαθμό. Επιπλέον στη περίπτωση που δύο ή περισσότερα στελέχη ίδιου ή διαφορετικού βαθμού, συγκεντρώνουν τα ίδια μόρια και διεκδικούν κοινή θέση η οποία βάσει του ΠΟΥ προβλέπεται να καλυφθεί από περισσότερους του ενός βαθμούς (πχ. Υπ/λγό – Ανθ/λγό ή Κατώτερο Αξ/κό) τότε θα επιλέγεται ο ανώτερος ή αρχαιότερος εξ αυτών.

- Καθορίζεται για κάθε στέλεχος ανώτερο όριο μεταθέσεων οι οκτώ (8) μεταθέσεις σε διάστημα 25 ετών συνολικής υπηρεσίας, από τις οποίες οι τρείς (3) υποχρεωτικά εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους. Στον ανωτέρω περιορισμό δεν υπάγονται οι μεταθέσεις για εκπαίδευση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Επίσης δεν υπάγονται οι μεταθέσεις εξωτερικού και γενικών θέσεων εφόσον το στέλεχος τοποθετήθηκε σε αυτές με δική του αίτηση.

- Μετά τη παρέλευση 25ετούς συνολικής υπηρεσίας το στέλεχος μετατίθεται στον τόπο προτίμησής του και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν μετατίθεται σε μονάδα ή υπηρεσία του οικείου ή άλλου Κλάδου των ΕΔ που απέχει το ανώτερο 80 χιλιόμετρα από αυτόν πάντα εντός της περιφερειακής ενότητας στην οποία υπάγεται ο τόπος πρώτης προτίμησης του στελέχους. Εξαιρούνται όσοι αιτούνται τη τοποθέτησή τους σε θέση υψηλής ευθύνης και όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτερο όριο μεταθέσεων (8) της 25ετούς συνολικής υπηρεσίας. Μετά τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου μεταθέσεων ή τη συμπλήρωση 30ετούς συνολικής υπηρεσίας, το στέλεχος υπάγεται εφόσον το επιθυμεί στις ανωτέρω ευεργετικές διατάξεις. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται απαρέγκλιτα οι Ανώτατοι Αξιωματικοί και τα στελέχη που έχουν αποφοιτήσει από τις ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ και ισότιμες αυτών, έχουν εκπαιδευτεί με έξοδα της υπηρεσίας στο εσωτερικό ή εξωτερικό και δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο πρόσθετο χρόνο υποχρεωτικής παραμονής στην υπηρεσία.

- Στελέχη που υπηρετούν σε φρουρά, που αποτελεί επιλεγμένο τόπο προτίμησής τους δεν μετατίθενται πριν τη συμπλήρωση τριών (3), τουλάχιστον, ετών υπηρεσίας στον τόπο αυτό,

-Πολύτεκνοι, γονείς τριών (3) τέκνων, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και οι πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων τους και πέραν των προβλεπομένων για το βαθμό τους θέσεων βάσει του ΠΟΥ.

- Στον τόπο προτίμησής τους, υπηρετούν έναντι των υπολοίπων στελέχη που ανήκουν στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

α. Όσοι έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία άνω του 67%.

β. Γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.

γ. Στελέχη διαζευγμένα από σύζυγο μη στρατιωτικό που είναι γονείς ανήλικων τέκνων και δεν έχουν την επιμέλεια αυτών.

- Η προτεραιότητα ικανοποίησης των ειδικών κατηγοριών γίνεται με την ως άνω αύξουσα σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας εντός της ίδιας κατηγορίας προτεραιότητα έχει αυτός που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια.
πηγη