Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σκόπια: «Οικολογική Βόμβα» 250 εκατομμυρίων τόνων σκουριάς



 Πάνω από 250 εκατομμύρια τόνοι σκουριασμένων μεταλλευμάτων αποτελούν την μεγάλη οικολογική βόμβα της ανατολικής περιοχής της Σκοπίων.
Μεταξύ αυτών,  βουνά 15 εκατομμυρίων τόνων υπολειμμάτων μολύβδου και συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου είναι η πρώτιστη απειλή καρκίνου για τους κατοίκους της περιοχής που οι εντόπιοι την ονομάζουν «Μακεντόσκα Καμένιτσα”.
Οι μετρήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια καθώς και οι αναλύσεις από....
ειδικούς, έδειξαν ότι τα φυτά, κυρίως τα σιτηρά είναι επιβαρημένα σε μεγάλο βαθμό, πάνω από το φυσιολογικό, σε βαρέα μέταλλασύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιφέρειας Ιστίπ, Τόνι, Τονέσκι.



«Αιτία είναι το ορυχείο το οποίο υπάρχει στην περιοχή και η απόρριψη των αποβλήτων από αυτό, που διαταράσσουν την ισορροπία του περιβάλλοντος», σχολίασε ο Πέτερ Ντιμιτρόφσκι, κάτοικος της Μακεντόσκα Καμένιτσα.
Η εκμετάλλευση του ορυχείου, το οποίο είναι ρωσικών συμφερόντων, έχει προκαλέσει τεράστιο οικολογικό πρόβλημα στη περιοχή, αφού η σκωρία των μεταλλευμάτων διοχετεύεται στο παραπλήσιο ποτάμι το οποίο έχει συστατικά βαρέων μετάλλων.
Εκτός όμως από τα ανωτέρω υπάρχει το τοξικό υλικό που διαχέεται στην περιοχή, μέσω των υδάτων, μολύνοντας την παραγωγή της περιοχής.
Για την προστασία του περιβάλλοντος φυτεύτηκαν 45.000 ακακίες, αλλά το κακό θα συνεχιστεί γιατί προβλέπεται  στην περιοχή εξόρυξη χαλκού και χρυσού.
«Στον αγώνα για το κέρδος, τα ορυχεία εμφανίζονται στους κατοίκους με διαφορετικό τρόπο. Η λογική των επιχειρηματιών είναι πως θα κερδίσουν περισσότερα και αδιαφορούν για την υγεία των ατόμων που διαβιούν στο περιβάλλον και επιδιώκουν  να διατηρήσουν καθαρή τη φύση»
«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ξοδέψει χιλιάδες ευρώ για την αποκατάσταση της περιοχής. Ωστόσο, τα βουνά των αποβλήτων της εξόρυξης που κάθονται πάνω από μισό αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν ‘δαμόκλεια σπάθη» στην υγεία των 200 χιλιάδων κατοίκων της περιοχής αυτής της πΓΔΜ», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
--
«250 милиони тони јаловина- еко бомба за источна Македонија»
Канал 5, 27.3.2011.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ! ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

Να ψοφήσουν όλοι, χάρη θα μας κάνουν. Στα τσακίδια!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κακό ψόφο να έχουν, να γλυτώσουμε απ'αυτούς. Μήπως θα έπρεπε να στείλουμε και τα δικά μας λουλούδια εκεί για διακοπές;;; Βάζω ευχαρίστως τα έξοδα!!!!