Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η Ελληνική μας γλώσσα, είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη - Μέρος 3ο



 Η "απλοποίηση" της Ελληνικής γλώσσας και γραφής 
 
Μέσα στην δεκαετία που μεσολάβησε μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της κ. Διαμαντοπούλου, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην λατινοποίηση της ελληνικής γραφής με τα greeklish να έχουν κυριαρχήσει πλήρως στην νεανική - και όχι μόνο - επικοινωνία μέσω sms, email και facebook. Μάλιστα, η επίσημη υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου και κατ' επέκταση των greeklish ως δεύτερης επίσημης γραφής της ελληνικής, ίσως πάρει λιγότερο κι από μία δεκαετία, αφού η απαραίτητη προεργασία έχει ήδη γίνει...


Το 2008 είδε το φως της δημοσιότητας μία επιστολή του Κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου και την οποία κοινοποίησε στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ζητά την απλοποίηση της ελληνικής γραφής
Στην επιστολή του ο Κύπριος πρώην ευρωβουλευτής παραθέτει ως ‘τροφή για σκέψη’ τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
- Π.χ. η λέξη μήνυμα να γράφεται μίνιμα
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
- Π.χ. η λέξη χώρος να γράφεται χόροσ)
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'--; 'ε', 'ει'--;'ι', 'οι--;ι', 'υι'--;ι', 'αυ'--;'αβ', 'ευ'--;'εβ'.
- Π.χ. η λέξη είναι να γράφεται ίνε
- η λέξη υιός να γράφεται ιοσ (όπως αυτόν του AIDS ή της Μαλαζαβράνγκας)
- η λέξη ευρύχωρος να γράφεται εβρίχοροσ
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Π.χ. Ο εβροβουλεβτισ ίνε ανισόρροποσ
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη (Πηγή:Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, "Κυριακή με την Πανδώρα"). Πόσο όμως απλή και εύχρηστη θα γίνει η Ελληνική γραφή, αν
 - αντί για αυτί, θα γράφουμε αφτί,
- αντί για αυτή, θα γράφουμε αφτί,
- αντί για αυτοί, θα πρέπει να γράφουμε αφτί!
Επίσης αν:
  - η φυλή, γίνει φιλί,
- ενώ το φιλί, παραμείνει φιλί.
Επίσης αν:
- ο χήρος και ο χοίρος ...γίνουν ένα και το αυτό! Δηλαδή χίρος! (Πηγή: Μάριος Ματσάκης - new Μπαμπινιώτης). Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τέτοιου είδους απλοποιήσεις θα ισοπεδώσουν την ορθογραφία και θα χαθεί η ετυμολογία των λέξεων που μας δίνει το νόημά τους. Έτσι θα οδηγήσουν την γλώσσα σε τραγελαφικές παρανοήσεις και κάθε άλλο παρά θα κάνουν την ελληνική πιο απλή και εύχρηστη. Αντιθέτως απλοποίηση της Ελληνικής θα αφαιρέσει από αυτήν όλη την σοφία που περιέχει η ορθογραφία των Ελληνικών λέξεων. «…η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει. Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας» (Πηγή: Διαδίκτυο, Η Γλώσσα μας, Αθάνατη Αιώνια http://www.aganaktismenoi.com/index.php/component/content/article/627-2011-09-25-09-50-15.html).

Αναρωτηθείτε όμως εδώ, ποιος ο λόγος να γίνει πιο απλή και εύχρηστη η ελληνική αφού την ομιλούμε μόνο οι απανταχού Έλληνες? Κρατήστε αυτό το ερώτημα στο μυαλό σας και την απάντηση θα την δώσουμε στην συνέχεια της ανάλυσής μας. Τώρα ας δούμε όμως που μπορεί να οδηγήσει αυτή η απλοποίηση της ελληνικής γραφής.

