Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΥΠΕΞ: "Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο"


Μία θετική νότα όσον αφορά την πορεία των ελληνο-αιγυπτιακών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Μεσόγειο, θέλησε να δώσει σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου ήρθε σε απάντηση ερωτήσεων για την πρόσφατη αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα, δήλωση του Αιγύπτιου ...
υπουργού Πετρελαίων Αμπντουλάχ Γκχοράμπ ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να διαπραγματευτεί με την Κύπρο και την Τουρκία για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ των χωρών αυτών στην Αν Μεσόγειο, εξαιρώντας την Ελλάδα από την διαδικασία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών πραγματοποιούνται σε θετικό, παρά τα πρόσφατα αρνητικά για την Ελλάδα μηνύματα από το Κάιρο. Ερωτώμενος για τα δημοσιεύματα που φέρουν την Αίγυπτο να διαπραγματεύεται για τον καθορισμό της ΑΟΖ μόνο με την Κύπρο και την Τουρκία, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και της Κύπρου έχουν έρθει ήδη σε συμφωνία περί του θέματος.

Σημείωσε πάντως ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα με τον
πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά η αμοιβαία βούληση για οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες.

Όσον αφορά την χρονική διάρκεια των ελληνο-αιγυπτιακών διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο κρατών ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας απέφυγε να δώσει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, συμπληρώνοντας όμως ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι ένα πολύπλοκο και τεχνικό θέμα.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες καθυστερούν την πορεία των εξελίξεων στο θέμα αυτό.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου η ελληνική θέση για το εν λόγω ζήτημα είναι ότι η επίτευξη τέτοιων συμφωνιών (για την οριοθέτηση των ΑΟΖ της κάθε χώρας), δημιουργεί σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, ενώ συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα της περιοχής της Αν. Μεσογείου.

Για το λόγο αυτό βασική γραμμή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr