Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΡΩΣΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ


Σε λιμάνι της Συρίας κατέπλευσε ένα ρώσικο πλοίο το οποίο μεταφέρει φορτίο με πυρομαχικά. Την πληροφορία έδωσαν στα ξένα πρακτορεία πηγές από τη Ρωσία, αλλά και από την Κύπρο, όπου το πλοίο είχε πραγματοποιήσει στάση για ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, πριν αναχωρήσει από το λιμάνι της Λεμεσού, ο...
πλοίαρχος είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να κατευθυνθεί προς τη Συρία αλλά προς την Τουρκία.
Ωστόσο, αργά το βράδυ της Πέμπτης το ρωσικών συμφερόντων πλοίο Chariot άλλαξε ρότα και τελικώς έφτασε στη Συρία. "Μετέφερε σφαίρες. Υπήρχαν τέσσερα κοντέινερ" είπε Κύπριος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν μεγάλος προμηθευτής όπλων στη Συρία.
Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ κατά της Συρίας, είναι ευθύνη των κρατών-μελών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάικλ Μαν, αναφερόμενος στη διέλευση του ρωσικού πλοίου από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή έλαβε γνώση του συμβάντος και τόνισε ότι, εξ όσων ο ίδιος γνωρίζει, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των αρχών της Κύπρου και της Επιτροπής.
Ανέφερε, τέλος, ότι οι αρχές της Κύπρου εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Συρία.
πηγή