Αν το "αυτί" γίνει "αφτί" τότε αλήθεια τι θα μας εμποδίσει να το κάνουμε και "afti"? Αν το "ειδάλλως" απλοποιηθεί και γίνει "ιδάλος", γιατί να μην το κάνουμε και "idalos" ώστε να μπορούν να μας διαβάζουν και οι ξένοι? Βλέπουμε λοιπόν πόσο κοντά στην απόλυτη λατινοποίηση θα είναι η γλώσσα μας αν αυτή η πρόταση υλοποιηθεί ποτέ! Γιατί όμως οι Έλληνες πρέπει να απλοποιήσουν την γλώσσα τους? Πού αλλού ακούστηκε λαός να απλοποιεί την γλώσσα του? Όπως πολύ εύστοχα διάβασα σε ένα blog, ακούστηκε μήπως πουθενά ότι οι Γάλλοι προτίθενται να απλοποιήσουν την Γαλλική και να μετατρέψουν το 'beaucoup' σε 'bocu' και το 'couteau' σε 'couto'? Γιατί εμείς ξαφνικά ‘πρωτοπορούμε’? Εξάλλου, είναι ο προαναφερθείς Γάλλος πανεπιστημιακός, Masse Roger, που είπε ότι "...η ελληνική γλώσσα είναι το υπέρτατο εργαλείο σκέψης...Για αυτό κάθε απλοποίηση στην γλώσσα, στην σύνταξη είναι απλά ένα χάσιμο της σκέψεως. Όταν μία γλώσσα απλοποιείται, απλά χάνει. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Οδηγούμαστε σε μία γλώσσα χωρίς νόημα, απλά φωνητική και όλες οι λέξεις θα αρχίσουν να μοιάζουν μεταξύ τους" (Πηγή: "Φρονείν Ελληνικώς", Αντώνιος Αντωνάκος, Εκδόσεις Κάδμος, σελ. 424).

Είναι σαφές λοιπόν ότι η ελληνική γλώσσα ομιλείται με ολοένα και λιγότερη δεξιότητα χάριν άλλων ξένων γλωσσών και η γραφή μας περιθωριοποιείται συνεχώς χάριν της λατινικής γραφής (που είναι πάλι η αγγλική ουσιαστικά). Μπροστά σε όλα αυτά νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τους λόγους για τους οποίους εμείς οι Έλληνες αγαπάμε την Ελληνική μας γλώσσα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας στερήσει την χαρά να την ομιλούμε και να την γράφουμε όπως της αρμόζει!  

Η συνέχεια στο 4ο μέρος

Τάσος Συριανός για το 
http://anti-ntp.blogspot.com

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ(ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΧΑΛΑΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΟΣ ή Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ή Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΕΝΟΣ(DIMENSION ILITHIOS)) ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΥΤΟΝ.
ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΟΝΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΘΝΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ PC ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΙΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ.Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝΕ" ΤΑ PC THΣ ΝΕΑΣ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ(ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ) ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ..!
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΙΝΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ!!! ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΙΣ ΩΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ...!...!

ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΛΙΓΟΙ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ;;;...


ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΤΙΠΟΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Η αλλοίωση της ελληνικής γλώσσας άρχισε πολλά χρόνια πριν,με την εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος(ελέω Ανδρέα).Ποιος μαθητής σήμερα ξέρει γιατί η λέξη υφήλιος (υπό+ήλιος) γράφεται με φ και γιατί η λέξη υπαίτιος(υπό+αιτία)γράφεται με π και όχι με φ(υφαίτιος) εφόσον το πρώτο συνθετικό είναι ίδιο?...Κανείς!...Καληνύχτα Ελλάδα......

Ατρυτώνη Αθηνά είπε...

Ελληνική γλώσσα: Η πηγή του ελληνικού φωτός: http://vergianni.blogspot.com/2011/09/blog-post_4657.html

Ανώνυμος είπε...

Ευκολο αγαπητε 3:48.
Οι δασεια είναι που μετατρέπει το π σε φ ή αντίστοιχα όπως και στη λέξη ανθέλληνας μετατρέπει το τ σε θ.Βασικές γνώσεις γυμνασίου είναι.Οπως και οι λέξεις με δασεία στα αγγλικά γράφονται με Η μπροστά.π.χ ελληνικός hellenic Όμηρος Homer κλπ.