Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Η λεηλασία της Ελλάδας: 90 εκ. ευρώ τα «μαύρα» του Γ.Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ


Συνεχίζονται να αιωρούνται τα σοβαρά ερωτηματικά για την "αξιοποίηση" των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου. Συνολικά 90 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, όταν ο πρώην πρωθυπουργός κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου αλλά και μετά την αποχώρηση του από το ΥΠΕΞ, δαπανήθηκαν για άγνωστους σκοπούς.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ η χώρα βούλιαζε και η...
κυβέρνηση επέβαλε την απάνθρωπη φορομπηχτική πολιτικής τους σε μισθωτούς και συνταξιούχους το ΥΠΕΞ μοίραζε εκατομμύρια ευρώ σε αγνώστους.

Μετά από επίμονες ερωτήσεις και αποκαλύψεις από τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα ο οποίος στις 5 Σεπτέμβρη 2011 είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων εξωτερικών, άμυνας και προστασίας του πολίτη αλλά και την παρέμβαση του στελέχους της Ν.Δ Π. Παυλόπουλου, ο πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΞ απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μαζί με την επιστολή αυτή, ο νύν υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή από τα οποία φαίνεται ότι το 2010 είχαν εγκριθεί από το ΥΠΕΞ κονδύλια ύψους 18 εκατ. ευρώ και τελικώς δαπανήθηκαν 56.073.300 ευρώ, δηλαδή αύξηση 200% επί του αρχικού προβλεπόμενου ποσού, ενώ για το 2011 είχε εγγραφεί πίστωση στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ, ύψους 34,15 εκατ. ευρώ!

Με απλά λόγια 90,2 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε δύο χρόνια για σκοπούς που δεν είναι γνωστοί και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα τα χρήματα αυτά, δαπανήθηκαν χωρίς να έχουν υποστηριχτεί μέσω αυτών εθνικοί αντικειμενικοί σκοποί (το αντίθετο θα λέγαμε συνέβη), ενώ από όσο είναι γνωστό καμία εθνική
επιτυχία δεν επετεύχθη από το υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο 2010-2011.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Γ. Παπανδρέου, οι υπουργοί που διαδέχτηκαν τον πρώην πρωθυπουργό στο υπουργείο Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, και Σ. Λαμπρινίδης καθώς και όσοι συμμετείχαν στο ιεραρχικό επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά σημαντικών ερωτημάτων που έχουν διατυπωθεί.

Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να απαντήσουν για τα κονδύλια που δόθηκαν στις ΜΚΟ, θα πρέπει να απαντήσουν γιατί μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτεται το αποθεματικό του Κράτους πριν από την εποχή του Μνημονίου, ποια είναι η κατάσταση με την Επιτροπή Ειδικών Δαπανών, γιατί δεν υπάρχουν έγγραφα της συγκεκριμένης Επιτροπής που να αποδεικνύουν ότι τα ποσά δαπανήθηκαν τελικά για τους απόρρητους σκοπούς που προβλέπονται, και τέλος πότε θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της «Διαύγειας» η απόφαση για την αύξηση των κονδυλίων που δαπανήθηκαν το 2010 ;

Πάντως στα παραπάνω ερωτήματα ο υφυπουργός οικονομικών Φ. Σαχινίδης δηλώνει αναρμόδιος να απαντήσει, ενώ ο τότε υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαμπρινίδης αναφέρει ότι τα σχετικά παραστατικά έχουν καταστραφεί σύμφωνα με το νόμο 3566/2007 που προβλέπει την καταστροφή τους.

Έτσι για άλλη μία φορά δεκάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την
εκπροσώπηση της χώρας και για την προώθηση των θέσεων της Ελλάδας εν μέσω συνεχόμενων επιθέσεων από τα διεθνή ΜΜΕ την επίμαχη περίοδο κατέληξαν σε άλλες τσέπες αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα της εικόνας που η Ελλάδα έχει στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια της απίστευτης δυσφήμισης της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr